№ 40 (24243)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 18 Жовтень 2019 12:20

Успішний дебют

У своєму дебютному поєдинку в суперважкій вазі українець Олександр Усик переміг американця Чазза Візерспуна технічним нокаутом.

Українець дебютував у суперважкому дивізіоні в Чикаго на Wintrust Arena в поєдинку проти 38-річного американця Чазза Візерспуна. Перші два раунди Усик придивлявся до суперника, який на 12 кг важчий за нього. Починаючи з 3-го раунду українець почав методично пробивати захист Візерспуна. Після 7-го раунду суперник Усика відмовився виходити на ринг.
Після цієї перемоги Олександр Усик став офіційним претендентом на чемпіонський пояс за версією WBO, яким на даний момент володіє Енді Руїс.

Published in Бокс
П'ятниця, 18 Жовтень 2019 12:19

Збірна №1

АНДРІЙ ШЕВЧЕНКО СТВОРЮЄ НАЙКРАЩУ НАЦІОНАЛЬНУ ЗБІРНУ В ІСТОРІЇ

«Я обіцяв, що ми поїдемо на Євро-2020. Я дотримав свою обіцянку», — відразу після перемоги над Португалією (2:1) сказав головний тренер нашої збірної Андрій Шевченко.
Його команда кваліфікувалась ыз першого місця у відбірковій групі і може потрапити в перший фаворитський кошик під час жеребкування фінальної частини Євро-2020.
Успіх, як на мене, величезний. Ми обійшли чинного чемпіона Європи — Португалію і міцну Сербію. Але головне — у нас реально класна збірна.
Вкотре нагадаю, що наші ЗМІ по-свинськи зустріли призначення Андрія Шевченка на посаду головного тренера збірної. Писали, що він «кум Павелка» та «політик-невдаха».

Published in Футбол
П'ятниця, 18 Жовтень 2019 12:15

Герпес: Що й до чого

Дехто вважає, що застуда на губах лікується алое, льодом, корвалолом та зеленкою, а генітальний герпес — содовими ваннами. На жаль, це — міф.
Розповісти, що спричиняє герпес, як його лікувати і чи можна позбутися герпесу назавжди, ми запросили фахівця — лікаря-інфекціоніста Галину Кирилівну ГУНЬКО.

— Чому виникає герпес?
— Існує герпесвірус людини (ГВЛ) 1-го та 2-го типу. Вірус 2-го типу викликає переважно генітально-анальні інфекції, а 1-го — ротової порожнини, губ чи інших частин голови.
— Як саме передається герпесвірус?

20 ЖОВТ­НЯ — 80 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ЛЕО­НІ­ДА МИ­ХАЙ­ЛО­ВИ­ЧА ВЕР­НИ­ГО­РИ (1939), УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО ПИСЬ­МЕН­НИ­КА

Леонід Михайлович Вернигора народився у славнозвісному містечку Решетилівка на Полтавщині. Пройшов складні життєві дороги. Закінчив Харківський технікум промислового транспорту, Львівське вище військово-командне училище, Київський інститут народного господарства та Вищу партійну школу при ЦК КПРС.

aПрацював механіком, завгаром, головним інженером, директором автобази, начальником контори тресту «Полтаванафтогазрозвідка», головою Київського райвиконкому м. Полтави, першим секретарем райкому партії.

Published in Особистість
П'ятниця, 18 Жовтень 2019 12:10

Унікальний, скромний, інтелігентний

20 ЖОВТНЯ — 70 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАЛЕРІЯ ПИЛИПОВИЧА БОРЗОВА (1949), УКРАЇНСЬКОГО ЛЕГКОАТЛЕТА,
ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНОГО ДІЯЧА, ОДНОГО З КРАЩИХ СПРИНТЕРІВ СВІТУ

Траплялись у нашій країні такі спортсмени, які змушували весь світ кардинально переглянути свої погляди на той чи інший вид спорту. Адже вони доводили, що можуть робити те, що до цієї пори вважалося фізично неможливим.

