№ 45 (24040)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Листопад 2014 17:34

Рожеві окуляри для киян

На Співочому полі відкрили арт-об’єкт «Світ крізь рожеві окуляри» в рамках проекту Kiev Fashion Park 24, повідомляє kyiv.ridna.ua. Автори арт-об’єкта — Володимир Падун і Людмила Роздобудько-Падун. Вони працювали над його створенням близько року.
Висота гігантських окулярів — 2,9 м, вага — 250 кг, на скло для скульптури майстри витратили 800 пар звичайних лінз.
«Сонячні промені, проходячи крізь лінзи арт-об’єкта, заломлюються і створюють для кожного, хто дивиться в окуляри, свій неповторний театр світла», — зазначають організатори.

Published in Це – цікаво

9 листопада, до Дня української писемності та мови, в Київському муніципальному академічному театрі опери і балету для дітей та юнацтва заплановано прем’єру театралізованих вечорниць «Ніч яка місячна...», повідомляє unn.ua. У програмі концерту — українські пісні й романси різних жанрів — жартівливо-розважальні, ліричні, лірико-романтичні, драматичні. Прозвучать такі пісенні перлини, як: «Ніч яка місячна...», «Дивлюсь я на небо...», «Ой ти, дівчино, з горіха зерня...», «Чорнії брови, карії очі» та багато інших.
«Українські пісні та романси завжди відзначалися великим мелодійним багатством. Ми повинні пам’ятати, що живемо на прекрасній землі й на ній має цвісти рідна мова», — говорить в. о. художнього керівника театру Віталій Калітовський.
У концерті візьмуть участь солісти-вокалісти, хор, артисти оркестру і балету театру. Режисер-постановник проекту— Лариса Моспан-Шульга.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 07 Листопад 2014 16:37

Вісім «зірочок» Луїса Адріано

Фор­вар­да до­нець­ко­го фут­боль­но­го клу­бу «Шах­тар» Лу­їса Ад­рі­ано гол­кі­пер бі­ло­ру­сько­го БА­ТЕ Сер­гій Чер­ник те­пер, во­че­видь, ба­чи­ти­ме у страш­них снах. До п’я­ти м’ячів, за­би­тих у во­ро­та чем­піо­нів Бі­ло­ру­сі два тиж­ні то­му, го­ле­адор гір­ни­ків до­дав у Льво­ві ще три. Те­пер в ак­ти­ві на­пад­ни­ка дев’­ять м’ячів у чо­ти­рьох зу­стрі­чах гру­по­вої ста­дії Лі­ги чем­піо­нів, він очо­лює пе­ре­го­ни бом­бар­ди­рів зма­ган­ня.

Після розгромної поразки в Борисові (0:7) футболісти БАТЕ прагнули реабілітуватися на виїзді. «Шахтар» через неможливість безпечно грати у футбол у Донецьку проводив свій другий домашній матч у Львові, тож на правах господаря з перших хвилин заволодів ініціативою.
Результатом агресивної гри в атаці став гол капітана «Шахтаря» Даріо Срни на 19-й хвилині матчу. Прохід В’ячеслава Шевчука лівим флангом завершився навісом у район 11-метрової позначки, де Луїс Адріано виграв позиційну боротьбу у захисників гостей і скинув м’яч на партнера, який набігав із глибини поля. Срна пробив сильно і точно, до того ж сфера на своєму шляху зачепила гравців БАТЕ, дезорієнтувавши воротаря.

Published in Футбол
П'ятниця, 07 Листопад 2014 16:35

939 днів без лідерства

Цен­траль­ним мат­чем оди­над­ця­то­го ту­ру ста­ло про­ти­сто­ян­ня у Дніп­ро­пет­ров­ську між лі­де­ром чем­піо­на­ту — «Дніп­ром» та ки­їв­ським «Ди­на­мо». Цей по­єди­нок бу­ло зі­гра­но у не­ді­лю, а за два дні до цьо­го ста­ла­ся по­дія, яка вже увій­шла в іс­то­рію віт­чиз­ня­но­го фут­бо­лу. До­нець­кий «Ме­та­лург» здо­був свою пер­шу пе­ре­мо­гу над зем­ля­ка­ми з «Шах­та­ря» у чем­піо­на­тах Ук­раї­ни.

