№ 50 (24045)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Грудень 2014 14:16

Будівля року

Найкращим хмарочосом світу визнали Il Bosco Verticale («Вертикальний ліс»), який розташувався в Мілані. У змаганні на звання найкращої будівлі брало участь понад 800 хмарочосів зі всієї планети, повідомляє gazeta.ua. Il Bosco Verticale — дві висотні будівлі 111 і 78 метрів. Головна їхня особливість — гармонійне поєднання архітектури і природи.
Премія заснована Музеєм архітектури у Франкфурті й присуджується кожні два роки міждисциплінарною та міжнародною колегією. Її фахівці оцінюють будівлі, висота яких перевищує 100 метрів. Оцінюють хмарочоси за такими критеріями, як стійкість, дизайн, житлові приміщення, а також інтеграція з навколишнім середовищем.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 12 Грудень 2014 14:15

Дерево бажань

Дерево дитячих бажань з’явилося у храмі Пресвятої Євхаристії у Львові, повідомляє radiokultura.org. Тут стартувала щорічна акція до Дня Святого Миколая, під час якої кожен охочий може стати помічником Чудотворця. Для цього слід прийти до храму, зняти із символічного деревця паперове серце з номерком та обміняти його на дитячого листа.
Свої прохання до Святого Миколая писали діти-сироти й діти з малозабезпечених сімей. Цьогоріч, окрім звичних речей, вони також просили, аби вояки на сході не мерзли та щоб закінчилася війна в Україні.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 12 Грудень 2014 14:12

ТОП-10 найкращих пам'яток культури

Десять світлин-переможців української частини найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» визначено, повідомляє life.pravda.com.ua. Найкращою роботою визнано фото Олександра Левицького і Дмитра Шаматажі — розписи Іллінської церкви Свято-Іллінського чоловічого монастиря в Одесі. На другому — світлина Юрія Клименка, що зображує купол і розписи стелі Семінарської церкви резиденції митрополитів Буковини та Далмації (Чернівці), на третьому — фото Святогірського монастиря (Донецька область) Костянтина Брижниченка.
Цього року фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» зібрав понад 45 тисяч фотографій культурної спадщини з усіх куточків України. У міжнародному змаганні Wiki Loves Monuments Україна посіла перше місце, побивши власні минулорічні рекорди.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 12 Грудень 2014 14:08

Жадан отримав швейцарську премію

Відомий український письменник, поет, громадський діяч Сергій Жадан отримав одну з найпрестижніших літературних премій Швейцарії — Jan Michalski Prize, повідомляє gazeta.ua. Журі, що складається з інтернаціонального гурту письменників, відзначило роман Сергія Жадана «Ворошиловград» у його перекладі французькою. Український автор отримає 50 000 швейцарських франків за «незвичайний епос пострадянської неприкаяності».
Премія Jan Michalski Prize заснована однойменним фондом 2004 року з метою підтримки творчості письменників і сприянню мультикультуралізму. У рамках діяльності інституції діє резиденція для літераторів і художників, розташована в мальовничому Монріше.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 12 Грудень 2014 13:38

Скарби рідної землі

У Музеї Івана Гончара презентували календар на 2015 рік «Скарби рідної землі», повідомляє i-pro.kiev.ua. Це спільний проект Музею Івана Гончара та відомих особистостей сучасності, присвячений двадцятиліттю музею. Українські співаки, тележурналісти, художники, кінорежисери, вбираючись в одяг тієї місцевості, де вони народилися, презентують на сторінках календаря найкращі зразки народного одягу зі збірки закладу. Автентичні зразки доповнені реконструкціями з приватних колекцій.
Цей календар мав побачити світ наприкінці 2013 року, проте видання було відтерміновано. Його актуальність за цей час набрала ще більшої гостроти, оскільки впродовж останнього року в багатьох українців відбулися глибокі процеси самоідентифікації, відбулося об’єднання нації. На сторінках календаря через народний одяг представлено колорит і розмаїття різних регіонів України. Учасники проекту своєю діяльністю творять сучасний український культурний простір та є самобутніми представниками різних регіонів, що несуть у собі духовний спадок роду й силу землі, на якій народилися їхні батьки, діди, прадіди.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 12 Грудень 2014 13:35

«Шахтар» розійшовся миром з «ПОРТУ»

Донецький «Шахтар» внічию завершив останній поєдинок групового турніру Ліги чемпіонів. Підопічні Мірчі Луческу розійшлися миром із переможцем групи Н — португальським «Порту». Матч не мав турнірного значення — ще до його початку було відомо, що обидві команди зіграють в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів і не змінять свого розташування в турнірній таблиці.
На стадіоні «Драгау» повторився сценарій зустрічі другого туру на «Арені Львів». В обох поєдинках «Шахтар» вів перед, але втрачав перемогу на останніх хвилинах. Єдина відмінність у тому, що у Львові «дракони» відіграли гандикап у два м’ячі, а вдома португальцям вистачило й одного голу.
Голи були забиті в другому таймі. Майже одразу після перерви — на 50-й хвилині після розіграшу кутового Тарас Степаненко забив головою, а за кілька хвилин до фінального свистка Абубакар ударом з-за меж штрафного майданчика відновив рівновагу.

