№ 34 (24029)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Серпень 2014 03:00

Плакатна акція на підтримку України

«Голос миру» продовжує звучати: нині відкривається шоста за п’ять місяців Міжнародна виставка плаката в рамках одного проекту, повідомляє radiokultura.org. Найкращі з робіт, надісланих сотнями художників і дизайнерів із 45 країн світу, вже експонувалися на вуличних і галерейних виставках у Києві, Амстердамі та Ейдховені (Нідерланди), Венеції (Італія), Жешуві (Польща), Брюсселі (Бельгія). Тепер вернісаж відкрито в київській галереї «ХудГраф».

Плакат — це візуальний QR-код, який мозок зчитує миттєво. Слова не потрібні. Ідеологія — не працює. Все стає зрозумілим. Проект THE VOICE OF PEACE виник в Україні в розпал подій минулої зими. Тоді, вже за кілька днів після старту акції, оголошеної Молодіжним об’єднанням Київської організації Спілки дизайнерів України «ВАРТО», було надіслано понад сотню робіт. Нині рахунок пішов на тисячі.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 22 Серпень 2014 03:00

Перемоги лідерів та хет-трик Кравця

У першому матчі четвертого туру в Києві зустрічалися дві донецькі команди — «Олімпік» та «Шахтар». Але як такого дербі не вийшло. «Олімпік» хотів створити проблеми більш іменитому супернику, але виглядало це якось невпевнено. Можливо, після нічиєї з «Динамо» закінчилися сили. У першому таймі «Шахтар» зумів забити два м’ячі.

Спочатку номінальні господарі організували автогол, який чомусь записали на Кривцова. Згодом удар-красень вийшов у Тайсона, коли м’яч від штанги залетів у ворота «Олімпіка». Команда Романа Санжара у першому таймі здебільшого намагалася не давати грати «Шахтарю». У другому таймі було забито ще три м’ячі. Спочатку захист «Олімпіка» проґавив Гладкого, і той зробив рахунок — 3:0.

Published in Футбол

Незабаром початок навчального року — знову зошити, домашні завдання, контрольні з математики і не тільки. Одне слово, трудові шкільні будні зі своїми радощами і навантаженнями. Тому давайте поговоримо про те, як полегшити перехід нашим школярам від літніх канікул до навчальних занять. Відомо, що організм дитини зазнає певного стресу — після майже тримісячної розслабухи йому доведеться пристосовуватися до чіткого розпорядку дня.
Як адаптувати наших дітей до нового навчального року? Про це ми поговорили з лікарем-гігієністом вищої категорії, кандидатом медичних наук Світланою Зуб.

— Адаптація — процес пристосування організму до нових умов навколишнього середовища. Для дітей початок навчального року не тільки приємні зустрічі з однокласниками (а для першачків — нові друзі), а й великий стрес. Чому? Перехід на новий розпорядок дня, зміна режиму.

Так пояснив свій підхід до вибору багатьох персонажів своїх романів український письменник, Герой України, лауреат Шевченківської та інших престижних премій Павло Архипович Загребельний. У першу чергу, як він уточнив, «це Ярослав Мудрий, його внучка Євпраксія, Богдан... Далі — Роксолана».

25 СЕРПНЯ — 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ПАВЛА ЗАГРЕБЕЛЬНОГО (1924–2009)
Тож спершу хоча б коротко про те, якими він показав читачеві ці постаті. Образ князя Ярослава письменник відтворив у романі «Диво», в якому охоплено три часових пласти — давнину, Велику Вітчизняну війну, сорокові та шістдесяті роки XX століття. Звичайно ж, викликають захоплення і почуття вдячності прагнення і справи князя як розбудовувача Київської Русі, його мужність, освіченість, працелюбність.
Це ж при ньому розпочався розквіт писемності, науки і культури. Це при ньому «здіймався вище і вище, виростав із землі велетенською рожевою квіткою, позбавленою стебла...» Софійський собор.

Поет, прозаїк, критик, мистецтвознавець Володимир Корнійчук вирізняється різноманітністю зацікавлень: це — хореографія, музика, театр, письменство.
Працював журналістом, нині — головний редактор часопису «Українська музична газета».
Автор книг новел і повістей, театрознавчих досліджень, численних прозових, поетичних публікацій у вітчизняній і зарубіжній періодиці.
Наша розмова — про зустрічі з видатними митцями України, про абсурди, парадокси і приємності в українському культурному просторі.

— Пане Володимире, як мистецтвознавець, журналіст і письменник на що Ви передусім націлені в царині мистецтва і культури?
— Я не працюю конкретно в якійсь одній площині. Моя перша освіта — хореографія (Київське культурно-освітнє училище), я і далі зайнятий опосередковано в цій сфері. Є віце-президентом Асоціації діячів хореографічного мистецтва при Національній всеукраїнській музичній спілці. Співпрацюю з Київською муніципальною академією танцю, відаю там пресою, в курсі всіх творчих заходів і концертів.

