№ 51 (24046)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Грудень 2014 18:40

«Миролюбне» розширення для CHROME

Група харківських розробників запустила додаток-словник mirumir для браузера Google Chrome, який автоматично замінює в усіх текстах, що переглядаються користувачем, агресивні жаргонізми словами з менш емоційним навантаженням, повідомляє life.pravda.com.ua. Так його творці хочуть зробити медіапростір менш заангажованим і знизити загострення ненависті та агресії в Інтернеті. На думку одного з авторів проекту Максима Бурцева, виграти в інформаційній війні можна тільки з холодним розумом.
Онлайн-словник містить близько тисячі образливих слів, до кожного з них підібраний емоційно нейтральний синонім. Словник буде постійно оновлюватися, обіцяє Максим. Поки плагін працює в тестовому режимі, тому автори готові приймати побажання і критику від користувачів, щоб поліпшити продукт.

Published in Розмаїття

В Інтернеті з’явився перший офіційний трейлер до фільму «Незламна» Сергія Мокрицького, повідомляє life.pravda.com.ua. Навесні 2015 року вийде в широкий прокат воєнна драма про реальну історію українського снайпера Людмили Павличенко. На її бойовому рахунку значиться 310 знешкоджених ворогів. Людмила була першою з СРСР, хто тривалий час гостював у резиденції президента США та кого особисто приймала Елеонора Рузвельт.
Фільм став першим національним проектом, який узяв у дистрибуцію найбільший світовий мейджор «Двадцяте століття Фокс», зазначається на сторінці стрічки у соцмережі. Дія розгортається у 1937–1957 роках. Робота над фільмом теж зайняла чималий відрізок часу: підготовчий процес почався ще 20 грудня 2012 року, а самі зйомки стартували в Севастополі у листопаді 2013-го.
Свою стрічку режисер фільму Сергій Мокрицький називає мелодрамою. «У фільмі є серйозні батальні сцени... Але насамперед, це історія про дивовижну українську дівчину зі складною долею і про її трьох доленосних чоловіків», — наголошує режисер.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 19 Грудень 2014 18:21

Бабуся – пауерліфтер року

77-річна пенсіонерка Уіллі Мерфі з Мейплвуда (Нью-Джерсі, США) стала чемпіонкою світу з пауерліфтингу, повідомляє gazeta.ua. Вона стверджує, що ніколи не говорить «я не можу», а воліє говорити «я спробую». Так вона намагається проживати своє життя, не відмовляючись від наданих можливостей.
Якось Уіллі вирішила стати кращою, тому почала тренуватися і займатися вправами з вагою. З часом її тіло ставало все сильнішим. Останні чотири роки жінка регулярно відвідує спортзал, де тренується не менше двох годин. За завзяття і приклад, який подає бадьора бабуся всім довкола, світова федерація пауерліфтингу удостоїла її звання «Кращий пауерліфтер 2014 року».
За словами Уіллі Мерфі, люди по-різному реагують, коли дізнаються про її захоплення. Однак перша реакція — звісно, здивування, адже успіхи Уіллі не можуть залишити байдужим нікого: у свої роки вона запросто в становій тязі піднімає штангу вагою близько ста кілограмів і може віджатися 25 разів на одній руці.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 19 Грудень 2014 18:15

«Дніпро» встиг в останній вагон

На ста­дії плей-оф фут­боль­них єв­ро­куб­ків Ук­раї­ну пред­став­ля­ти­муть три коман­ди. Та ко­ли про участь «Шах­та­ря» й «Ди­на­мо» в на­ступ­них ра­ун­дах Лі­ги чем­піо­нів і Лі­ги Єв­ро­пи від­по­від­но бу­ло ві­до­мо за­зда­ле­гідь, то «Дніп­ру» мог­ло не ви­ста­чи­ти й пе­ре­мо­ги.

Якби в паралельному матчі групи F, що відбувався в Азербайджані, «Карабах» переграв немотивованого переможця квартету — міланський «Інтер», то дніпропетровці опинилися б поза межами Ліги Європи. Та все склалося якнайкраще, хай і не без сторонньої допомоги.
У поєдинку, який відбувся в Києві, перемога була потрібна і «Дніпру», і французькому «Генгаму». Тому в першому таймі моментами французи навіть грали першим номером, а дніпропетровці, здавалося, ніяк не могли знайти свою гру в атаці.

