№ 17 (24012)
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

Символ відродження країни

На Андріївському узвозі в Києві з’явилося величезне 15-метрове графіті, яке намалював французький стріт-арт-художник Жульєн Маллан, відомий під ім’ям Seth, у співавторстві з колегою із Севастополя Олексієм Кисловим, повідомляє i-pro.kiev.ua. 

Задля створення малюнка художники-муралісти використовували спецтехніку. Адже у ролі полотна був п’ятиповерховий будинок на розі Андріївського узвозу й Боричевого току. Для відтворення малюнка знадобилося 11 днів. На стіні зображено українку у вінку, елементи пейзажу стародавнього Києва і козаків. На думку художників, картина символізує відродження України.

Published in Розмаїття
П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

Підніжка від Григорчука

Через два дні на третій доводиться зараз грати командам української футбольної Прем’єр-ліги. І якщо тиждень тому перевагу в боротьбі за чемпіонство мав «Дніпро», то зараз ситуація змінилася на користь «Шахтаря». Підніжку дніпропетровцям підставив «Чорноморець». Підопічні Романа Григорчука спромоглися перемогти команду Хуанде Рамоса на власному полі. Хоча в цьому матчі, як це часто буває за участю команд, які претендують на нагороди, не обійшлося без скандалу. Однак про все по черзі. 

У заключному матчі перенесеного 19-го туру «Металіст» на своєму полі грав з луганською «Зорею». Додатковий стимул харківському клубу надавала поразка «Динамо» у матчі з «Шахтарем». Це означало, що харків’яни за втраченими очками були вище команди вже екс-тренера Блохіна. З перших хвилин зустрічі обидві команди тримали м’яч переважно в центрі поля. До першого небезпечного моменту справа дійшла на десятій хвилині, коли небезпечно поруч зі стійкою пробив Бланко. Ще через три прямо в руки голкіперу влучив м’ячем Гомес.

Published in Футбол
П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

Нехай весна буде без застуд

Пережити весну і не застудитися — хіба ми не в змозі? Фахівці стверджують: цілком реально, якщо знати фактори ризику і намагатися їх уникнути. Адже хворіти навесні, коли нарешті пішли зимові холоди і радість буття всім наповнює жили, особливо неприємно.
Проте у цю пору року наш організм часто-густо ослаблений, тож частіше звичайного чіпляються застуди. Давайте з’ясуємо, які ж причини сприяють їх появі і яку стратегію поведінки слід обирати, щоб навесні не підхопити хворобу? Про це ми поговоримо з лікарем-отоларингологом В’ячеславом Котом. 

— У чому вони — простудні весняні ризики?
— Із приходом кожної пори року змінюється і набір ризиків, що можуть сприяти розвитку тих чи інших захворювань. Наприклад, узимку ми ризикуємо переохолодитися, а влітку — отримати сонячний удар, узимку в овочах менше вітамінів, а влітку вище ймовірність того, що в їжі можуть бути збудники кишкових захворювань.

П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

Якщо завтра війна...

УКРАЇНСЬКЕ ВІЙСЬКО ПЕРЕЖИВАЄ ТЯЖКІ ЧАСИ, АЛЕ ПРИ ЕФЕКТИВНИХ РЕФОРМАХ СИТУАЦІЯ КАРДИНАЛЬНО ЗМІНИТЬСЯ НАЙБЛИЖЧИМ ЧАСОМ

«Армія останнім часом планомірно нищилась»
Коли ознайомлюєшся з кількісними показниками, які відображають наявність в Українській армії озброєнь і техніки, то складається враження, що нам є чим боронити свою країну. Так, станом на 1 січня 2014 року у Збройних Силах України налічувалося понад 600 танків, більш як дві тисячі бойових броньованих машин, майже 70 вертольотів і понад 700 артилерійських систем. Вражає? Так. Але...
Як нещодавно зізнався Голова Верховної Ради України — виконувач обов’язків Президента України Олександр Турчинов, «армія не лише не розвивалась останнім часом, а й планомірно нищилась». Олександр Валентинович має рацію: офіцери, які служать і з якими мені доводилося спілкуватися на цю тему, дотримуються такої ж думки.

