Квітень
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 12:20

Чим небезпечна швидка їжа?

Слово «фастфуд» у перекладі з англійської означає швидка їжа. До фастфуду можна віднести будь-яку страву, яка не вимагає тривалого часу на приготування. Увесь фастфуд висококалорійний і є некорисною їжею, яка відрізняється низькою вартістю.
Що ж, сучасному українцю часто не вистачає часу, щоб нормально поїсти — усе справи та справи. Сьогодні значна частина наших співгромадян уранці і вдень харчуються так званою швидкою їжею, яку можна поглинати на ходу. Це — і шаурма, і хот-доги, і всілякі чіпси, й пересолоджені батончики.
Наскільки безпечно регулярно харчуватися фастфудом, ми вирішили розпитати лікаря-дієтолога — Івана Івановича СИДОРЕНКА.

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 12:17

Автор "Весілля в Малинівці"

5 ТРАВ­НЯ — 110 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ ЛЕО­НІ­ДА АРО­НО­ВИ­ЧА ЮХ­ВІ­ДА (1909–1968), УК­РА­ЇН­СЬКО­ГО ПРО­ЗА­ЇКА, ДРА­МА­ТУР­ГА

Леонід Юхвід народився в родині юриста в Гуляйполі. На жаль, будинок, в якому народився майбутній автор «Весілля в Малинівці», не зберігся. А колись там, на веселій вулиці, навпроти млина збиралися гуляйпільці, часто з дітьми, щоб обговорити життя-буття, побачити друзів-приятелів.

Сім’я Юхвіда була великою і бідною. Усі працювали. Трудове життя рано почав і Леонід, який залишився в чотири роки без батька: відразу після закінчення початкової школи він записався в учні в місцеву друкарню. А коли друкарня перестала існувати — її розгромили бандити, Леонід став міліцейським кур’єром.

Published in Особистість
П'ятниця, 26 Квiтень 2019 12:14

Фундатор київської вокальної школи

4 ТРАВ­НЯ — 130 РО­КІВ ВІД ДНЯ НА­РО­ДЖЕН­НЯ МА­РІЇ ЕДУ­АР­ДІВ­НИ ДО­НЕЦЬ-ТЕС­СЕЙР (1889–1974), УК­РА­ЇН­СЬКОЇ СПІВ­АЧ­КИ І ПЕ­ДА­ГО­ГА

Марія Тессейр народилась у Києві в сім’ї скрипаля Київського симфонічного оркестру Едуарда де Тессейр, француза за походженням.
Вона навчалася в Інституті шляхетних дівчат, потім у знаменитій київській Фундуклеївській гімназії, далі продовжила навчання у Віденській та Міланській консерваторіях, була чудовим майстром кантиленного співу.

У 1915–1922 і 1927–1948 роках — солістка Київської опери, з 1935 року — викладач Київської консерваторії, з 1953 року — професор.

Published in Особистість
П'ятниця, 26 Квiтень 2019 12:11

Таємниця облич Романа Петрука

У свої неповні 30 літ Роман Петрук уже устиг стати членом НСХУ, лауреатом Державної премії ім. М. Г. Дерегуса в галузі образотворчого мистецтва, має інші нагороди та відзнаки.

Художник — учасник понад 50 всеукраїнських та міжнародних виставок і пленерів, автор понад 500 творів живопису і графіки. Його роботи зберігаються у фондах НАОМА, приватних та музейних колекціях України, за кордоном.
Працює в галузі живопису, графіки, монументального та сакрального мистецтва. З минулого року — старший викладач кафедри монументально-декоративного та станкового живопису Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука.

Published in Культура
П'ятниця, 26 Квiтень 2019 12:09

Аншлаг в опері

У Київському національному академічному театрі оперети відбулася прем’єра бродвейського мюзиклу «Сімейка Аддамсів». Режисер-постановник — Кестутіс Стасіс Якштас із Литви. Прем’єра одразу зібрала аншлаг.
«Сімейка Аддамсів» — це вистава за мотивами американського комедійного телесеріалу з 60-х і коміксами Чарльза Аддамса про інфернальну сім’ю, яка завоювала мільйони сердець по всьому світу.
«Це — відома історія, яка не втрачає своєї актуальності й популярності в серіалах і фільмах, історія про сім’ю, яка, з точки зору інших людей, живе не так, як усі, але насправді вони живуть правильно: з гідністю, повагою один до одного, любов’ю, дотримуючись обіцянок.