Published in Футбол
П'ятниця, 19 Грудень 2014 18:11

Ольга Харлан: перемога, в яку вірили

На турнірі серії Гран-прі з фехтування на шаблях, що проходив у Нью-Йорку, як і у свої найкращі часи, перемогу здобула українка Ольга Харлан. Після неприємної поразки на стартовому етапі Кубка світу у французькому Орлеані, де миколаївська шаблістка стала дев’ятою, Ольга не програла суперницям жодного поєдинку.
На шляху до фіналу підопічна Артема Скорохода перемогла француженку Флору Палу (15:13) та Айлін Гренч із Панами (15:5). Далі за всіма статтями обіграла свою давню суперницю Ірене Веккі з Італії, а у чвертьфіналі в драматичному протистоянні здобула перемогу над новою лідеркою фехтувальної «скуадриадзурри» Роселлою Грегоріо (15:14).
А ось аргентинка Марія Перес Моріс, яка якимось дивом перемогла олімпійську чемпіонку Лондона — кореянку Кім Чжи Йон, а також полячку Богну Йозвяк і увірвалася до квартету призерок, небезпеки для українки не становила — 15:6. Та найважливішою і найсолодшою для Харлан стала фінальна перемога над капітаном російської збірної Софією Великою, від шаблі якої Ольга зазнавала найдраматичніших поразок у своїй кар’єрі. Новий сезон Велика, повернувшись у спорт після народження сина, розпочала зі стовідсотковою потужністю. Кілька тижнів тому на французьких доріжках росіянка залишила Харлан взагалі без нагороди.

П'ятниця, 19 Грудень 2014 18:07

Чемпіонський шлях Олескандра Усика

Ми­ну­лих ви­хід­них у сто­лич­но­му Па­ла­ці спор­ту олім­пій­ський чем­пі­он з бок­су Лон­до­на-2012 Олек­сандр Усик успіш­но про­вів пер­ший за­хист ти­ту­лу Ін­тер­кон­ти­нен­таль­но­го чем­піо­на у важ­кій ва­зі за вер­сією WBO. У го­лов­но­му по­єдин­ку бок­сер­сько­го ве­чо­ра ук­раї­нець здо­був до­стро­ко­ву пе­ре­мо­гу над пів­ден­но­аф­ри­кан­цем Де­ні Вен­те­ром у дев’­ято­му ра­ун­ді.

Олександр Усик протягом усього поєдинку володів перевагою і не віддав суперникові жодного раунду. Олександр акцентував увагу на роботі по корпусу. Вентер пропустив багато ударів по печінці, але встояв. При першій же можливості південноафриканець контратакував. Усик у другій половині бою став проводити все більше потужних ударів і зміг добити суперника в дев’ятому раунді. Він загнав Вентера в кут і відправив його черговою серією влучань у голову на підлогу рингу.

Published in Бокс
П'ятниця, 19 Грудень 2014 18:03

Біатлон гостює у Поклюці

Цьо­го тиж­ня про­від­ні бі­ат­ло­ніс­ти пла­не­ти за­вер­шу­ють зма­галь­ну час­ти­ну 2014 ро­ку. Остан­ні пе­ред різд­вя­но-но­во­річ­ною па­узою стар­ти від­бу­ваю­ть­ся у сло­вен­ській По­клю­ці, яка при­ймає тре­тій етап Куб­ка сві­ту. В чет­вер жін­ки ви­йшли на сприн­тер­ську гон­ку, у п’ят­ни­цю на най­ко­рот­шій дис­тан­ції зма­га­ти­муть­ся чо­ло­ві­ки, су­бо­та при­свя­че­на гон­кам пе­ре­слі­ду­ван­ня, не­ді­ля — пер­шим у се­зо­ні мас-стар­там.

Другий етап Кубка планети, який приймав австрійський Хохфільцен, вийшов для наших співвітчизників не таким успішним, як перший — у шведському Остерсунді. Призових місць цього разу не було, до активу лідерам жіночої команди можна зарахувати хіба що завершальну гонку переслідування.
У спринті найкращою серед українок стала Юлія Джима. У неї був один промах і відставання на 1 хв. 11,7 с від недосяжної на старті сезону фінки Кайси Макаряйнен — це 18-те місце. Вищою була швидкість у Валі Семеренко, але два промахи відкинули її на 20-те місце. У заліковій зоні з одним промахом фінішувала також Наталія Бурдига — 25-та позиція.
Українські чоловіки також не змогли показати високих результатів через хиби на стрільбі. Артем Прима з одним промахом став 27-м, Сергій Семенов із двома хибами — 32-м, Дмитро Підручний з однією незакритою мішенню — 36-м. Усі троє призерів — норвежець Йоганнес Бьо та німці Сімон Шемпп і Андреас Бірнбахер обійшлися без промахів.

