Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Березень 2019 12:06

ЄС і Китай: слова і справи

Rate this item
(0 votes)

На початку минулого тижня відбулася важлива подія у відносинах Китаю з Євросоюзом — уперше китайський міністр узяв участь у зустрічі Ради міністрів закордонних справ ЄС.

«Це говорить само про себе, наша співпраця досягла небаченого рівня», — так описала взаємні відносини високий представник ЄС з питань закордонної політики і безпеки Федеріка Могеріні. Її китайський гість Ван І переконував, що існує мінімум десять пунктів, спільних для партнерів.

Одночасно експерти Європейської комісії на неофіційній зустрічі з журналістами представили план обмеження китайської експансії на європейський ринок. ЄС розуміє, що Китай є ключовим партнером для реалізації таких його глобальних інтересів, як підтримка порядку на основі міжнародних організацій та інституцій (ООН, СОТ) чи атомного договору з Іраном.
Але поволі вони починають розуміти, що надії на відкриття китайської економіки для конкурентів з Європи не здійснились. І замість стратегії відкритості Європи, яка використовувалася до цього часу, треба перейти до застосування інструментів тиску.
Цьому повинен послужити інструмент на користь міжнародних конкурсів. «Ринок ЄС коштує 2,3 трильйона євро щорічно і відкритий для кожного. Цілий світ організує щорічно конкурси обсягом 8 трильйонів доларів, з чого тільки половина відкрита для європейських фірм», — заявив неофіційно представник Європейської комісії.
Новий інструмент повинен змінити цю ситуацію. Кожного разу, коли з’являється дискримінація європейської фірми на закордонному ринку, Єврокомісія звертатиметься до уряду третьої держави із запитом про пояснення і можливу зміну принципів проведення конкурсу.
Якщо це не дасть результату, то тоді у тому самому секторі на публічному конкурсі в ЄС вона зможе встановити перешкоди для фірм третьої країни. Конкретно для порівняння — пропозиція фірми з такої країни штучно буде дорожчою на 20%.
Пропозиція ЄС не є зовсім новою. Вперше вона з’явилась у 2012 році, однак тоді не було потреби щодо стримування китайців. Тепер ситуація змінилась і Брюссель розраховує ще в цьому році отримати підтримку більшості держав-членів.
Ще кілька тижнів тому більшість була проти, навіть такі країни, які на цій китайській дискримінації втрачають. «Ще зовсім недавно Нідерланди були рішуче проти, тепер їхні дипломати сигналізують, що підтримають пропозиції», — говорить експерт Єврокомісії.
Насправді не тільки підтримають, але — як неофіційно довідалися журналісти — прем’єр Марк Рютте збирається активно її рекламувати на найближчому саміті ЄС. Незважаючи на те що Нідерланди — це традиційно противник усіх обмежувальних інструментів у торговельній політиці.
«Мусять бути рівні принципи для всіх на глобальному рівні. Якщо Китай застосовує до нас рестрикції, то ми маємо відповісти так само», — говорить анонімний голландський дипломат.
Інструмент верифікації публічних конкурсів — це не перша спроба стримування Китаю. Раніше ЄС узгодила механізм експертизи закордонних інвестицій з точки зору впливу на безпеку і публічний порядок. Нові правила мають ввійти в дію у квітні і дозволять урядам держав-членів блокувати інвестиції, які, на їхню думку, загрожують цим двом цілям.
Спочатку цей механізм також не мав підтримки більшості, але врешті-решт його підтримали, що підтвердило діагноз Європейської комісії: відбувається зміна ставлення до Китаю в Європі.
Попри проголошувані гасла щодо відкритої економіки і вільного ринку Китай захищається від закордонної конкуренції. Він допускає західні фірми, але, наприклад, лише після заснування фірми joint venture з місцевим суб’єктом. А після того фірмі висувають вимогу перенесення виробництва у Китай.
Брюссель, подібно як і Вашингтон, останнім часом став боятися китайської експансії фірми «Хуавей» (Huawei) у конкурсах на 5G. Головним чином тому, що китайські телекомунікаційні фірми зобов’язані співпрацювати зі своєю розвідкою.
Пекін дуже рішуче захищає свої інтереси. «Китай сподівається, що всі країни створять чесні і справедливі умови для конкуренції у 5G для всіх. Ми проти безпідставних звинувачень і спроб знищення однієї фірми. Це ненормально і неморально. Віримо, що європейські країни будуть мати суверенне право для здійснення власного вибору», — сказав Ван І.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».