До таких спортсменів належить і легкоатлет Валерій Борзов. За всю свою кар’єру він двічі ставав олімпійським чемпіоном — у 1972-му і 1976 роках. Також Валерій Пилипович Борзов неодноразово був чемпіоном Європи і переможцем багатьох інших змагань.

Published in Особистість

Минуло 30 років після першого Фестивалю «Червона рута», а нещодавно він відбувся вшістнадцяте. Про те, як народжувалося це пісенне свято, наша розмова з відомим українським скрипалем, заслуженим артистом України Кирилом Стеценком.

— Пригадайте, будь ласка, як народжувалася «Червона рута».
— Я завжди порівнюю цей Фестиваль зі всесвітньо відомим фестивалем 1968 року, який відбувався у США у місті Вудсток і став визначною подією для молодіжної культури.
«Червона рута» має для України значно більше значення. Це був 1989 рік, коли в нашому суспільстві сталися головні зрушення для забезпечення нашої незалежності. Хоча все це відбувалося за два роки до її проголошення.

Published in Вітальня
П'ятниця, 18 Жовтень 2019 12:03

Чи зігріємося пільгами і субсидіями?

Держава допомагала і збирається допомагати малозабезпеченим, вже вкотре продовживши програму житлових субсидій, започатковану ще 1995 року. Вже майже чверть століття ця програма залишається головним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комуналку.

Однак цей механізм був і залишається недосконалим. Його критикують, змінюють, намагаються поліпшити, але досягти істотних зрушень удається далеко не завжди. Свідчення цьому — результати аудиту Рахункової палати.
Контролери перевірили використання місцевими органами виконавчої влади і органами місцевого самоврядування субвенції з держбюджету місцевим скарбницям на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у 2016-му і 2017 роках у сумі 44,1 і 69,7 млрд грн.

Published in Iншi роздiли

У конференц-залі Київського планетарію з нагоди Тижня космосу зібрались учасники клубу «До зірок», члени благодійної організації «Діти — наше майбутнє», студенти Університету сучасних знань Товариства «Знання» України.

Метою клубу «До зірок», який працює уже 20 років, є популяризація знань про освоєння космосу та особистостей, причетних до цього, серед учнівської молоді та студентів. Почесною гостею дітей і дорослих у Київському планетарії стала Надія Адамчук-Чала, учений-біолог, космонавт, член загону астронавтів Державного космічного агентства України. Надія Іванівна виступила з темою «Використання супутникових технологій у сучасному виробництві».

Published in Свiт жiнки

Полтавою почав курсувати спеціально обладнаний мікроавтобус, який збирає від населення для утилізації небезпечні відходи — люмінесцентні лампи, ртутні термометри, акумулятори та батарейки. Тобто усілякий небезпечний для людини і довкілля непотріб, який донедавна полтавці просто викидали у сміттєві контейнери. Або закопували десь подалі від людських очей...

Про намір пустити вулицями міст і сіл області екобус для збору небезпечних відходів полтавські чиновники заявляли давно (див. «ДУ» від 19 липня 2019 року). Але далі розмов справа не просувалась.

Published in Регіони
П'ятниця, 18 Жовтень 2019 11:41

Довгий шлях до тверезості

На початку жовтня 2019 року полтавців здивували новиною: відтепер в обласному центрі буде проблематично купити спиртне після 22-ї години. Таке рішення ухвалили депутати Полтавської міськради, де давно підбиралися до питання заборони торгівлі спиртним у нічний час. Але поповнити список українських міст, де вже діє заборона на продаж оковитої вночі, вдалося не одразу...

Прийняття рішення про заборону торгівлі спиртним у нічний час, що розтягнулося в часі, засвідчило не тільки різнополярні думки самих полтавців до цієї ініціативи, але й дуже негативне ставлення міських підприємців до проблеми.

Published in Регіони
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».