У 34 попередніх зустрічах металургам лише тричі вдалося зіграти внічию, але цього разу свято прийшло і на їхню вулицю. В той же час «Шахтар» зазнав третьої поразки в сезоні. Після невдач у протистоянні з луганською «Зорею» та київським «Динамо» команду Мірчі Луческу чекала невдача в донецькому дербі на столичній «Оболонь Арені».
З перших хвилин гра проходила за передбачуваним сценарієм — з тотальною перевагою «Шахтаря» і нечисленними контратаками команди Володимира П’ятенка. Однак ближче до завершення першого тайму «Металург» показав зуби і створив два гострих моменти, які Нельсону і Федотову не вдалося реалізувати.
У другій половині малюнок гри не змінився, хіба що гірники додали у швидкості і агресії, намагаючись забити гол. Проте м’яч вперто не летів у ворота Бандури.

Published in Футбол

У різні періоди життя жінки її м’язи можуть зазнавати додаткового навантаження: підбори, сумки, діти тощо, тому важливо знати, як правильно організувати їхню роботу і яких ризиків варто уникати.
Молода мама. Період виношування дитини, а також післяпологовий період пов’язаний із підвищеними фізичними вимогами до жінки. Найбільш схильний до перевантажень попереково-крижовий відділ хребта, де найчастіше з’являються больові відчуття. Це відбувається тому, що під час вагітності посилюється фізіологічний вигин у попереку, маса тіла жінки збільшується, до того ж виключаються з роботи м’язи черевного преса. А після пологів біль у спині може виникнути в результаті змін кістково-суглобового і м’язово-зв’язкового апарата хребта.
Тож у цей період важливо дотримуватися обережного рухового режиму, носити м’який корсет або післяпологовий бандаж. Проте останній засіб можна рекомендувати лише на короткий термін, оскільки додаткова зовнішня фіксація призводить до послаблення м’язів спини.

Очі відіграють особливу роль у спілкуванні між людьми, а також розумінні їхніх емоцій. З’ясувалося, що немовлята вже у віці 7 місяців здатні розрізняти ці сигнали, стверджують дослідники з Університету Віргінії у США.
Фахівці пояснили, що при переляку або здивуванні очі відкриваються широко. А коли людина усміхається від щастя, вони, навпаки, звужуються. Оцінювати різні вирази очей людям допомагають особливі мозкові процеси. Виявляється, що у дітей ці процеси сформовані вже до семи місяців.
У рамках дослідження вчені показували 7-місячним немовлятам фотографії людей із широко відкритими або звуженими очима, а також із прямими й відведеними поглядами. Відстежували стан дітей за допомогою електроенцефалограми (ЕЕГ), вимірюючи активність мозку. Дослідники зафіксували, що активність змінювалася при перегляді різних фотографій.

П'ятниця, 07 Листопад 2014 16:07

Лікуємо застуду

За вік­ном — остан­ній мі­сяць осе­ні і з кож­ним днем хо­лод­ні­шає, от­же, зрос­тає ри­зик ви­ник­нен­ня про­студ­них за­хво­рю­вань. Більш то­го, дех­то вже ви­про­бу­вав на со­бі мін­ли­во­сті осін­ньої по­го­ди, адже одяг­ну­ти­ся по по­го­ді ду­же важ­ко. То­му не див­но, що вже за­раз ба­га­то хто по­чи­нає страж­да­ти від не­жи­тю, тем­пе­ра­ту­ри, бо­лю у гор­лі та каш­лю — ін­ши­ми сло­ва­ми, по­чи­нає­ть­ся за­сту­да.
Що ж ро­би­ти у та­ко­му ви­пад­ку, щоб не зляг­ти на кіль­ка тиж­нів у са­мий роз­пал ро­бо­ти і не за­ро­би­ти ку­пу ус­клад­нень? Про це ми по­го­во­ри­ли з фа­хів­цем — кан­ди­да­том ме­дич­них на­ук, до­цен­том Ма­рією Кри­жан­ською.

— Чого не варто робити при застуді?
— Давайте з’ясуємо, які бувають найпоширеніші помилки при грипі або застуді, що починаються. Дуже часто ми думаємо: та, застуда — якось минеться! Йдеться про ті випадки, коли хворий намагається ігнорувати симптоми застуди або займається лікуванням за допомогою народної медицини.

