№ 42 (24245)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

За київське «Динамо» Сергій Балтача відіграв 12 сезонів. Далі був переїзд до Великої Британії. Після завершення ігрової кар’єри Сергій залишився на Туманному Альбіоні й зараз працює тренером у клубній структурі лондонського «Чарльтона».
У відвертій розмові 61-річний тренер розповів про свою першу зарплату в Англії, теперішню роботу та бізнес-проєкт у сфері футболу.

Від 10 мільйонів фунтів

Published in Футбол

Учені створили вакцину, яка може зробити революцію в лікуванні туберкульозу, проте для остаточного її ліцензування потрібно ще кілька років.
Про це повідомляє BBC.
«Вакцина, що може спричинити справжню революцію в лікуванні туберкульозу, була відкрита дослідниками. Очікується, що вона забезпечить довготривалий захист проти цієї хвороби, яка вбиває щороку у світі 1,5 мільйона людей. Проте після перших успішних дослідів вакцини пройде ще кілька років до її ліцензування», — йдеться в повідомленні.

Ключ до лікування артеріального тиску може знаходитись у людях, які стійкі до розвитку високого артеріального тиску, навіть коли вони їдять дієти з високим вмістом солі, показує нове дослідження, опубліковане в «Експериментальній фізіології».
1 з 4 дорослих, які страждають від високого кров’яного тиску у Великобританії, і більше 1,1 мільярда осіб по всьому світу — це одна з найбільших невирішених проблем суспільної охорони здоров’я на сьогоднішній день.

П'ятниця, 08 Листопад 2019 17:10

Чому болить голова?

Періодично у кожного з нас болить голова. Але які типи головного болю ми знаємо? Тільки мігрень? На жаль, це далеко не повний список. Адже існує безліч різновидів головного болю.
Про найбільш поширені з них ми попросили розповісти фахівця — лікаряневролога Григорія Васильовича ГУНЬКА.

— Найбільш часто зустрічається головний біль, спричинений напругою. Більшість людей час від часу відчувають епізоди такого головного болю, при цьому у жінок він спостерігається частіше, ніж у чоловіків. Головний біль напруги може відзначатись і в дитячому віці.

На лікарські засоби українці щорічно витрачають близько 100 млрд грн. Причому 92 млрд викладають із власних кишень, купуючи на свій розсуд медпрепарати в аптеках та медичних закладах. Лише на 6 млрд грн проводяться централізовані закупки створеним агентством і ще менше — 2 млрд іде на реімбурсацію.

Чим і як лікуємося
Однак якщо подивитися на структуру споживання ліків і порівняти її зі структурою захворюваності, то матимемо парадокс: споживання за кількістю і обсягами не відповідає структурі основних захворювань. Тобто закуповуємо медикаменти не проти тих хвороб, на які найчастіше хворіємо.

Published in Споживач
П'ятниця, 08 Листопад 2019 17:00

Історія одного села – історія України

«Той, хто дні стер» — фільм, який зачаровує з перших кадрів. Мальовничі краєвиди Поділля, скелі над Дністром перехоплюють подих. «Це ж наша Україна, — шепоче на вухо приятелька. — Як нам потрібно бачити ці красоти перед тим, як вирушати в кругосвітні подорожі». А потім на очах з’являються сльози... Фільм — про дійсність українського села. Села, що на межі виживання.

Фільм «Той, хто дні стер» українського режисера Дмитра Глухенького з перших допрем’єрних показів набуває популярності й розголосу.
У фільмі режисер розповідає історію кінематографіста-аматора, ветерана Другої світової війни Григорія Павленка, який скільки жив, стільки й знімав життя села Демшин, що в Кам’янець-Подільському районі на Хмельниччині.

Published in Культура

Класичний Художній Альтернативний Театр, що є одним із найпопулярніших недержавних театрів України, нещодавно відкрив свій 10-й ювілейний театральний сезон. Про шлях, який подолав театр за ці роки, наша розмова з художнім керівником КХАТу Катаріною Сінчілло.

— Якими були перші кроки Вашого театру?
— Класичний Художній Альтернативний Театр народився і виріс у столичному Будинку актора. Його відкрили другим показом вистави «ДО» за моїм твором. Перший показ цієї вистави відбувся у Київському театрі «Актор».

Published in Культура
П'ятниця, 08 Листопад 2019 16:44

Штепсель, друг Тарапуньки

11 ЛИСТОПАДА — 100 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЮХИМА ЙОСИПОВИЧА БЕРЕЗІНА (СЦЕНІЧНИЙ ПСЕВДОНІМ — ШТЕПСЕЛЬ) (1919–2004), УКРАЇНСЬКОГО АКТОРА, АРТИСТА РОЗМОВНОГО ЖАНРУ

Сьогодні уявити неможливо, наскільки був популярний у Радянському Союзі дует народних артистів України Юрія Тимошенка та Юхима Березіна. Вони давали по тисячі вистав на рік, тобто в середньому по три вистави на день, але глядачам і цього здавалося мало.

На їхні виступи та фільми за їх участю неможливо було купити квиток, на вулицях шанувальники буквально рвали своїх кумирів на частини, складали про них анекдоти і віршики: «До-ре-мі-фа-соль-ля-сі, їхав Штепсель на таксі, Тарапунька причепився і безплатно прокотився»...

Published in Особистість
П'ятниця, 08 Листопад 2019 16:25

Голохвастов... І не тільки...

8 ЛИСТОПАДА — 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ОЛЕГА (АЛЬБЕРТА) ІВАНОВИЧА БОРИСОВА (1929–1994), УКРАЇНСЬКОГО І РОСІЙСЬКОГО АКТОРА

Олег Борисов народився 8 листопада 1929 року в Приволжську Івановської області. Здавалося, доля грає з ним від народження. Спочатку в пологовому будинку переплутали дітей і віддали батькам Борисова замість хлопчика дівчинку. Вдома це виявилося: матері Олега коштувало чимало нервів, щоб виправити цю плутанину.

Та й не Олег він зовсім, а Альберт. Таке вже рідкісне ім’я для радянської людини Борисов отримав на честь бельгійського принца, візит якого до Москви справив сильне враження на його матір. Родичі та друзі родини з дитинства називали його Аліком, а вже в інституті Алік став Олегом, хоча за паспортом так і залишився Альбертом.

Published in Особистість

У Новоборівській селищній об’єднаній територіальній громаді (ОТГ) на Житомирщині відкрили інклюзивно-реабілітаційний майданчик, на якому разом можуть бавитися діти з особливими освітніми потребами та учні місцевого ліцею.

Про досвід впровадження інклюзії в громаді кореспондент Укрінформу дізналася під час поїздки у смт Нова Борова, яку організував Житомирський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».
Торік Новоборівська ОТГ отримала міжнародний статус кандидата глобальної ініціативи ЮНІСЕФ «Громада, дружня до дітей та молоді».

Published in Регіони
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».