Published in Футбол
П'ятниця, 12 Грудень 2014 13:31

Семеренко перемагає за двох

Бі­ат­лон — єди­ний зи­мо­вий вид спор­ту, в яко­му на сві­то­вій аре­ні укра­їн­ці не є се­ред­ня­ка­ми або аут­сай­де­ра­ми. Під­твер­джен­ням цьо­го є зо­ло­ті ме­да­лі со­чин­ської Олім­пі­ади в од­но­му з най­прес­тиж­ні­ших ви­дів про­гра­ми — жі­но­чій ес­та­фе­ті. Пер­ший піс­ля го­лов­но­го зма­ган­ня чо­ти­ри­річ­чя се­зон «си­ньо-жов­ті» теж роз­по­ча­ли з ви­со­ких ре­зуль­та­тів, хо­ча вбо­лі­валь­ни­ки го­то­ві бу­ли до рег­ре­су.

Пояснення не надто оптимістичних прогнозів просте — кадрові втрати. Деякі з них безповоротні — завершив кар’єру ветеран чоловічої команди Андрій Дериземля, деякі мають бути тимчасовими — капітан жіночої команди Олена Підгрушна взяла річну перерву на користь своєї молодої родини, а Віта Семеренко має хронічну травму спини, через яку, вочевидь, пропустить нинішній сезон.
Але ті біатлоністи, які залишилися в складі, довели, що не пастимуть задніх. Уже стартовий вид програми на першому етапі Кубка світу у шведському Остерсунді довів: завдяки тренерському таланту Надії Бєлової чоловіча команда підтягується до високого рівня жіночої. У змішаній естафеті Артем Прима і Сергій Семенов змогли зберегти той часовий інтервал відносно лідерів, який «привезли» їм Наталія Бурдига і Валя Семеренко. За позиціями, це означало підйом хай не на п’єдестал пошани, але поруч із ним — на четверте місце.

П'ятниця, 12 Грудень 2014 13:27

Важкі часи «ДНІПРА»

Дніп­ро­пет­ров­ський «Дніп­ро» про­дов­жує своє па­дін­ня. Зда­ва­ло­ся, що пі­сля ні­чиєї з «Го­вер­лою» під­опіч­ні Ми­ро­на Мар­ке­ви­ча на­реш­ті змо­жуть про­яви­ти свої най­кра­щі якос­ті і піс­ля мат­чу де­ся­то­го ту­ру з лу­ган­ською «Зо­рею» під­уть на зи­мо­ву пе­ре­рву з кра­щим на­стро­єм. Од­нак цьо­го не ста­ло­ся. І, су­дя­чи з усь­ого, най­ближ­чим ча­сом ос­нов­ний склад коман­ди мо­же за­зна­ти сут­тє­вих змін. А от кон­ку­рен­ти «Дніп­ра» — «Ди­на­мо» та «Шах­тар» — зно­ву впев­не­но пе­ре­мог­ли.

«Динамо» не отримало справжнього опору в протистоянні з донецьким «Металургом». Донеччанам у цьому матчі навіть пощастило, бо рахунок у грі міг би бути набагато більшим, а шансів пробити Шовковського у гостей майже не було. До гри з «Динамо» «Металург» підійшов у статусі грози авторитетів. У першому колі команда Володимира П’ятенка сенсаційно обіграла «Шахтар» та зуміла взяти очки у матчах з «Дніпром» та «Металістом».

Published in Футбол
П'ятниця, 12 Грудень 2014 13:24

Кидати курити слід поступово

Кидати курити потрібно, але дотримуючись певних правил, застерігають медики. Інакше всі зусилля будуть марними, відзначає The Times of India.
Експерти радять розробити для себе систему заохочень. І починати слід з малого. Наприклад, якщо ви протрималися день без сигарет — зробіть собі подарунок. При цьому скорочення кількості викурюваних сигарет має йти за планом. Напишіть його на аркуші і повісьте на видному місці.
Підключіть близьких до цього. Оголосіть їм, що кидаєте курити, і вам буде потрібна їхня підтримка. Визначте дату — час, від якого ви більше не куритимете. Впоратися зі шкідливою звичкою допоможуть льодяники без цукру або жувальна гумка. Також можна заїдати «пристрасть» до тютюну морквою, горіхами, фруктами. Головне — ваш вибір має бути корисним.
А щоб не здатися, знайдіть однодумців: долучіться до тематичної групи або зареєструйтеся на форумі. Люди, які розуміють ваші проблеми, зможуть завжди дати слушну пораду. До речі, якщо ви зібралися відмовитися від шкідливої звички, чому б вам не почати відвідувати фітнес-клуб. Це можуть бути як важкі тренування, так і йога, що розслабить і зніме тривожність.

Нове дослідження американських учених засвідчило, що кава здатна послаблювати симптоми кокаїнової залежності. Виявилося, що напій у такому разі найбільше впливає на наркотично залежних представниць прекрасної статі.
Дослідники повідомили, що кокаїн змінює менструальний цикл і рівень естрогену (жіночого статевого гормону). Попередні дослідження показали, що підвищений рівень естрогену часто призводить до кокаїнової залежності. Взагалі-то жінки реагують на кокаїн при значно меншій дозі, ніж чоловіки. А кофеїн здатний блокувати зміни в мозку, пов’язані з уживанням кокаїну, відновлювати цикл і знімати гостроту симптомів залежності.
Учені провели експерименти на лабораторних щурах. У тварин кокаїн викликав різні зміни циклу. Але зміни не відбувалися, якщо кофеїн вводили через 30 хвилин після кокаїну. Так само діяло введення комбінації кокаїну і кофеїну.

Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».