На думку каліфорнійських дієтологів, для підтримки стрункої фігури потрібно їсти в межах певного часового вікна — восьми годин. Це дозволить контролювати не тільки вагу, а й знизити ризик розвитку діабету 2 типу.
Учені провели експеримент на тваринах. Виявилося, що годування мишей жирною їжею, але з перервою 8 годин (наприклад, від 9-ї ранку до 5-ї вечора), зберігало здоров’я тварин і не давало їм набрати вагу, на відміну від контрольної групи. Навіть коли «вікно» годування огрядних мишей збільшили до дев’яти годин, вони змогли зменшити вагу тіла на п’ять відсотків за кілька днів. При цьому калорійність раціону не змінювалася.
На думку дослідників, у таких умовах організм запам’ятовує, коли йде прийом їжі, тобто він готується спалювати калорії, синхронізуючи травний тракт із роботою генів та інших елементів. Саме цей метод прийому їжі впливав на співвідношення шкідливих і корисних бактерій у тілі. А баланс бактерій дозволяє контролювати метаболізм.
Експерти відзначили, що коли не вдається харчуватися ідеально, то необхідно хоча б змінити час прийому їжі. Для тварин, як довів тест, існує безпечне вікно у 12–9 годин. І позитивний ефект зберігався навіть у ті дні, коли вчені дозволяли тваринам їсти все що завгодно.

У результаті багаторічних досліджень у Ботсвані та ПАР британські вчені з Оксфордського університету дійшли висновку, що вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) з часом зазнає руйнівних мутацій, втрачає силу і стає менш небезпечним.
Експерти в галузі вірусології вважають, що коли згадані мутації триватимуть, то з часом ВІЛ стане практично нешкідливим. Нині понад 35 мільйонів людей у всьому світі заражені вірусом імунодефіциту. 25 млн із них проживають на Африканському континенті.
ВІЛ дуже швидко пристосовується до будь-якого організму, але, щоб вижити, йому потрібно мутувати, а це не проходить для вірусу безслідно. Ціна такої мутації — ослаблена здатність реплікації, знижена інфекційність і збільшення терміну розвитку СНІДу.
Дослідники вважають, що антиретровірусні препарати також змушують ВІЛ мутувати у більш м’які форми, атакуючи його найбільш агресивні різновиди.
Науковці відзначили, що 20 років тому термін розвитку СНІДу становив 10 років. Однак в останні десять років у Ботсвані він зріс до 12,5 року. Це поступове зростання, але, за великим рахунком, — стрімка зміна. Можна уявити, що з часом цей часовий термін збільшуватиметься, і в майбутньому люди протягом десятиліть не відчуватимуть жодних симптомів хвороби.

За допомогою Wi-Fi у найближчому майбутньому люди зможуть позбавлятися вірусів та інфекцій. Так, американськими фахівцями створено електронний пристрій, що вбиває бактерії.
Пристрій працює на основі бездротових технологій. Він здатний передавати сигнал на певній частоті, тим самим впливаючи на мікроорганізми. Його творцями є співробітники Іллінойського університету та університету Тафтса.
Цей гаджет — це імплант, вживлюваний у тіло людини. Активується він за допомогою бездротових сигналів, що йому надсилаються. Він нагрівається і починає впливати на інфіковані тканини. Як показав експеримент, імплант за 24 години знищує в організмі всю стафілококову інфекцію. За словами автора досліджень Фіонерцо Оменетто, за допомогою нового приладу можна буде активувати в організмі найрізноманітніші ліки з допомогою Wi-Fi.
Імплант виготовляють із розчинних матеріалів, які розсмоктуються у тканинах протягом п’ятнадцяти днів. Частина продуктів, з яких він виготовлений, виводиться з організму природним способом. Будь-яких слідів присутності цього приладу в організмі не залишається. Для виготовлення імпланта використовують спеціальний матеріал, зроблений із магнію та шовку.

Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».