№ 16 (24011)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (IBBY) оприлюднила Почесні списки авторів, ілюстраторів і перекладачів дитячих книжок з усього світу, повідомляє gazeta.ua. Україна знову в переліку: нині до списку найкращих ілюстраторів світу потрапила харківська художниця Марина Пузиренко з книжкою «Лускунчик», що побачила світ 2010 року у видавництві «Ранок». Саме за цю книжку художниця отримала 2010-го урядову премію імені Лесі Українки. 

Українське видання «Лускунчика» Е. Гофмана разом із 149 іншими дитячими книжками з усього світу представлять у вересні на щорічному конгресі IBBY у Мехіко.
Почесні списки Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги, або ж Почесні списки Андерсена — престижний каталог найкращих видань для дітей та юнацтва, який формують національні секції IBBY. 2012-го до цього списку потрапив український художник Володимир Штанко з ілюстраціями до книжки М. Гоголя «Вечера на хуторе близ Диканьки».

Published in Розмаїття

Відразу два тури встигли зіграти команди української прем’єр-ліги за кілька днів. Після цих матчів із чемпіонської гонки вибуло київське «Динамо», яке у двох поєдинках примудрилося здобути лише одне очко і до того ж програти одному з головних конкурентів — донецькому «Шахтарю» на власному полі. Після цього президент «Динамо» відправив у відставку головного тренера команди Олега Блохіна. 

У 25-му турі полтавська «Ворскла», яка продовжує боротися за місця в єврокубках, сенсаційно переграла лідера першості — донецький «Шахтар». Гірники протягом усього матчу мали ігрову та територіальну перевагу, хоча втілити її бодай в один забитий м’яч не зуміли. Господарі грамотно діяли у захисті, а на 84-й хвилині навіть вийшли вперед: Дедечко пробив з-за меж штрафного майданчика, після рикошету м’яч підхопив Міщенко, виконав навіс на вільного Яховича, який переграв Каніболоцького.

Published in Футбол

Про необхідність реформування вітчизняної медицини говорять уже не перший рік: якою їй бути — державною чи приватною, страховою чи бюджетною? А може, не варто винаходити велосипед, адже давно існують досить успішні моделі системи охорони здоров’я у розвинених країнах? 

Україна поки що не стала економічно сильною державою і внаслідок своїх особливостей не готова до такого простого наслідування. Таке переконання висловив у коментарі Укрінформу Віктор Козін, генеральний директор клініки ISIDA, що спеціалізується на амбулаторній допомозі вагітним, акушерстві й лікуванні безпліддя.
«На моє глибоке переконання, просто списати якісь моделі зі світової практики й впровадити їх у себе у країні досить складно і навіть неможливо. Причин тут дуже багато, враховуючи соціальну спрямованість цієї галузі. Насамперед це пов’язано, як мінімум, з різними фінансовими можливостями держав і достатком їхніх громадян. Багатим і розвиненим країнам легше розв’язувати ці питання. Хоч це ще не означає, що і там усі проблеми вирішують повністю в інтересах пацієнта.

Україна може зміцнити свої позиції на світових ринках, якщо активно займеться органічним землеробством. Це дозволить їй виробляти здорову їжу, попит на яку особливо високий у багатих країнах.
Така думка висловлювалася ще на початку 90-х років минулого століття. Вона не втратила своєї актуальності й нині. 

Через особливості організації виробництва важливий внесок до розвитку органічного землеробства можуть зробити малі та середні сільгоспвиробники. Водночас виростити органічні харчі їм почасти легше, ніж довести їх органічність, отримати додану вартість завдяки впровадженню органічних технологій та особливо — вийти на міжнародний ринок. Шлях один — об’єднувати зусилля з іншими виробниками, створювати кооперативи. І в Україні вже є такі приклади.
Один із тих, хто віддав перевагу органічному землеробству та очолив «органічний» кооператив, — наш сьогоднішній співрозмовник, керівник фермерського господарства «Макішинський сад» Городнянського району Чернігівської області, директор сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Сновянка» Сергій Довгань.

Published in Земля і люди

Герой України, лауреат Національної премії імені Т. Шевченка Юрій Мушкетик — один із могікан-патріархів, живих класиків української літератури. 85-літній ювілей письменник відзначив новою книжкою «Час звіра» (видавництво «Ярославів Вал»), до якої увійшов однойменний роман та повість «Така її доля». 
— Юрію Михайловичу, позаду многотрудне життя. Що скажете про славу і щастя?
— Що я можу сказати про славу? Ми всі потрошку хворіємо нею. З висоти літ дивишся так: дорога минула в тебе довга, майбутня — коротка, і здебільшого оглядаєшся назад. І що бачиш? Чимало руїн. Серед яких виблискує щастя.
А що таке щастя? Хтось із великих сказав: «Щасливий той, хто думає, що він щасливий». Люди в такому віці, як я, оглядаючись назад, думають: збулося життя чи ні? Та ніяке людське життя не збувається! Тому що ми не знаємо, як воно має збутися. Коли ми молоді, думаємо, що життя у нас буде дивовижне. Скажімо, дівчина вважає, що в неї буде таке кохання, якого ні в кого не було, що до неї приїде лицар на білому коні. А юнак думає, що він буде тим лицарем. Та потім проходять буденні роки. І життя не збувається, як мріялось.

