Грудень
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Грудень 2015 14:08

Чим менше, тим краще?

У Києві відбулося перше засідання Робочої групи із зміни формату чемпіонату України з футболу у Прем’єр-лізі. Найпопулярнішим варіантом стало скорочення ліги до дванадцяти команд. Крім телевізійників, цей варіант підтримала і більшість клубів, у тому числі «Динамо» та «Шахтар».
Головна причина скорочення — фінансова нестабільність кількох клубів. Однак у цьому питанні варто подивитися на Європу — як там поводяться з командами, які мають фінансові проблеми? Візьмемо хоча б італійський футбол. Там Серія А і федерація футболу і грошима допомагали «Пармі» (клуби, до речі, теж), і покупця шукали на клуб (не знайшли, але це вже інше питання).
Що зробила Українська Прем’єр-ліга для «Металурга», «Металіста», «Говерли» або «Чорноморця»? Ці чотири клуби, за неофіційною інформацією, через проблеми з фінансами мають залишити вищий дивізіон українського футболу. Допомогла фінансами? Шукала покупців? Розробила якісь норми і закони для можливості відібрати клуби у горе-власників та продати їх тим, хто буде хоча б зарплати виплачувати? Я нічого про це не чув і взагалі не помітив, щоб офіційний сайт УПЛ якось реагував на ситуацію в тому ж таки запорізькому «Металурзі».

Published in Футбол
П'ятниця, 25 Грудень 2015 14:03

Чемпіонський шлях українців

Від­ра­зу двоє укра­їн­ців очо­ли­ли рей­тинг най­кра­щих бор­ців сві­ту, який що­ро­ку укла­дає «Об’­єд­на­ний світ бо­роть­би». Най­кра­щою бор­чи­нею пла­не­ти у ва­го­вій ка­те­го­рії до 60 кг ста­ла чин­на чем­пі­он­ка сві­ту львів’­ян­ка Окса­на Гер­гель. У кла­сич­ній бо­роть­бі не­пе­ре­вер­ше­ним у ва­зі до 85 кг ви­зна­ли ки­яни­на Жа­на Бе­ле­ню­ка, який на пла­не­тар­ній пер­шо­сті у Лас-Ве­га­сі та­кож свят­ку­вав пе­ре­мо­гу.

У фіналі чемпіонату світу 21-річна Оксана Гергель відібрала чемпіонський титул у Церемчімед Сукхе з Монголії. З представницею Монголії українка бореться ще з юніорського віку. І завжди ці поєдинки нагадують шоу: суперниці обмінюються кидками та іншими видовищними прийомами. У фіналі нинішнього чемпіонату наша землячка відразу захопила лідерство (4:0). Та це розлютило монголку. Сукхе активізувалася і майже впритул наблизилася до українки. Та все ж Оксана вистояла і цілком заслужено стала чемпіонкою світу.
Цікаво, що у боротьбу Гергель потрапила, «переплутавши» двері. У дитинстві вона не вирізнялася зростом. Її навіть у школу не хотіли брати. Тож мама відвела майбутню чемпіонку до танцювального гуртка. Протанцювала Оксана три дні і зрозуміла, що це заняття їй не до душі.

П'ятниця, 25 Грудень 2015 13:59

Антракт у біатлоні

На го­лов­них бі­ат­лон­них аре­нах сві­ту ни­ні ан­тракт — до 7 січ­ня, ко­ли роз­поч­неть­ся чет­вер­тий етап Куб­ка сві­ту. Тра­ди­цій­ним міс­цем йо­го про­ве­ден­ня є ні­мець­кий Обер­гоф, але цьо­го ра­зу звич­на січ­не­ва трі­ада Обер­гоф — Ру­поль­динг — Ан­т­хольц, най­імо­вір­ні­ше, роз­па­деть­ся. У ні­мець­кій зем­лі Тю­рин­гія че­рез ано­маль­но ви­со­ку тем­пе­ра­ту­ру в груд­ні зов­сім не­має при­род­но­го сні­гу, і в пер­ший тиж­день січ­ня сут­тє­во­го зни­жен­ня тем­пе­ра­ту­ри з опа­да­ми теж не очі­ку­ють.

Директор Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) зі зв’язків із громадськістю Пер Ланге вважає, що проблему можна вирішити. «На арені є снігові гармати, здатні працювати при плюсовій температурі, є можливість привезти сніг з інших місць. Ситуація має з’ясуватися 23 грудня, коли вийде офіційний реліз IBU. Остаточне рішення про проведення етапу має бути ухвалене не менш ніж за сім днів», — розповідав Ланге ще кілька днів тому.

