№ 37 (24187)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Враженнями від виступу в складі збірної України на чемпіонаті світу з гірського бігу в Андоррі поділився легкоатлет Сергій Расчупкін, який показав на змаганнях 41-й результат.

«Ставив перед собою завдання — посісти якомога вищу позицію. Зі старту була тактика триматися лідерської групи, і це мені вдавалося до третього кілометра.
Потім тримався двадцятки, але після шести кілометрів почали бігти на висоті 2000 метрів над рівнем моря і це дало по швидкості, оскільки досвіду бігу на таких висотах я не маю і не проводив зборів у високогір’ї. Тож біг з усіх сил, що можу, і на фініші все ж відіграв три позиції.

Чемпіони України — футболісти донецького «Шахтаря» зіграли у середу, 19 вересня, внічию з німецьким «Гоффенхаймом» (2:2) у першому турі групового раунду Ліги чемпіонів УЄФА (квартет F).

М’ячі на стадіоні «Металіст» у Харкові забили Ісмаїлі (27) і Майкон (81) — у гірників; Флоріан Гріллич (6) та Говард Нордтвейт (38) — у гостей, повідомляє Укрінформ.
Матч обслуговувала суддівська бригада з Данії. Головний арбітр — Якоб Келет, лайнсмени — Ларс Гуммельгор і Гайне Соренсен, четвертий рефері — Крістіан Бріксен.
Наступний матч український клуб проведе 2 жовтня у Франції проти «Ліона». Початок гри — о 22:00.

Published in Футбол

Дослідницька група з лікарні Орхуського університету в Данії назвала поширений препарат, який на 50% збільшує ризик інсульту та серцевого нападу. Також люди, які приймали його, потрапили під більш високу загрозу шлунково-кишкової кровотечі.
Йдеться про диклофенак або його аналоги — волтарен і солазу. Диклофенак — нестероїдний протизапальний препарат, який використовується для полегшення болю в суглобах, а також зубного болю.
Дослідники вважають, що прийшов час визнати потенційну загрозу для здоров’я, що несе диклофенак, і зменшити його використання, а також препарат має бути доступним тільки за рецептом.

Метаболізм — це хімічні реакції, що відбуваються в організмі. Вони зберігають тіло в тонусі і правильно функціонуючим.
Метаболізм часто пов’язують зі швидкістю або кількістю калорій, що спалюються. Чим вища швидкість метаболізму, тим більше калорій спалюється і тим легше скинути вагу або утримати її в нормі.
Відповідно, високий метаболізм може дати більше енергії й допомогти почуватися краще. Як його підвищити? Наукові роботи підказали ефективність 9 способів збільшення метаболізму.

П'ятниця, 21 Вересень 2018 16:12

Рак крові: що й до чого?

Почувши раз у житті про рак, що то є присуд, смертний вирок, ми й надалі впродовж років несемо глибинний переляк перед цією недугою. Серед поширених форм онкологічних захворювань в Україні — рак крові.
Що ж то за недуга така? Як слід діяти у разі її виникнення? В чому запорука успішного протистояння підступному ворогу? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-онколога Сергія ГОРОБЦЯ.

— Рак крові є узагальненим терміном злоякісних захворювань кісткового мозку, кровотворної та лімфатичної систем. До цієї групи відносять лейкоз (лейкемія) — злоякісні утворення кровотворних клітин, лімфому — пухлину у лімфатичній системі, мієлому — злоякісні новоутворення у плазмі крові.

Із розпадом Радянського Союзу багато чого змінилося в житті українців. Руйнівні процеси, які супроводжували тернистий шлях до самостійності, зачепили практично всі сфери життя.
Зокрема, вітчизняний кінематограф, який почав стрімко втрачати свої лідерські позиції. Лише за офіційними даними, в 1990-х роках кількість глядачів у кінотеатрах зменшилася з 552 мільйонів на рік, як було 1990 року, до п’яти мільйонів у 1999 році...

Published in Культура
П'ятниця, 21 Вересень 2018 16:01

У подорож із чумаками

Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» запросив своїх давніх і нових шанувальників на прем’єрну виставу «Чумацький шлях».

Етнографічні записи пісень, музики, близькі до оригіналу сценічні костюми перенесли глядачів у далекий чумацький час. Усі гості театру того вечора стали свідками історичних подій, які дійшли до нас із глибини віків.
Уперше виставу про чумаків народний артист України Микола Буравський поставив 14 років тому. Спектакль мав успіх, його показували на багатьох престижних сценічних майданчиках. У тому числі в Київському національному академічному театрі оперети.

Published in Культура

Художник Володимир Кальненко народився на Київщині. Свого часу навчався в Інституті імені Рєпіна (Петербурзька художня академія, саме та, в якій навчався Тарас Шевченко).

Там, на берегах Неви, започаткував «Тарасові ночі». А у 1986 році, коли вибухнув Чорнобиль, художник повертається в Україну. Бо зболіла його душа прагнула відроджувати українське мистецтво.
17 вересня в Музеї гетьманства, що в Києві, відкрито виставку «АПОКРИФИ» українського художника — живописця, ілюстратора, педагога Володимира Кальненка.

Published in Культура
П'ятниця, 21 Вересень 2018 15:52

Він залишився справжнім байкарем

26 ВЕРЕСНЯ — 125 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ МИКИТИ ПАВЛОВИЧА ГОДОВАНЦЯ (1893–1974), УКРАЇНСЬКОГО ПОЕТА-БАЙКАРЯ

Із 325 українських письменників, які друкувалися в 1930 році, після 1930 року друкувалися тільки 36. (Зі стенду про репресії в УРСР у 30-х роках ХХ ст. у Національному музеї історії України.)

Микита Павлович Годованець — «широко відомий, — за його самоіронією, — аж до Колими». Патріарх української байки ХХ століття, автор понад 30 книжок загальним накладом більш як півмільйона примірників! І водночас — невідомий...

Published in Особистість
П'ятниця, 21 Вересень 2018 15:51

Селянський син, тракторист, електрик

29 вересня 1943 року в закутньому польському селі Попово в родині сільського теслі Болеслава Валенси народилася четверта дитина — Лех.

Болеслава Валенсу разом із його молодшим братом Станіславом німці заарештували за кілька тижнів до народження хлопця — за зв’язок із партизанами. 1945 року батько повернувся додому, але через два місяці помер — у концтаборі він захворів на сухоти.
Минув рік, і мати вийшла заміж за Станіслава, з якого старший брат перед смертю взяв обіцянку потурбуватися про його вдову і дітей. Відтак Лех, окрім трьох рідних, мав іще й трьох зведених братів і сестер.

Published in Особистість
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».