№ 41 (24036)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Ліга Європи: одна перемога на трьох

Ук­ра­їн­ські фут­боль­ні клу­би про­ве­ли по­єдин­ки дру­го­го ту­ру гру­по­во­го тур­ні­ру Лі­ги Єв­ро­пи кра­ще, ніж зу­стрі­чі пер­шо­го. Та все од­но пов­но­цін­ні три оч­ки до сво­го ак­ти­ву запи­са­ло тіль­ки «Ди­на­мо», а «Дніп­ро» і «Ме­та­ліст» да­лі па­суть зад­ніх.

Кияни впевнено провели матч із румунським «Стяуа», який прилетів до української столиці в статусі лідера квартету (після розгрому данського «Ольборга» з рахунком 6:0). Вісім років тому у стартовому матчі Ліги чемпіонів «Динамо» в Києві було розгромлене румунами з рахунком 1:4. Єдиний гол тоді в складі «Динамо» забив теперішній керманич Сергій Ребров, тож нинішній матч мав ознаки принципового.
Ребров своїм стартовим складом особливо не здивував, хіба що випустив на лівий фланг захисту вчорашнього дебютанта Микиту Бурду.
Очевидно було, що в матчі з «Динамо» «Стяуа» цілком влаштовувала і нічия. Гості особливо не поспішали, намагалися контролювати м’яч у центрі поля. До забитого голу у ворота «Стяуа» румуни двічі могли забивати самі: Санмартен пробив повз ворота, а після удару Кіпчі «Динамо» врятували Рибка та штанга.

Published in Футбол
П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Перемога «Динамо» та рекорд Шацьких

У цен­траль­но­му мат­чі вось­мо­го ту­ру чем­піо­на­ту Ук­раї­ни з фут­бо­лу в Прем’єр-лі­зі ки­їв­ське «Ди­на­мо» обі­гра­ло до­нець­кий «Шах­тар». Упер­ше за три з по­ло­ви­ною ро­ки. Остан­ня пе­ре­мо­га «бі­ло-си­ніх» у чем­піо­на­тах Ук­раї­ни да­то­ва­на трав­нем 2011-го, ко­ли ки­їв­ською коман­дою ке­ру­вав Юрій Сьо­мін. Крім то­го, впер­ше з ве­рес­ня то­го ж ро­ку най­більш ти­ту­ло­ва­ний клуб Ук­раї­ни не про­пус­тив у мат­чі з «по­ма­ран­че­во-чор­ни­ми» жод­но­го м’яча, а це — від­рі­зок у 9 мат­чів!

Зустріч київського «Динамо» та донецького «Шахтаря» не розчарувала прихильників українського футболу на стадіоні та перед екранами телевізорів. Вісім жовтих, одна червона картка, вимучений, проте логічний єдиний забитий гол на дві команди, купа дрібних сутичок і непомітних широкому загалу травм, драма та довгоочікуваний для господарів поля фінал. Незважаючи на загальну втому від єврокубкових баталій, кияни та донецька команда традиційно віддали на полі всі сили для перемоги.
Українське класико почалося на досить високих швидкостях. На старті гри «Шахтар» створював більше моментів біля воріт Рибки, кияни ж грали від оборони. Наприкінці першого тайму події на полі розвивалися з точністю до навпаки, але до свистка на перерву киянам також не вдалося забити.

Published in Футбол
П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Руки треба мити спиртом

Співробітники великої кількості лікарень США тепер використовуватимуть замість мила швидко висихаючий спиртовий гель. Поширення інфекції в лікарнях є великою проблемою: стан хворих погіршується, мікроорганізми стають причиною двадцяти тисяч смертей у США. Найчастіше мікроби переносяться на руках медсестер, лікарів, лаборантів та іншого персоналу лікарні, які мають контакт із пацієнтами.
Працівники лікарні мусять мити руки щоразу після спілкування з пацієнтом. Це триває близько хвилини і призводить до висушування шкіри рук. Тому медичний персонал часто уникає цієї процедури, особливо в палатах інтенсивної терапії, де ризик перенесення інфекції може досягти максимуму.
Відповідно до результатів дослідження, представлених на зустрічі Американського товариства мікробіології (American Society for Microbiology), засоби для миття рук, що містять спирт, ефективно знищують госпітальну інфекцію. Вони діють швидше, не вимагають води та раковини і вбивають більше бактерій.