Ки­єво-Мо­ги­лян­ській ака­де­мії — 400 ро­ків! Бі­ля дже­рел цієї сла­вет­ної по­дії — чи­ма­ло ге­ро­їч­них люд­ських справ за­ра­ди ут­вер­джен­ня ду­хов­ної куль­ту­ри ук­ра­їн­сько­го на­ро­ду, йо­го на­ціо­наль­ної са­мо­бут­но­сті. День на­ро­джен­ня Ака­де­мії бе­ре свій по­ча­ток у 1615 ро­ці — від за­сну­ван­ня Ки­їв­ської брат­ської шко­ли, об’­єд­на­ної зго­дом із Лавр­ською шко­лою у єди­ний пра­во­слав­ний на­вчаль­ний за­клад під на­звою Ки­єво-Брат­ської ко­ле­гії.

Та головним внеском у справі створення Академії безперечно слід вважати самовіддану працю Петра Могили — митрополита Київського, якому вдалося надати цьому закладу масштабу церковно-освітнього та духовного центру України. Саме під його ім’ям увійшла Київська академія в історію української вищої освіти; хто й коли присвоїв Академії це ім’я — невідомо. Мабуть, так розпорядився час.
Протягом століть Києво-Могилянська академія була єдиним вищим загальноосвітнім, всестановим закладом України, Східної Європи та всього православного світу. Проте надзвичайний вплив справила Академія на культуру православної Москви, де такого унікального навчального закладу взагалі не було.

Published in Освіта

Юрій Щер­бак — лю­ди­на уні­вер­саль­но­го та не­бу­ден­но­го та­лан­ту, на­ле­жить до ко­гор­ти справж­ніх ін­те­лек­ту­алів.
У різ­них ца­ри­нах він був пер­шим. Пер­шим «по­ліз» при­бор­ку­ва­ти хо­ле­ру на те­ри­то­рі­ях Ук­раї­ни та Узбе­кис­та­ну, пер­шим на­пи­сав п’єсу та по­вість про Чор­но­биль­ську ка­тас­тро­фу, став пер­шим мі­ніс­тром охо­ро­ни нав­ко­лиш­ньо­го се­ре­до­ви­ща Ук­раї­ни, був пер­шим по­слом у та­ких важ­ли­вих кра­їнах, як США, Із­ра­їль, Мек­си­ка, Ка­на­да.
Лі­кар, дип­ло­мат, по­лі­тик та пись­мен­ник, він є од­ним із най­про­зор­ли­ві­ших гео­по­лі­ти­ків, що ви­плес­кує­ть­ся у ху­дож­ній про­зі най­ви­що­го ґа­тун­ку. За­вер­ше­но і ви­да­но три­ло­гію з трьох фан­тас­тич­них ро­ма­нів «Час смер­тох­рис­тів», «Час ве­ли­кої гри», «Час ти­ра­на» — як­раз під 80-літ­тя на­про­чуд про­дук­тив­но­го пись­мен­ни­ка.

— Юрію Миколайовичу, позаду серйозний ювілей. Які плани?
— І далі творю, не тільки осмислюю пройдений шлях. Мені було дуже цікаво прочитати статтю в «Літературній Україні» чудового поета, прозаїка і мого редактора Валерія Гужви, де він написав, що у вісімдесят — як у вісімнадцять. Метафора приємна, але, з іншого боку, я пригадую слова безсмертного Миколи Михайловича Амосова, який сказав: «Людина починає старіти тоді, коли починає вірити у власну старість». Глибока думка.

Published in Вітальня
П'ятниця, 07 Листопад 2014 15:49

Українське турне угорського піаніста

Перший концерт молодого піаніста з Угорщини Золтана Феєрварі в Україні з великим успіхом пройшов у Колонному залі імені М. Лисенка Національної філармонії України. А відбувся цей мистецький захід, що мав назву «Присвята Ференцу Лісту», за сприяння Посольства Угорщини в Україні, яке, власне, і запросило 27-річного музиканта.
Виступ Золтана Феєрварі проходив у рамках щорічних концертів до дня народження всесвітньо відомого угорського композитора-романтика, блискучого піаніста Ференца Ліста.
Програма сольного концерту угорського музиканта, лауреата міжнародних конкурсів піаністів — імені Джеймса Моттрама (2010 р., ІІ премія), імені Рікардо Віньєса в Іспанії (2011 р.) та ХХІІІ конкурсу виконавців на фортепіано з оркестром у місті Канту (2013 р., І премія), цілком складалася з творів Ференца Ліста. Серед них були як відомі його твори — «Балада № 2», «Утіха № 3», «Мрії кохання», «Після прочитання Данте» (фантазія-соната), «Біля кипарисів вілли д’Есте», так і мало виконувані у нас шедеври геніального композитора, які і в наш час вважаються одними з найскладніших у технічному плані творів.

Published in Культура
Сторiнка 1 iз 4

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».