Published in Військо

Наш співрозмовник — артист, письменник і радіожурналіст Василь Довжик знайомий читачам як автор книжок для дітей та юнацтва і слухачам як неповторно-чарівливий розповідач, котрий віщає на трьох каналах Національного українського радіо. 

А ще Василь Довжик переклав для театру близько 20 п’єс. Автор лібрето опер композиторів В. Зубицького «Палата № 6» за А. Чеховим, «До третіх півнів» за В. Шукшиним та «Чумацький шлях» за українськими народними піснями, О. Лиса «Естер»; В. Степурка «Музична крамничка».
Заслужений діяч мистецтв України. Лауреат премій ім. Лесі Українки, ім. Остапа Вишні, ім. М. Старицького, ім. С. Олійника, ім. О. Копиленка, ім. В. Юхимовича.
— Пане Василю, розкажіть про ваші життєві і творчі уроки.
— Я замолоду працював у Будинку літераторів, хай шнурком, хай старшим методистом, хай актором у спілчанському театрі «Слово», звик служити всій Спілці, всім письменникам, мені всі були однакові, а це не завжди подобається. Павло Загребельний колись сказав мені про одного слизького жевжика: «А що ти зробиш? Той Віктор у Збанацького в кишені сидить». Людці кишеньковими бувають. Я до кишенькових не належав. Можу якісь інтриги пригадати, але сам їх не влаштовував.

Published in Вітальня
П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

«Браво-бравушки»

Нарешті маленькі українці дочекалися від Національного цирку справжньої дитячої програми, орієнтованої саме на них. Щоправда, як розповідає генеральний директор — художній керівник цирку, народна артистка України, СРСР Людмила Шевченко, підготували її через форс-мажорні обставини. 

Знамениті дресирувальники з Німеччини — брати Алекс і Крістіан Гартнери, які виступали в нашому цирку з приголомшливим атракціоном зі слонами й демонстрували віртуозну майстерність у найскладнішому цирковому жанрі «Колесо смерті», де технічно неможлива страховка, достроково розірвали контракт і виїхали з України. Сміливих артистів налякала неспокійна обстановка в нашій країні.
Ситуацію довелося рятувати молодим режисерам-постановникам Марії Ремньовій та Олександру Білогубу. І вони успішно впорались із надскладним завданням — подарували в наш непростий час, сповнений негативу, веселу, щиру, радісну циркову виставу, яка буде цікавою для дітей і дорослих. У ній багато різноманітних розумних екзотичних звірів і веселих, непосидючих клоунів, які заряджають глядачів своєю позитивною енергією.

Published in Культура
П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

Майдан нагадував справжнє пекло...

ПОЛКОВНИК МЕДИЧНОЇ СЛУЖБИ ЗАПАСУ АНАТОЛІЙ ДЕНИСЮК ПІД ЧАС ПОДІЙ НА МАЙДАНІ РАЗОМ З ІНШИМИ ВОЛОНТЕРАМИ ОПЕРУВАВ ПОРАНЕНИХ, ВРЯТУВАВШИ НЕ ОДНЕ ЛЮДСЬКЕ ЖИТТЯ
Трагічні лютневі події, що відбувалися на головній площі країни, привернули увагу мільйонів людей як в Україні, так і за її межами. Одні спостерігали за їх перебігом з телеекранів, інші були безпосередніми учасниками. Маю кількох знайомих, які не планували виходити на Майдан, але, дізнавшись, що там пролилася перша кров, не могли всидіти вдома.
Начальник Центральної патолого-анатомічної лабораторії Міністерства оборони України полковник запасу медичної служби Анатолій Денисюк — один із них. 
— Я, звичайно, не Нострадамус, але коли «Беркут» жорстоко розігнав студентів на Європейській площі, мені стало зрозуміло, що добром уся ця історія не закінчиться, — говорить Анатолій Іванович. — Проте і в страшному сні не могли наснитися ті події, учасником яких довелося стати. Так ось, 18 лютого, перебуваючи на своєму робочому місці, я почув «завивання» сирен «швидкої». Визирнувши у вікно, побачив кілька машин, що промчали неподалік, направляючись до сусідньої лікарні.

