Жовтень
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Жовтень 2014 02:00

Кіт у голові

У київському парку КПІ з’явилася нова стріт-арт-робота київського художника Єжи Коноп’є — «Кіт у голові», повідомляє kyiv.ridna.ua. За словами митця, вона спочатку була плакатом, який він створив у листопаді 2012 року.
На думку художника, коти — узагальнений образ несерйозної, непотрібної, зайвої інформації. Це — те, що займає голови на противагу думкам про щось важливе. Два роки тому він закликав звільнити голови від котів.
Проте минув час: змінилися люди і вся країна, тому малюнок набув нового значення. Тепер ми щодня переймаємося купою дуже важливих, але важких питань: думки пов’язані з Україною та українцями, з тими подіями, що відбуваються останнім часом. Вочевидь, зараз є потреба не звільняти, а знову наповнювати голови котами. Звісно, це не поверне враз нормального життя, однак різноманітні позитивні речі й події найліпше сприяють збереженню нашої моральної рівноваги і психічного здоров’я.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 31 Жовтень 2014 02:00

Лідери йдуть далі

До­нець­кий «Шах­тар» пер­шим з ук­ра­їн­ських гран­дів по­до­лав ста­дію 1/8 фі­на­лу Куб­ка Ук­раї­ни. І для цьо­го до­неч­ча­нам не до­ве­ло­ся до­кла­да­ти над­мір­них зу­силь. Піс­ля роз­гром­ної пе­ре­мо­ги на ви­їз­ді з ра­хун­ком 5:1 гір­ни­ки і в по­втор­ній зу­стрі­чі лег­ко до­ве­ли свою пе­ре­ва­гу над пред­став­ни­ком пер­шої лі­ги — 4:1.

Дніпропетровський «Дніпро» не залишив жодних шансів на власному полі луцькій «Волині». Господарі почали гру у повільному темпі. «Волинь» проти такого перебігу нічого не мала — їх рахунок повністю влаштовував, адже у Луцьку перемога була за ними (1:0).
Однак із часом дніпряни повністю заволоділи ініціативою, розраховуючи на швидкі підключення Коноплянки. Перший момент підопічні Мирона Маркевича створили на 12-й хвилині, але Лучкевич після скидки від Селезньова з кількох метрів пробив вище воріт. Через дві хвилини Бруно Гама вийшов на ворота Літовченка і замість передачі на вільного Селезньова вирішив пробити у ближній кут — неточно.

Published in Футбол
П'ятниця, 31 Жовтень 2014 02:00

0:5 – на трьох

Ук­ра­їн­ські пред­став­ни­ки вкрай не­вда­ло про­ве­ли по­єдин­ки тре­тьо­го ту­ру гру­по­во­го тур­ні­ру фут­боль­ної Лі­ги Єв­ро­пи. Всі троє про­гра­ли, а «Ди­на­мо» при цьо­му за­зна­ло ще й роз­гром­ної по­раз­ки від до­стат­ньо по­се­ред­ньої коман­ди.

Очевидно, що данський «Ольборг» гості з України недооцінили і збиралися на легку прогулянку. Та жахлива гра в захисті у виконанні Драговича та Віди, провалений матч у Ленса, Беланда та Кравця спричинили надто вже несподіваний результат.
У свій день народження намагався врятувати матч Ярмоленко. Андрій бив багато разів, але чомусь влучав то у голкіпера «Ольборга», то в штангу, а то і повз ворота. До речі, перемогою господарі повинні завдячувати насамперед Ларсену, який провів чудовий матч на останньому рубежі.
Гості пропустили швидкий та безглуздий гол уже на 11-й хвилині. Драгович просто віддав м’яч під удар Енвольдсену, який не схибив і пробив у кут воріт Рибки. Після пропущеного гола підопічні Реброва мали нагоди не тільки зрівняти рахунок, але й вийти вперед. Не склалося.