Published in Культура

У Києві Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто нагородив державною відзнакою — орденом Заслуг «Золотий Хрест» українського сценографа, художника, актора та режисера театру і кіно, заслуженого діяча мистецтв України, художника-постановника Національної оперети України Олександра Білозуба.

Урочистий захід відбувся в Посольстві Угорщини. Український митець Олександр Білозуб багато років працює з угорським режисером Аттілою Віднянським. За час своєї творчої театральної кооперації вони порадували публіку приблизно 50 виставами.

Published in Культура
П'ятниця, 26 Квiтень 2019 12:00

Головне християнське свято

Найбільшою радістю після багатоденного посту була, звичайно, пасхальна трапеза. За православною традицією пасхальний стіл завжди намагалися зробити особливо нарядним і урочистим.
Спеціально для нього на початку ХХ століття почали вирощувати у квіткових горщиках овес або пшеницю. У кошиках із такою зеленню чудово виглядали різнокольорові пасхальні яйця, викладені в кружечок.
Святковий стіл починали готувати з Чистого четверга. Паски були печені і непечені, сметанні і вершкові. Їх прикрашали саморобними квітками з яскравого кольорового паперу. Фарбували яйця, пекли паски, баби, мазурки (сухі тістечка з родзинками і мигдалем), медові пряники.

Published in Духовність
П'ятниця, 26 Квiтень 2019 11:58

Готуємося до свята

Дорогі господарочки! Готуйтеся до свята, печіть паски, фарбуйте яйця і нехай у вашому домі від цієї святкової метушні буде ясно, радісно і смачно пахне здобою.

Царська паска
1 л вершків, 4 склянки сметани, 10 яєць, 0,5 склянки цукру, 1 склянка горіхів, ванілін, цедра, цукати — за смаком.
Яйця збийте зі сметаною, розведіть вершками, все добре перемішайте, вилийте в каструлю і поставте на вогонь, весь час перемішуючи. Коли з’явиться сироватка, перелийте масу в мішечок і дайте рідині стекти. Потім перекладіть у миску, додайте цукор, ванілін, подрібнені горіхи, цукати, кардамон, цедру. Знову перемішайте, викладіть у форму і помістіть під прес.

Published in Духовність

У реальному житті не знайдеться людини, котра б ніколи не згрішила, а «кара за гріх — смерть», — говориться в Писанні.
Проте з Біблії ми знаємо, що є Інший, хто замість нас уже поніс цю страшну кару, на яку заслуговуємо ми з вами, дарувавши людству спасіння і надію.
Великдень пов’язаний із центральною, найголовнішою подією світової історії — смертю і Воскресінням Ісуса Христа.

Це свято є символом перемоги добра над злом, світла над темрявою, благословення над прокляттям — святом торжества віри, надії і любові.

Published in Духовність

Починаючи з 2014 року на українсько-російському кордоні будується так званий Інтелектуальний кордон — ешелонована система військово-інженерних об’єктів, яка має суттєво підвищити рівень безпеки.

Рішення про це ухвалив ще уряд Арсенія Яценюка восени 2015 року. Планувалося створити 2 оборонних рубежі протяжністю близько 1500 км. Про масштабність цього проекту свідчить і те, що вони повинні нараховувати понад 12 тисяч окопів для техніки і більш як 4 тисячі бліндажів для особового складу тощо.
Окрім цього, тут будуть установлені системи електронно-оптичного спостереження, електронно-сигналізаційні комплекси, контрольно-слідова смуга, земляний рів шириною від 4 м та глибиною у 2 м, бетонні рови, земляний вал, у ключових місцях бетонний, фортифікаційні споруди, вежі.

Published in Військо
Сторiнка 1 iз 10

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».