Усім ві­до­мо, що гас­трит — це за­па­лен­ня сли­зо­вої обо­лон­ки шлун­ку. А те, що на це за­хво­рю­ван­ня страж­дає май­же по­ло­ви­на до­рос­лих укра­їн­ців, лег­ко з’ясу­ва­ти, за­зир­нув­ши до Ме­дич­но­го до­від­ни­ка або Ен­цик­ло­пе­дії. Гас­трит мо­же бу­ти ви­ра­же­ний по-різ­но­му — від не­ве­ли­ко­го по­чер­во­нін­ня тка­нин до ви­раз­ко­вої хво­ро­би шлун­ку.
А що є при­чи­ною ви­ник­нен­ня цьо­го за­хво­рю­ван­ня і як бо­ро­ти­ся з ним? Про це ми ви­рі­ши­ли роз­пи­та­ти гас­тро­ен­те­ро­ло­га — кан­ди­да­та ме­дич­них на­ук, до­цен­та Окса­ну Венгрович.

— Гастрит, зазвичай, — це наслідок неправильного харчування. Спричинити його появу може нервове потрясіння. Причому не обов’язково сильне — гастрит і виразка можуть бути спровоковані як разовим, так і тривалим хронічним стресом. Це призводить до спазмів судин, що живлять слизову шлунку, і в ньому виникає запалення.
Запалення слизової оболонки шлунку може початися через зниження кислотоутворюючої функції, нестачу соляної кислоти, адже це — не лише дратівливий агент.

П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Усе життя в її душі живе художник...

Якщо доля зведе вас із заслуженою майстринею народної творчості полтавкою Ольгою Літус, і вам пощастить на власні очі побачити її роботи, зайвий раз переконаєтеся в тому, що меж людської фантазії не існує. Як і не існує перешкод, які могли б стати на заваді творчій уяві і вмілим рукам, котрі творять справжні дива з того, на що ми не звертаємо уваги або просто викидаємо на смітник. А ще більше здивуєтеся, коли дізнаєтеся, що майстриня з міста на Ворсклі цього року запатентувала оригінальний винахід, аналога якому в Україні не існує.
Пані Ольга займається створенням флоро-мозаїчних об’ємних панно. Причому, це справжні картини з того, що зазвичай поповнює... сміттєві баки, — кісточок плодів та ягід. Основою кожної творчої роботи художниці стають кісточки плодів айви, абрикоса, аличі, вишні, калини, винограду тощо. Вона використовує також насіння проса, гречки, огірків, динь, кавунів. Віднедавна почала добирати ще й кісточки фруктів реліктової рослини гінко білоби.

Published in Культура
П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Гумор. Ностальгія. Еміграція

Хто в те­ат­рі го­лов­ний? На­пев­не — ак­тор, од­нак є й дру­га го­лов­на осо­ба — гля­дач. Са­ме за­ра­ди їх­ньо­го кон­так­ту на сце­ні, за­ра­ди то­го не­ве­ли­ко­го спа­ла­ху, що ви­ни­кає під час цьо­го кон­так­ту, і пра­цює ба­га­то лю­дей. Хтось мо­же не по­го­ди­ти­ся з цим твер­джен­ням, але са­ме та­кий прин­цип є ви­зна­чаль­ним у твор­чій ді­яль­но­сті ки­їв­сько­го те­ат­ру «Ак­тор». І те­атр вкот­ре до­вів це своєю ви­ста­вою «Оде­ські да­чі».

«Наш новий спектакль «Одеські дачі» за Михайлом Жванецьким вирішений у жанрі акторського кабаре. Це продовження вистав, які йдуть у театрі «Сузір’я». Літературна основа — текст М. Жванецького, а музичний матеріал — пісні Леоніда Утьосова. Незважаючи на таких авторів, це вистава не гумористична, а її тема — про кризові моменти людського життя та творчості», — розповів режисер-постановник, заслужений артист України Ігор Славинський.
У виставі показаний один день із життя Одеси, але як багато він встиг у себе вмістити. Цей день присвячений людській вірності і дружбі. Тут є самоіронія і мудрість, гумор і смуток. Протягом життя ми багато переживаємо, але завжди потрібно вміти радіти навіть дрібницям.

Published in Культура

Остан­нім ча­сом про аг­ро­стра­ху­ван­ня го­во­рять чи­ма­ло. Осо­бли­во — про проб­ле­ми, які йо­му дош­ку­ля­ють. І май­же ні сло­ва про те, що чин­на сис­те­ма аг­ро­стра­ху­ван­ня до­сі за­до­воль­няє за­пи­ти не всіх її учас­ни­ків, а ли­ше окре­мих. І в цьо­му по­ля­гає її го­лов­на бі­да.