Published in Футбол
П'ятниця, 31 Жовтень 2014 02:00

Кухонні рушники небезпечні для сім'ї

Американські вчені з Університету Арізони виявили, що кухонні рушники становлять загрозу для здоров’я домочадців, оскільки, витираючи посуд брудним рушником, людина ставить себе під удар, пише Meddaily.
Під час дослідження з’ясувалося, що на 89% рушників були присутні кишкові бактерії. Причому у 25,6% випадків це були кишкові палички E. Coli, які становлять реальну загрозу для здоров’я. Саме тому, витираючи посуд таким рушником, можна піддати небезпеці зараження всіх членів сім’ї.
Експерти зазначили, що кухонні рушники поряд із губками для миття посуду, стоять за перехресним бактеріальним зараженням. Це призводить до того, що бактерії можуть виявитися на руках, їжі, посуді. У рамках дослідницької роботи фахівці вивчили 82 рушники з п’яти американських і канадських міст.

П'ятниця, 31 Жовтень 2014 02:00

Приступ печінкової кольки

Це — ти­по­вий про­яв жов­чно­кам’­яної хво­ро­би. За да­ни­ми ста­тис­ти­ки, пер­ша до­по­мо­га при пе­чін­ко­вій коль­ці по­тріб­на кож­но­му де­ся­то­му чо­ло­ві­ку і кож­ній п’ятій жін­ці.

Здебільшого печінкова колька виникає через наявність камінців (конкрементів), які перешкоджають надходженню жовчі у кишечник. Окрім того, її може спровокувати перерозтяження жовчних протоків або міхура над ділянкою перешкоди. Колька також може виникнути на тлі спазму гладкої мускулатури жовчного міхура й жовчних протоків унаслідок роздратування конкрементами.
Приступ печінкової кольки може розвинутися і внаслідок надмірного споживання гострої або жирної їжі, через вживання спиртних напоїв, на тлі стресу, при сильному фізичному навантаженні в нахиленому положенні (робота на городі, прання тощо).
До основних симптомів, які характеризують печінкову кольку, належать надто виражений та інтенсивний біль, зосереджений у ділянці правого підребер’я, з характерним поширенням до правого плеча, спини, шиї й лопатки; у деяких випадках біль охоплює повністю живіт.

П'ятниця, 31 Жовтень 2014 02:00

Звідки береться хронічна втома?

Хто з нас не сти­кав­ся з пе­ре­вто­мою, ко­ли сил не­має і хо­четь­ся тіль­ки «ляг­ти і по­мер­ти»? Доб­ре, як­що це всьо­го ли­ше не­при­єм­ний епі­зод, по­в’яза­ний зі стре­со­вим нер­во­во-пси­хо­ло­гіч­ним та фі­зич­ним пе­ре­ван­та­жен­ням, а як­що вто­ма від­чу­ває­ть­ся по­стій­но? У та­ко­му ви­пад­ку слід звер­ну­ти­ся до фа­хів­ця.
Що ми і ви­рі­ши­ли зро­би­ти, за­про­сив­ши до роз­мо­ви про при­чи­ни пе­ре­вто­ми кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, лі­ка­ря-не­вро­ло­га Олек­сан­дра До­ро­шен­ка.

— Перевтома є наслідком перенапруги організму, яка з’являється через важке розумове або ж фізичне навантаження. Основними проявами надмірної стомлюваності людського організму прийнято вважати пригнічений настрій, загальну дратівливість характеру, а також стан постійної втоми і надмірної сонливості. Крайній ступінь втоми викликає навіть значні порушення в розумовій діяльності та в координації рухів.
Існують два основних види перевтоми: гостра і помірна. У той час як помірна є нормальним явищем і не завдає шкоди організму, гостре стомлення, навпаки, може призвести людину до стану повного виснаження. Також слід пам’ятати і про те, що тривале помірне стомлення може поступово перерости в гостре.

Гос­тем твор­чої «Ві­таль­ні» є на­род­ний ар­тист Ук­раї­ни Ана­то­лій Саф­ро­нов.
Во­ло­дар уні­каль­но­го темб­ру «про­фун­до» (на окта­ву ниж­че ба­са) Ана­то­лій Саф­ро­нов — біль­ше пів­ві­ку в Хо­рі іме­ні Ве­рьов­ки. Він і ху­дож­ній ке­рів­ник Ана­то­лій Ав­ді­єв­ський — ста­ро­жи­ли, які доб­ре пам’­ята­ють кож­ні гас­тро­лі в 70 кра­їнах сві­ту. А ще він є за­сно­вни­ком і твор­цем му­зею На­ціо­наль­но­го хо­ру ім. Г. Ве­рьов­ки, чле­ном На­ціо­наль­ної спіл­ки фо­то­ху­дож­ни­ків Ук­раї­ни.