Published in Пам'ять
П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

Про нагороди ми тоді не думали...

Першими, хто вступив після вибуху на 4-му реакторі Чорнобильської АЕС у смертельний двобій із радіацією, були люди в погонах. Зокрема, солдати й офіцери Радянської Армії, Цивільної оборони та МВС. Полковник у відставці Дмитро Бондаренко — один із них. У квітні 1986 року він обіймав посаду старшого офіцера управління начальника хімічних військ Київського військового округу.
Напередодні 28-ї річниці з дня Чорнобильської катастрофи я попросив його розповісти про перебіг тих трагічних подій, учасником яких він був, особисту участь у ліквідації наслідків аварії військовослужбовців Радянської Армії. 

— Те, що сталося в одну з квітневих ночей на Чорнобильській станції, навіть у страшному сні не могло наснитися, — говорить Дмитро Костянтинович. — Я, наприклад, вважав, що наші атомні станції найкращі у світі і мирний атом століття служитиме людям. А виявилося, що не такий він уже й мирний...
— Коли і за яких обставин Ви особисто дізналися про вибух на ній?

Published in Проблема

Минулої п’ятниці, 18 квітня, в Києві, на території державного підприємства «Антонов», відбулися велелюдні загальні збори. Трудівники — конструктори, технологи, інженери, техніки, льотчики-випробувачі, робітники та інші працівники цього широковідомого у світі флагмана вітчизняної авіабудівної галузі — прийшли до просторого ангара найбільшого складального цеху на мітинг протесту проти спроби якихось сил безпідставно усунути керівника та визнаного лідера колективу — президента і генерального конструктора ДП «Антонов» Дмитра Ківу з посади очільника цього підприємства. Серед присутніх на тому зібранні численних представників друкованої преси та електронних ЗМІ був і кореспондент «Демократичної України». 

Мітинг протесту
На стендах у цеху і в руках учасників мітингу ми побачили гнівні гасла: «Руки геть від ДП «Антонов», «Трудовий колектив — за Д. С. Ківу», «ДП «Антонов» — гордість України», «Не заважайте нам працювати», «Припиніть терор проти ДП «Антонов» та його керівництва», «Дмитро Ківа — наш президент», «Не дамо розвалити ДП «Антонов», «Загине ДП «Антонов» — загине авіапром України» тощо.

Published in Проблема
П'ятниця, 25 Квiтень 2014 03:00

Чому тікають капітали?

Проблема витоку капіталів надзвичайно актуальна для України. І виникла вона не сьогодні й не вчора. Від неї наша країна потерпає впродовж багатьох років. Процеси виведення капіталів значно активізувалися під час кризи. Це призвело до збільшення частки цих потоків у вартості експорту з 12,5% (середнє значення перед кризою) до 16% у 2009 році. 
Експерти зазначають, що тема виведення капіталів з економік, в яких вони формуються в процесі виробництва, до «податкових гаваней» не є унікальною для України. За даними міжнародної організації Global financial integrity (GFI), країни, що розвиваються, втратили у 2010 р. 859 млрд дол. Причому цей показник демонструє тенденції зростання впродовж останніх років, збільшившись лише у 2010 р. на 11% порівняно з 2009-м.
Основними факторами, які обумовили динаміку цього зростання, експерти називають злочинну діяльність, корупцію, ухилення від оподаткування. Найгостріша проблема з відтоком капіталу у Китаї, який втратив майже 2,7 трлн дол. з 2001 по 2010 рік. При цьому тоді капітал активно тікав з країн, що розвиваються. Зокрема, на Близькому Сході його відтоки зросли на 26,3%, Африці — на 23,8, Азії — на 7,8, в європейських країнах — на 3,6%.

Published in Економіка
Сторiнка 1 iз 2

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».