Ринок агрострахування в Україні має доволі тривалу історію. Перші контракти почали укладати понад десять років тому. Тоді страховий захист надавали лише за кількома ризиками, непрацюючими залишалися індекси. І де ми перебуваємо нині? Фахівці, що стояли біля витоків вітчизняного агрострахування, визнають, що якість послуг, які пропонує ринок агрострахування, нині перебуває на досить високому рівні.
На підтвердження цієї думки пошлюся на такий факт. Спеціалісти проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC, Група Світового банку) «Розвиток агрострахування в Україні», використовуючи знання та досвід, набуті передовими світовими агростраховими ринками, розробили сучасні агрострахові стандарти, більшість з яких успішно впроваджені в Україні.

Published in Земля і люди
П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Осіння проба сімейних цінностей

22–26 ве­рес­ня про­хо­див «Все­ук­ра­їн­ський тиж­день пла­ну­ван­ня сім’ї та збе­ре­жен­ня ре­про­дук­тив­но­го здо­ров’я». Мир­ний за те­ма­ти­кою, цей за­хід на­віть ни­ніш­ньо­го во­єн­но­го ча­су при­вер­нув осо­бли­ву ува­гу гро­мад­сько­сті. Од­ним з ак­тив­них йо­го учас­ни­ків ста­ла Між­на­род­на шко­ла рів­них мож­ли­вос­тей. Її ви­ко­нав­чий ди­рек­тор Іри­на Кон­чен­ко­ва роз­по­ві­дає про ме­ту та зав­дан­ня про­ве­ден­ня за­хо­дів Тиж­ня та йо­го осо­бли­во­сті.

— Чому вирішенню таких важливих питань, як планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я, було відведено лише тиждень?
— «Всеукраїнський тиждень планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я» проходив у рамках реалізації Державної програми «Репродуктивне здоров’я нації». Вона розроблена на період до 2015 року.
Стартувала ця програма ще 2006-го. Вона спрямована на ліквідацію негативної демографічної тенденції, що давно намітилася в нашій країні. Варто нагадати, що у нас смертність досі перевищує народжуваність.

Published in Рiзне
П'ятниця, 10 Жовтень 2014 03:00

Не стоять осторонь

Ор­га­ні­за­ції То­ва­ри­ства спри­ян­ня обо­ро­ні Ук­раї­ни без­плат­но ре­мон­ту­ють ав­то­мо­бі­лі, ку­пу­ють бо­йо­ве спо­ря­джен­ня і на­да­ють ма­те­рі­аль­ну до­по­мо­гу по­ра­не­ним учас­ни­кам ан­ти­те­ро­рис­тич­ної опе­ра­ції.

Нині, коли наша армія відстоє територіальну цілісність країни, тисячі громадян, громадських організацій всіляко допомагають їй. Хто як може і чим може. Товариство сприяння обороні України теж не залишилося осторонь цієї благородної справи.
У місті Василькові, що на Київщині, нещодавно відбулося засідання бюро комітету Київської обласної організації, на якому було вирішено переказати усіма членами осередку одноденний заробіток на потреби Збройних Сил України. А працівники Богуславського спортивно-технічного клубу виділили кошти на придбання ліків для поранених у зоні АТО.

Published in Військо

Більшість киян схвалює можливе запровадження — в разі виникнення прямої військової загрози — трудової повинності.
У червні 1941-го Михайлові Бойчуку виповнилося 14 років. Та, незважаючи на такий юний вік, у липні, буквально через тиждень після нападу Німеччини на СРСР, він разом із такими ж однолітками рив на околицях Києва рови та окопи, готуючи місто до захисту від гітлерівців.
— На жаль, вони не врятували столицю від фашистської окупації, — розповідав Михайло Опанасович. — Але наш труд все ж не був марним: червоноармійці використали ті «фортифікаційні споруди», затримавши ворога аж до 20-х чисел вересня. А це дало змогу евакуювати підприємства з міста, більш організовано залишати військам місто...
Уже кілька років, як відійшов у кращі світи мій добрий знайомий. А згадав я його ось з якого приводу: нещодавно уряд вніс зміни і доповнення до Порядку залучення працездатних осіб до громадських робіт за умов військового часу.

Published in Військо
Сторiнка 1 iз 3

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».