— Анатолію Андрійовичу, з одного боку, у Вас феєрично насичене життя. Ну як же — артист славетного колективу, перебували поруч із видатними постатями, їздили світом, співали і для простих людей, і для президентів.
А з іншого боку, все було вельми регламентовано: репетиції, концерти, автобус, поїзд, літак, сцена... Перебуваючи в жорсткій системі, чи могли б Ви сказати: «О, яка у мене цікава доля!»

Published in Вітальня

7 листопада в «Кінопанорамі» Дмитро Суржиков грає моновиставу «Дикун Forever», повідомляє i-pro.kiev.ua.
Чому жіноча логіка чоловікам здається певним заплутаним, багаторівневим нераціональним механізмом? Чому те, що очевидно для чоловіків, виявляється таємницею для жінок?
«Дикун Forever» — це суміш стенд-ап-комедії, лекції та сеансу психотерапії одночасно. По суті, це відчайдушний, щирий і веселий монолог одного актора про стосунки між чоловіком і жінкою, про різниці сприйняття світу, самовираження і взаємодії між ними.
Ім’я Роба Беккера стало популярним у всьому світі завдяки п’єсі, що стала міжнародним хітом. П’єса «Дикун» (оригінальна назва — Defending the Caveman — «На захист печерної людини») була написана в період з 1988-го до 1991 роки.

Published in Культура

Український фільм «Плем’я» режисера Мирослава Слабошпицького визнали найкращим повнометражним дебютом на кінофестивалі у Філадельфії, США, присудивши премію Archie Award, повідомляє i-pro.kiev.ua.
Додамо, що «Плем’я» Мирослава Слабошпицького стабільно поповнює колекцію премій міжнародних фестивалів.
За останні дні картина отримала Explore Award фестивалю Film Fest Gent у Бельгії та Гран-прі Tofifest міста Торунь у Польщі. Журі останнього зазначило, що драма про співтовариство глухих підлітків представляє «яскравий і мовчазний крик проти нелюдського ставлення».
Нагадаємо, що в жовтні «Плем’я» отримало дві премії Лондонського кінофестивалю. На церемонії нагородження Мирослав Слабошпицький отримав приз імені Сазерленда — основну нагороду кінофоруму, яку присуджують кращим з уперше представлених фільмів.

Published in Культура
П'ятниця, 31 Жовтень 2014 02:00

«У розкритті правди є очищення...»

5 ЛИСТОПАДА — 80 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯКІРИ ГЕОРГІЇВНИ МУРАТОВОЇ (1934), УКРАЇНСЬКОГО КІНОРЕЖИСЕРА

«Дру­жи­на чи ко­хан­ка? Або обид­ві? Або жод­ної?» — від­по­відь на ці за­пи­тан­ня шу­кає ге­рой філь­му «Віч­не по­вер­нен­ня» ук­ра­їн­сько­го ре­жи­се­ра і сце­на­рис­та Кі­ри Ге­ор­гі­їв­ни Му­ра­то­вої.
Сю­жет та­кий: чо­ло­вік, який са­мо­стій­но не мо­же зро­би­ти ви­бір, опи­нив­шись у від­ря­джен­ні в то­му міс­ті, де жи­ве йо­го од­но­курс­ни­ця, прий­шов по­ра­ди­ти­ся з нею, ви­рі­шив­ши для се­бе: «Як во­на ска­же, так і зроб­лю».

І як же були розчаровані чоловіки, які опинилися в подібній ситуації, коли хочеться бути і з дружиною, і з коханкою, які, витративши гроші на сеанс, чекали підказки і для себе — вони її не отримали. Жодна з відповідей не розплутує колізії! Ні ця: «Кохай обох, якщо ти так відчуваєш». Ні такі: «Розлучайся з дружиною і одружуйся на Людмилі (коханці)»; «Залишайся з дружиною, Люда — це просто захоплення, саме мине». У цьому трикутнику чоловік кохає обох, але жити з обома не в змозі. Розлютившись, грюкає дверима. Але повертається знову і знову.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 13

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».