Published in Вітальня

На малій сцені Палацу «Україна» представляють свою мистецьку діяльність як широковідомі, так і малознані, але цікаві та самобутні театральні колективи, що сколихнули театральне життя столиці. 

На початку 2014 року тут відбулася прем’єра нової київської антрепризи — філософської комедії «Жінка на мільйон» за п’єсою яскравого представника неореалізму італійської драматургії Едуардо де Філіппо. Режисер-постановник цієї вистави Анфіса Коленко закінчила режисерський факультет Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого. Наразі режисерську діяльність поєднує з викладанням у цьому ж університеті.
Будучи засновником нової київської антрепризи, до своїх вистав пані Анфіса залучає, окрім професійних акторів із насиченою акторською біографією, і студентів театрального вузу столиці — талановиту молодь, надаючи можливість киянам відкрити для себе нові імена у світі театрального мистецтва.

Published in Культура

Нині ледь не на кожному кроці обговорюють ситуацію з українською армією. Події останніх днів, котрі розплющили очі громадськості на справжню ситуацію у війську, яке всупереч запевненням його очільників виявилося небоєздатним та погано забезпеченим, наче холодний душ протверезили багатьох. 

Як і перші результати часткової мобілізації військовозобов’язаних, що так само виявила великі хиби у складному механізмі доукомплектування армії в той час, коли агресор уже стоїть на кордонах держави.
На жаль, і під час мобілізації, бодай і часткової, ми стали свідками того, коли масовий патріотизм громадян, ладних у загрозливий для країни час кинути все й взяти до рук зброю, зводився нанівець неповороткою структурою органів, котрі відповідають за проведення мобілізації.

Published in Військо
П'ятниця, 18 Квiтень 2014 03:00

Надія на спасіння і вічне життя

Воскресіння Христове є символом перемоги добра над злом, світла над темрявою, благословення над прокляттям — святом торжества віри, надії і любові. Тому Пасху (або по-народному Великдень) називають святом над святами і торжеством над торжествами. 

 

20 КВІТНЯ — ВЕЛИКДЕНЬ. СВІТЛЕ ХРИСТОВЕ ВОСКРЕСІННЯ (ПАСХА)

Прообразом новозавітної Пасхи була Пасха старозавітна. Подібно до того, як у старозавітні часи був посланий Богом Мойсей, щоб вивести народ Ізраїлю з єгипетського рабства, так 1250 років після цього послав Господь Сина Свого Однородженого, щоб вивести людей немічних із рабства гріха.
В Євангелії від Іоанна про це сказано: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся. Хто вірує в Нього — не буде засуджений; хто ж не вірує — той уже засуджений, що не повірив в Ім’я Однородженого Сина Божого».

П'ятниця, 18 Квiтень 2014 03:00

Зміна орієнтирів

Через те що Росія фактично згортає співпрацю з Україною, обсяги експорту до країн Митного союзу і зокрема до РФ можуть суттєво скоротитись. Утім, як запевняють експерти ДП «Укрпромзовнішекспертиза», драматизувати ситуацію не варто. 

У 2012 році експорт до Росії становив 17,6 млрд дол., це майже 26% усього українського експорту. Плюс 7 млрд дол. наторгували з країнами СНД, тож загалом обсяги експорту у східному напрямку дорівнювали 38%. У минулому році до Росії товарів продали на 15 млрд дол. Експерти зафіксували падіння експортних обсягів до РФ ще позаторік, коли не було розмов про підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, коли були нормальні відносини з північною сусідкою і вона ще не починала тиснути на український експорт, як було у серпні 2013 року.
У 2012-му в Росії була непогана фінансова ситуація, бюджет нормально наповнювався і розвивалося внутрішнє виробництво. І продукція, яка раніше вироблялася лише на українських теренах, почала виготовлятися на підприємствах РФ, у тому числі машинобудівна, вагони, труби. Незважаючи на процеси інтеграції з північною сусідкою, наші вироби на російському ринку стали зайвими.

Published in Економіка
П'ятниця, 18 Квiтень 2014 03:00

Новий кодекс і старі підходи

Минуло більше року з часу набрання чинності новим Кримінальним процесуальним кодексом, тож можна оцінити проблеми з його застосуванням. Зміни, які відбулися завдяки цьому документу, безперечно позитивні, але недостатні, зазначали експерти під час засідання за круглим столом, проведеним Центром політико-правових реформ. Вони зосередили увагу на хибах в імплементації КПК і запропонували важелі, які належить задіяти для поліпшення ситуації. 

Слідчий зробив усе, щоб я не зустрівся з адвокатом
Однією з найголовніших принад нового КПК було те, що його норми дають можливість суттєво зменшити кількість осіб, які потрапляють за ґрати. Певною мірою ці сподівання виправдалися — про це свідчить моніторинг, проведений відомою правозахисницею. координатором правових програм міжнародної організації «Дім свободи Україна» Тетяною Яблонською.

Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».