П'ятниця, 25 Грудень 2015 13:51

Стоматологія на рейках

В Одеській області з’явився стоматологічний вагон. Він курсує залізницею, зупиняючись як на великих станціях, так і у віддалених населених пунктах.
Перевозять вагон звичайним способом, приєднуючи до рухомого складу. За тиждень роботи співробітники «залізничної» стоматології встигають обслужити близько сотні людей. Ідея створення екзотичного стоматологічного кабінету на колесах належить адміністрації Одеської залізниці. Прес- секретар Одеської залізниці Ганна Канцер розповіла, що в Одесі працює стоматологія для працівників залізниці, проте діставатися туди їм не завжди зручно через графік роботи.
Керівництво Одеської залізниці взяло на себе завдання щодо створення стоматологічного вагона, в якому, до речі, можуть отримувати консультації та лікування не тільки працівники залізниці, а й мешканці Одеси та області.

П'ятниця, 25 Грудень 2015 13:45

Груші не поступаються яблукам

Яблука абсолютно заслужено вважаються «чемпіонами» серед фруктів за корисністю, оскільки вони не тільки містять багато вітамінів і мікроелементів, а й доступні за ціною. Водночас груші ні в чому не поступаються яблукам, а й де в чому перевершують їх.
Більшість так званих зимових сортів груш і раніше можна було зберігати протягом кількох місяців після збирання врожаю, а сучасні технології зберігання фруктів дозволяють ласувати смачними й соковитими плодами протягом півроку.
Між тим, переважна більшість людей вважає груші не більш ніж десертними ласощами, віддаючи перевагу яблукам як найбільш «демократичному» різновиду фруктів, що вдало поєднують користь і доступність.

Нове дослідження норвезьких учених підтвердило стереотип про те, що чоловіки орієнтуються у просторі краще, ніж жінки.
Фахівці Норвезького університету науки і технологій у Тронхеймі провели дослідження, в процесі якого оцінили здатність чоловіків і жінок до адаптації на місцевості. За словами вчених, здібності чоловіків краще сприймати обстановку, визначати своє місцеперебування і напрямок руху пов’язані саме з тим, що мозок чоловіків у процесі еволюції розвивався інакше, ніж мозок жінок.
Жінки ефективніше виявляють об’єкти, наприклад, знаходять потрібну річ у домі. Чоловіки ж орієнтовані на аналіз ситуації в цілому і визначення правильного напрямку руху. Виявилося, що навігаційні навички людини залежать від активності статевих гормонів — чим більша кількість тестостерону, тим ефективнішою є навігаційна здатність.

П'ятниця, 25 Грудень 2015 11:36

Як не захворіти у новорічні свята

Під час но­во­річ­но-різ­двя­них свят кіль­кість ви­кли­ків швид­кої до­по­мо­ги зрос­тає від­сот­ків на п’ят­над­цять. Мас­на їжа, міц­ні на­пої, за­пуск пе­тард (що в ни­ніш­ній си­ту­ації в Ук­раї­ні вза­га­лі не ба­жа­но), гра в сніж­ки, ка­тан­ня на ли­жах (як­що до­зво­ляє по­го­да) — сло­вом, усе, що су­про­во­джує ве­се­лі свя­та, мо­же при­звес­ти до травм і хво­роб.
Як уник­ну­ти цих проб­лем? Що ро­би­ти, як­що вже тра­пи­ла­ся не­при­єм­ність? На ці та ін­ші за­пи­тан­ня но­во­річ­но­го «по­хо­джен­ня» від­по­ві­дає спе­ціа­ліст — кан­ди­дат ме­дич­них на­ук, до­цент Вік­тор Чап­лик.

— З якими проблемами найчастіше стикаються лікарі у новорічно-різдвяні дні?
— Зазвичай, на свята відбувається більше випадків травмування в побуті. Багаті застілля і надмірно випите спиртне призводять до загострення хвороб шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної системи.
— Які травми найчастіше трапляються і чим можна допомогти собі до приїзду медиків?

