№ 20 (24223)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Травень 2019 17:42

Лондонське дербі в Баку

Цей єврокубковий сезон став справжнім святом для поціновувачів англійського футболу. Адже у фіналі як Ліги чемпіонів, так і Ліги Європи представлено тільки клуби англійської Прем’єр-ліги.

Першими вже в цю середу головний трофей Ліги Європи розіграли «Челсі» і «Арсенал». Сам кубок, до речі, важить 15 кг і це — найважчий клубний приз Європи. І хоч обидві команди з Лондона, зіграти їм довелося далеко від дому, адже місцем фіналу обрали Баку. Щоб злітати туди і назад, футболісти подолали близько восьми тисяч кілометрів.

Published in Футбол
П'ятниця, 31 Травень 2019 17:40

Український хокей вшановує кращих

ВІД­БУ­ЛА­СЯ ПЕР­ША В ІС­ТО­РІЇ ЦЕ­РЕ­МО­НІЯ НА­ГО­РОД­ЖЕН­НЯ «ЗІР­КИ ХО­КЕЙ­НО­ГО РО­КУ»

Український хокей після багатьох років стагнації нарешті робить кроки вперед. Хай ці кроки і невеликі, але вони однозначно вперед.
Локомотивом руху ось уже третій рік є Українська хокейна ліга — Парі-Матч. Вона не лише на високому організаційному рівні провела чемпіонат, але й зробила чимало для популяризації хокею в регіонах країни.

Сезон-2018/19, в якому за перемогу в чемпіонаті змагалися шість команд, подарував справжнє видовище та інтригу. І хай чемпіоном знову став «Донбас», цього сезону він відчув серйозну конкуренцію.

Published in Хоккей

Не секрет, що у нас склалася традиція влаштовувати випивки з будь-якого приводу, а іноді й без приводу: п’ють у державні і навіть релігійні свята, п’ють «з радості» і «з горя», «відзначають» просування по службі, отримання зарплати, дні народження.
Біда ще й у тому, що в Україні поширений такий варіант: відразу багато спиртного, щоб домогтися сп’яніння.
Як боротися з цим явищем? Про це ми розпитали фахівця-нарколога Віктора Олексійовича СЕРГІЄНКА.

П'ятниця, 31 Травень 2019 17:34

Тіно Вальді з Надвірної

5 ЧЕРВНЯ — 90 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВОЛОДИМИРА ГАВРИЛОВИЧА ЛУЦІВА (1929), УКРАЇНСЬКОГО СПІВАКА, БАНДУРИСТА, МУЗИЧНО-ГРОМАДСЬКОГО ДІЯЧА

Володимир Луців — представник повоєнного покоління. В юності його доля складалась із численних чорних смуг, але він не здавався. Не мав що їсти, тяжко працював, але відкладав кожну зароблену копійчину, щоб віддати за приватні уроки вокалу.
Попри те що жив далеко від рідного краю, ідея державності України завжди була для пана Володимира символом свободи і незалежності.

До речі, саме для того, щоб його не позиціонували як московського співака, змушений був виступати під італійським псевдонімом Тіно Вальді.

Published in Особистість

4 ЧЕРВ­НЯ — 110 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ОЛЕК­САН­ДРА ЄЛИ­СЕ­ЙО­ВИ­ЧА ІЛЬ­ЧЕН­КА (1909–1994), УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО ПРО­ЗА­ЇКА, ДРА­МА­ТУР­ГА, СЦЕ­НА­РИС­ТА, ПЕ­РЕ­КЛА­ДА­ЧА

Олександр Ільченко народився 4 червня 1909 року на робітничій околиці Харкова у родині залізничників, яка протягом десятиліть мала своїх ремонтних робітників і товарних кондукторів, телеграфістів і машиністів.
Місцевість, де народився Ільченко, називається Іванівкою. Отож і ріс хлопчина у зелені іванівських садів та в диму паровозів, на берегах Дінця та Лопані. Ріс він, малий, між родинами кондукторів, кочегарів та машиністів, котрі, не пориваючи родинних зв’язків з довколишніми селами, розмовляли такою багатою, барвистою й цілком сучасною українською мовою, яка тільки й може виникнути від природного поєднання мовних стихій міста й села, яка й лягла в основу нинішньої літературної мови.

Published in Особистість
П'ятниця, 31 Травень 2019 17:28

Шевченкіана в екслібрисі

У Будинку-музеї Тараса Шевченка, що в Києві, відбулася презентація книги-альбому «Шевченкіана в екслібрисі: 1917–2017». Автор — Петро Нестеренко, член Спілки письменників України, кандидат мистецтвознавства.

Книга вийшла у видавництві «Криниця» і присвячена 205-річчю від дня народження Тараса Шевченка.
«Ім’я Тараса Шевченка сьогодні ми розуміємо настільки, наскільки розуміємо себе — свій час і Україну в ньому, — сказав на презентації Леонід Андрієвський, голова редакційно-художньої ради видання.

Published in Культура

Від часу написання комедії Михайла Старицького «За двома зайцями» минуло більш ніж 130 років. Було здійснено безліч постановок за цим твором.
Нещодавно власний погляд на п’єсу показала молодий режисер Анастасія Осмоловська, яка поставила на сцені Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра виставу «ГОЛОХВАСТОFF».

— Це вже не перша Ваша режисерська робота. А з чого все почалося?
— Мій режисерський дебют також відбувся на сцені Київського театру драми і комедії. Я навчалася на 3-му курсі Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Івана Карпенка-Карого.

Published in Культура

Віддавати перевагу органічним, екологічно чистим продуктам — чи не основна тенденція на ринку цивілізованих країн. В Україні споживач хоча й зважає на якість, його запити нині значно скромніші. І не лише тому, що у гаманці негусто. Товари на полицях наших магазинів з маркуванням «еко», «органік» недешеві й до того ж далеко не завжди відповідають стандартам зазначених категорій.

Тому зазвичай такі написи не надто впливають на вибір покупця. А якщо він і зважає на позначки, що відносять продукцію до органічної чи екологічної категорії, то в анотації на упаковці шукає саме таку інформацію, яка буде відповідати його потребам.

Published in Споживач

Литовські експерти розповіли про нові тенденції на ринку праці — українських заробітчан-будівельників, які раніше працювали в Литві, «переманює» Німеччина.
Про це повідомляє портал Delfi.lt.
«Реально у нас на будівництвах українців уже стає менше, це помітно. Якщо свого часу ми могли говорити про 30% робочої сили з України на об’єкті, то зараз залишилося 15%. Це — наш досвід. Це Німеччина відкрила ринок, українцям стало легше там влаштуватися, ніж у Литві. Це — факт», — сказав гендиректор литовської девелоперської компанії Eika Домас Даргіс.

За результатами цьогорічної кампанії декларування у Києві 2941 особа вказала у деклараціях суму доходу більше 1 мільйона гривень, це на 589 осіб (25%) більше, ніж у минулому році.
Про це в інтерв’ю Укрінформу заявила начальник Головного управління ДФС у м. Києві Людмила Демченко.
«Загалом столичні мільйонери задекларували 36 мільярдів 505 мільйонів гривень, що на 73% більше, аніж торік. Вони мають сплатити податку на доходи фізичних осіб на суму 1 мільярд 930 мільйонів гривень і більш як 270 мільйонів гривень військового збору», — повідомила Демченко.

Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».