Published in Вітальня

Знайомтесь — 24-річний Роман Магоцький із Комарно, що на Львівщині. За півтора року вишив 49 ікон бісером. На День Незалежності України в столиці Роман Магоцький презентуватиме найбільшу мапу України, вишиту бісером.

— Аби ще років два-три тому мені хтось сказав, що я вишиватиму бісером, я б розсміявся, — розповідає сам Роман.— Але ж не святі горшки ліплять!
До того, як почати вишивати, Роман пройшов робочі університети. Після школи працював на будівництві. Та не для його здоров’я була та важка робота. Знайомі запропонували спробувати стати офіціантом. Робота в кафе Роману сподобалася. Однак і цього разу його чекала невдача: кафе закрили. А тут саме мама захоплено розповідала про свою знайому, яка вишиває бісером неперевершені роботи. Вона дуже хотіла заохотити на ту справу молодшу доньку Христину. Роман вирішив разом із сестрою сходити й подивитися, що то воно за така краса. По дорозі купили візерунок для картини. За кілька днів з’явилася перша робота «Святе сімейство».

Published in Культура

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки України ще в середині червня визначило тему першого уроку, який будуть проводити класні керівники загальноосвітніх навчальних закладів у понеділок 1 вересня 2014 року, — «УКРАЇНА — ЄДИНА КРАЇНА».

Його метою є формування в учнів розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної, незалежної, демократичної та заможної держави. Ось кілька порад фахівців у галузі освіти і науки.
Форми і методи проведення першого уроку можуть бути різноманітними і мають стати творчим доробком кожного педагога, але обирати їх слід з урахуванням вікових та психологічних особливостей учнів.

Published in Освіта
П'ятниця, 22 Серпень 2014 03:00

Війна і... гроші

Падіння економіки в Україні вплине на ринки Європи, зазначають аналітики відомої аудиторської компанії «Ернст енд Янг». Конфліктна ситуація між Україною та Росією призведе до зростання цін на енергоносії та зниження оборотів торгівлі. Це потягне за собою відтік капіталу, що, в свою чергу, вплине на валютний курс.
За прогнозами аналітиків «Е&Я», цьогоріч на нашу економіку чекає 5% падіння. У зв’язку з цим європейським державам треба готуватися до рецесії. У мінекономіки Польщі заявляють, що очікують на менший ріст ВВП через українсько-російський конфлікт. Натомість чимало вітчизняних експертів вважає, що рецесії в єврозоні не буде, в державах ЄС тільки трохи загальмуються темпи економічного зростання.
Найгірше почуватиметься сама Україна, яка надто залежить від російського ринку. На ріст ВВП у наступному році розраховувати не варто. Можливо, у 2016 р. вітчизняна економіка зможе піднятися на 3,5%. У першому півріччі наш ВВП скоротився на 3% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Published in Економіка

ДЕРЖАВА ДБАЄ ПРО СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ УЧАСНИКІВ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ, ЩО ТРИВАЄ НА СХОДІ КРАЇНИ
Нещодавно у мого товариша сталося горе: на сході країни загинув його 21-річний син. Олександра і його дружину як членів сім’ї загиблого військовослужбовця — учасника антитерористичної операції — чинне законодавство наділяє пільгами.

Але людям нічого невідомо про них, окрім того, що парламент «ухвалив якийсь закон, а Президент його підписав». Тож рідні, як, до речі, і багато інших громадян, оббивають пороги чиновницьких кабінетів, не завжди отримуючи від їх господарів вичерпні відповіді...
Зважаючи на актуальність проблеми, з проханням розповісти про пільги і соціальні гарантії для тих, хто нині відстоює територіальну цілісність країни і мир на сході, кореспондент «ДУ» звернувся до заступника директора Департаменту правового забезпечення Міністерства оборони України Віктора Левчука.

Кабінет Міністрів України схвалив підготовлений Мінсоцполітики проект постанови, яким пропонується віднести до числа застрахованих осіб громадян, які доглядають за дитиною до досягнення нею трирічного віку (перебувають у відпустці), щомісяця одержують допомогу при народженні дитини та допомогу в розмірі 130 грн по догляду за дитиною віком від двох до трьох років, призначену до 1 липня 2014 р.

Як зазначила міністр соціальної політики Людмила Денісова, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за цю категорію осіб сплачуватиметься за рахунок коштів Державного бюджету України. При цьому період перебування у відпустці таким громадянам буде зарахований до страхового стажу, уточнила урядовець.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».