Субота, 26 Грудень 2015 00:15

У дивному живопису сутність світу

За­слу­же­ний ху­дож­ник Ук­раї­ни Кос­тян­тин Мо­ги­лев­ський — ви­зна­ний на Бать­ків­щи­ні і в Єв­ро­пі ху­дож­ник сві­то­во­го рів­ня, хо­ча, по чес­ті, важ­ко ска­за­ти, чи є в су­час­ній Єв­ро­пі мит­ці та­ко­го ви­шко­лу і фі­ло­соф­сько­го на­пов­нен­ня.
Він — лу­ган­ча­нин, який че­рез жит­тє­ві об­ста­ви­ни пе­ре­се­лив­ся на Ки­їв­щи­ну 2012 ро­ку, от­же, пе­ре­їхав з ро­ди­ною до тра­гіч­них по­дій на Дон­ба­сі, де ціл­ко­ви­то ствер­див­ся як ав­тор мо­ну­мен­таль­них ком­по­зи­цій. Йо­го віт­ра­жі, мо­за­їки, роз­пи­си при­кра­ша­ють ін­тер’­єри та екс­тер’­єри гро­мад­ських бу­ді­вель (На­ціо­наль­ний банк, ста­ді­он, біб­ліо­те­ка, Па­лац шлю­бу та ін­ше), а гра­фіч­ні і жи­во­пис­ні ро­бо­ти (пей­за­жі, пор­тре­ти, жан­ро­ві кар­ти­ни, на­тюр­мор­ти) трі­ум­фаль­но ствер­джую­ть­ся на віт­чиз­ня­них та між­на­род­них ви­став­ках. Кар­ти­ни мит­ця збе­рі­гаю­ть­ся в ко­лек­ці­ях в Ук­раї­ні, Поль­щі, Авст­рії, Хор­ва­тії, Ро­сії, Угор­щи­ні, Ні­меч­чи­ні, Швей­ца­рії та США.

Published in Вітальня

Цієї осе­ні гео­гра­фія за­сто­су­ван­ня аг­рар­них роз­пи­сок в Ук­раї­ні сут­тє­во роз­ши­ри­ла­ся. Ни­ні ни­ми мо­жуть ко­рис­ту­ва­ти­ся сіль­гос­пви­роб­ни­ки вже чо­ти­рьох об­лас­тей. До Пол­тав­щи­ни, яка першою за­про­ва­ди­ла у се­бе цей но­вий інст­ру­мент, що спро­щує до­ступ аг­ра­рі­їв до фі­нан­со­вих та ма­те­рі­аль­но-тех­ніч­них ре­сур­сів, до­да­ли­ся Чер­ка­щи­на, Він­нич­чи­на та Хар­ків­щи­на. Рі­шен­ня що­до цьо­го бу­ло ухва­ле­не 1 ве­рес­ня од­ра­зу дво­ма про­філь­ни­ми ор­га­на­ми — Мі­ніс­тер­ством аг­рар­ної по­лі­ти­ки та про­до­воль­ства і Мі­ніс­тер­ством юс­ти­ції.

До запровадження нового способу поповнення обігових коштів сільгоспвиробників активно долучився й проект Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) «Аграрні розписки в Україні». Спільно зі згаданими міністерствами, місцевими органами влади, постачальниками матеріально-технічних ресурсів, дистриб’юторами, банками, агровиробниками тощо він провів у трьох нових пілотних регіонах круглі столи. Особливу увагу їх учасники приділили особливостям аграрних розписок, їх перевагам і тому, як ними можна скористатися.

Published in Земля і люди
П'ятниця, 25 Грудень 2015 22:05

Здорова нація – сильна армія

ЗА ЧАС ПРОВЕДЕННЯ АНТИТЕРОРИСТИЧНОЇ ОПЕРАЦІЇ ДО ВІЙСЬКА МОБІЛІЗУВАЛИ ТИСЯЧІ ГРОМАДЯН, НЕПРИДАТНИХ
ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ’Я ДО СЛУЖБИ В АРМІЇ

«Наших хвороб медики «не помітили»...»
В одному з військово-медичних закладів, підпорядкованих Міністерству оборони України, познайомився з Максимом і Леонідом — десантником і танкістом — учасниками антитерористичної операції, які майже рік провели на лінії розмежування, тобто передньому краї. З їхніх слів дізнався, що обидва вони за станом здоров’я непридатні до військової служби.
— Тоді чому ж вас мобілізували? — здивувався я.
З подальшої розмови довідався, що під час призову їхніх хвороб чомусь «не помітили». Ну а чоловіки не стали акцентувати на них увагу, вважаючи, що «як би там не було, а рідну землю комусь треба захищати».
— Виженемо ворога і тоді візьмемося за власне здоров’я, — сказав Максим, усміхаючись.

Published in Військо
Сторiнка 1 iз 10

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».