Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Лютий 2020 19:13

Як захиститися від коронавірусу в Україні

Rate this item
(0 votes)

Коронавірус із Китаю вже кілька тижнів посідає перші місця в інформаційних випусках світових новинних агентств. Нині у Китаї кількість випадків захворювання сягнула понад 20 тисяч. Кількість смертей — понад 400 випадків. Поодинокі прояви захворювання виявили у країнах Європи та сусідніх до Китаю державах.
В Україні зараз немає жодного зафіксованого випадку китайського вірусу 2019nCoV, але люди вже бояться забирати посилки з Китаю, в Інтернеті рясніють оголошення щодо вакцини від вірусу, якої насправді ще немає ніде у світі.
Але якщо хвороба таки дійде до нас, то як захиститися від коронавірусу в Україні? Обговорити цю проблему ми запросили фахівця — лікаряінфекціоніста Григорія Івановича КУЦЕНКА.

— Як проявляється новий коронавірус із Китаю?
— Більшість хворих на новий коронавірус спочатку відчували лихоманку, кашель, ускладнене дихання. Проте у деяких хворих першими симптомами були діарея, нудота та розлади шлунка.
Легкі випадки нагадують грип або застуду. На останніх стадіях хвороба викликає ураження легенів і пневмонію. Симптоми коронавірусу можуть з’явитися найраніше через два дні після зараження, найпізніше — через 14. Тобто хворий може два тижні бути заражений, але не підозрювати про свою хворобу.
Найнебезпечніше в цьому те, що попри відсутність симптомів на перших стадіях захворювання людина вже є заразною для оточуючих.
— Чи можна за симптомами зрозуміти, про який саме вірус ідеться у кожному конкретному випадку?
— З’ясувати лише за симптомами, захворіла людина на ГРВІ чи саме на новий тип коронавірусу, неможливо. Тож лікуватися слід, як і в усіх інших випадках відомих коронавірусних захворювань.
— Кому найбільше загрожує новий коронавірус?
— Більшість померлих від вірусу — люди літнього віку. У багатьох із них були супутні захворювання, приміром цироз печінки, гіпертонія, цукровий діабет чи хвороба Паркінсона.
Фахівці вважають, що найбільшу загрозу хвороба становить для людей зі слабким імунітетом. Показово також, що вже були зафіксовані випадки смерті серед молодих людей без хронічних захворювань. Отже, слід бути обережними.
— А як захиститися від зараження коронавірусом із Китаю?
— Певний захист надають медичні маски. Втім, варто пам’ятати, що вони є одноразовими та діють лише протягом кількох годин, після цього мають бути замінені на нові. Знімати чи міняти маску експерти радять лише після зняття верхнього одягу і ретельного миття рук. Проте маска не гарантує захисту для людини, якщо вона хоче вберегти себе від вірусу.
Найдієвіша профілактика зараження — це уникнення великих скупчень людей, оскільки вірус передається повітрянокрапельним шляхом.
А ще дуже важливо ретельно мити руки. І для миття краще використовувати мило та воду, а не антисептик. Забезпечити повноцінну обробку всієї поверхні рук і зон під нігтями санітайзером механічно майже неможливо.
Важливо знати, що лікування нового захворювання противірусними препаратами — геть неефективне. Вони жодним чином не впливають на активність вірусу та перебіг захворювання. Так само не допоможуть захиститися від хвороби народні засоби — часник, цибуля, мед або горілка з перцем.
— Як нині можна провести діагностику недуги?
— Наразі тестсистем для виявлення китайського коронавірусу, які можна вільно закупити, немає. Його діагностування відбувається методом виключення. Спочатку пацієнта перевірять на грип, для цього можна навіть застосовувати експрестексти, які продаються в аптеці.
Якщо виявиться, що наявні симптоми викликав не грип, хворого перевіряють на інші віруси, в тому числі вже відомі коронавіруси, які циркулюють в Україні. Якщо й тут збігів не знайдуть, тоді можна підозрювати, що людина хвора на новий коронавірус. Особливо це стосується випадків, коли пацієнт відвідував країни, де розповсюджена хвороба.
Якщо в Україні буде хворий із підозрами на новий вірус, то від нього буде відібрано матеріал для лабораторного дослідження. А зразок відправлено до лабораторії ВООЗ у Лондоні, яка має специфічні тестсистеми на визначення нового коронавірусу. Втім, сподіваємося, що найближчим часом в Україні з’являться відповідні тестсистеми.
— А чи готові наші лікарні прийняти хворих?
— Зараз в Україні існує 750 відділень інтенсивної терапії на понад 5500 ліжок, які готові прийняти пацієнтів із новим коронавірусом.
Хоча фахівціінфекціоністи щодо готовності всіх відділень висловлюють певні сумніви. Але щодо Києва, приміром, то тут є чудові інфекційні відділення в Олександрівській та четвертій лікарні, котрі мають гарно обладнані реанімації, й вони будуть рятувати людей.
— Чи передбачається спеціальний захист для лікарів?
— За рекомендаціями ВООЗ лікарі, що перебувають у контакті з хворими на новий коронавірус, мають бути забезпечені респіраторами. Лікарів первинної ланки мають забезпечити гумовими рукавицями та окулярами.
— Що може збільшити шанси на виживання після захворювання?
— Оскільки під час перебігу захворювання діагностують пневмонію, лікарі рекомендують застосовувати оксигенотерапію. Тобто спеціальні респіратори, які матиме фактично кожен другий пацієнт за умови, що всі ліжка будуть зайняті.
Окрім стандартних респіраторів, існують спеціальні апарати ЕКМО (екстракорпоральна мембранна оксигенація), які можуть підвищити шанси на виживання пацієнтів. Це — технологічна система, яка підтримує життєдіяльність людей із важкою вірусною пневмонією та буквально заміщує функцію легенів.
— Чи можна заразитися через посилки з Китаю?
— Жодних доказів, які б свідчили про ризик поширення коронавірусу через товари, не зафіксовано. І взагалі, якщо йдеться про пакування посилки, то ймовірність зараження за умов наявності вірусу на її поверхні є практично нульовою. Усі коронавіруси мають ліпідну оболонку, яка на сухій поверхні руйнується за 2–4 доби, через це вірус стає нездатним інфікувати людину.
— Чому не варто панікувати?
— Окрім щоденної статистики збільшення заражених та померлих, зростає кількість людей, яких вважають повністю вилікуваними. Уже відомо про понад 140 випадків одужання.
Нині значно більшу загрозу для українців становить звичний вірус грипу. Наприклад, минулого сезону в Україні на грип захворіло 5,4 мільйона осіб, у США — 35 мільйонів.
— А чи можна розраховувати на щеплення?
— Зараз вакцини від нового китайського коронавірусу у світі не існує. Для розробки будьякої вакцини потрібно щонайменше 3–4 місяці.
Тобто, скоріше за все, вакцина буде підготовлена лише ближче до літа, коли пік захворювання на респіраторновірусні інфекції мине.

Розмову вів Ярослав ШЛАПАК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».