Футбол[col=130]
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Березень 2019 12:37

Вдалий старт

Rate this item
(0 votes)

Збірна України вдало розпочала відбірковий турнір Євро-2020, зігравши внічию 0:0 на полі головного фаворита нашої групи — Португалії. Основне враження після матчу з чинними чемпіонами Європи — наші футболісти продемонстрували якісний футбол.

Навіть у найскрутніші моменти поєдинку українці не збивалися на хаотичний відбій, а намагалися контролювати м’яч і думали про атаку. У грі «синьо-жовтих» відчувалася гідність, організація та інтелект. За це особлива подяка тренерському штабу, який добре вивчив суперника і обрав оптимальний план на гру.
Проти Португалії та персонально Роналду Україна обрала низький захист (основні сили перебували майже на лінії штрафного майданчика) і це спрацювало.

Господарі зав’язли в центрі поля, а на флангах їм не давали простору для швидких проходів.
Так, португальці зробили багато прострілів і навісів, а також багато били по воротах П’ятова (17 ударів — 8 у площину воріт), але все це контролювалося нашим захистом і голкіпером.
Наша збірна постійно нав’язувала Португалії контргру. Це були і спроби позиційного наступу, і швидкі контратаки. Зважаючи на шалений пресинг господарів, у команди Шевченка виходило далеко не все.
Однак навіть за таких умов ми завдали 5 ударів (1 — у площину воріт), а Мораес міг забити переможний м’яч на 85-й хвилині, якби Рубен Діаш в останній момент не заблокував удар.
Відзначимо величезний обсяг роботи центральних хавбеків Степаненка, Зінченка і Малиновського та продуктивність нападника Яремчука. Більшого чекали від флангових півзахисників Марлоса і Коноплянки.
Першому не вистачало швидкості, а другий згубив кілька відмінних можливостей для загострення. Добре вийшли на заміну Циганков і Мораес. Останній узагалі міг стати героєм поєдинку, якби скористався гольовим моментом.
Після матчу Андрій Шевченко пообіцяв, що з Люксембургом склад дещо зміниться.
«Ми їдемо в Люксембург до лідера групи», — цими словами Андрій Шевченко вкотре натякнув, що взяти три очки у давно вже не аутсайдера європейського футболу буде непросто. І нехай статистика попередніх матчів на нашу користь (три перемоги по 3:0), сьогодні збірна Люксембурга — це міцний горішок.
Люксембург обіграв у першому турі відбору на Євро-2020 Литву — 2:1, здобувши 14-у домашню перемогу за останні 9 років. Стільки ж домашніх перемог було за попередні сто років, що дуже красномовно свідчить про прогрес цієї команди.
В активі Люксембургу — перемоги над Грецією, