Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Квiтень 2019 12:07

Олександр Білозуб: я щиро роблю роботу, яку люблю

Rate this item
(0 votes)

У Києві Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто нагородив державною відзнакою — орденом Заслуг «Золотий Хрест» українського сценографа, художника, актора та режисера театру і кіно, заслуженого діяча мистецтв України, художника-постановника Національної оперети України Олександра Білозуба.

Урочистий захід відбувся в Посольстві Угорщини. Український митець Олександр Білозуб багато років працює з угорським режисером Аттілою Віднянським. За час своєї творчої театральної кооперації вони порадували публіку приблизно 50 виставами.

За словами угорського дипломата, навіть серед митців, для яких рідною є угорська мова, які добре орієнтуються в угорській культурі, є рідкістю та поглиблена підготовка, продуктивна фантазія, поєднана з художньою чутливістю, де є союз традицій та сучасності, якою Олександр Білозуб відтворює на сцені та реалізує твори угорських класиків та сучасників.
«Видовище театральних вистав Аттіли Віднянського у більшості випадків є результатом спільної співпраці з особливо чутливим і великоформатним декоратором та костюмером Олександром Білозубом. Він як декоратор-костюмер театральних вистав Аттіли Віднянського став одним із невід’ємних митців угорського театрального життя.
Своєю діяльністю Олександр Білозуб значною мірою долучився до високого художнього рівня багатьох постановок Закарпатського обласного угорського драматичного театру, Ужгородської державної опери, Нового театру, Пештського угорського театру, Національного театру, дебреценського Театру імені Чоканої, дюлайського Замкового театру.
Цей український митець створив видовище багатьох емблематичних творів угорської драматичної літератури і театрального мистецтва з унікальною поетичною експресивністю через декорації та костюми вистав Аттіли Віднянського», — зазначив Іштван Ійдярто, Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні.
Крім того, Іштван Ійдярто наголосив, що співпраця з Олександром Білозубом зміцнює репутацію угорського театру під час численних вітчизняних та закордонних гастролей, зокрема у США, Франції, Німеччині, Росії, Румунії, Україні та Сербії.
«Підготовлені ним вистави були представлені майже на всіх фестивалях в Угорщині. Тамтешня театральна критика не один раз визнавала особливий, унікальний стиль його творчості. Олександр Білозуб своєю художньою діяльністю, яка значною мірою пов’язана з Угорщиною, виправдано заслужив високу професійну або державну премію», — додав угорський дипломат.
Сам митець пишається тим, що роботу українського сценографа та режисера так високо оцінили за кордоном. «Міжнародна співпраця — це завжди цікаво, тому що ти не маєш кордонів. Це чудово, коли між двома культурами, на кордоні цих двох культур виникає якась, напевно, третя культура.
Театр скрізь театр, він існує за своїми законами. Для мене це дуже почесно, що український митець має таку високу нагороду. Я стараюся достойно нести звання українського художника і щиро робити роботу, яку люблю», — сказав Олександр Білозуб, сценограф, художник-постановник Національної оперети України.
«Вручення Олександру Білозубу «Золотого Хреста» — однієї з найвищих нагород Угорщини, яку підписав президент Угорщини, для нас це дуже приємно і почесно. Для нас це уже певна традиція, бо в Національній опереті України є така нагорода, два роки тому її вручали в театрі.
Така відзнака — добра перспектива і водночас велике зобов’язання, навіть певний виклик для митця: як ти будеш поводитися далі. Це збільшує прискіпливу увагу до роботи художника.
Проте, безсумнівно, це заслужена нагорода для дуже талановитого сценографа Олександра Білозуба, який сьогодні працює в Національній опереті України і з яким є дуже активна співпраця у європейських театрів», — підкреслив генеральний директор — художній керівник Національної оперети України Богдан Струтинський.
Олександр Білозуб. На сьогодні його видатну художню діяльність двічі відзначило вітчизняне театральне мистецтво. Наприклад, у 2010 році він виграв винагороду ХІ Фестивалю «Пост» за особливе видовище вистави під назвою «Казкові чоловіки з крильми» за комплексне використання театральних аксесуарів, а також на ХV Фестивалі «Пост» винагороду за найкраще видовище на виставі «Божий хлист».

Людмила ЧЕЧЕЛЬ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».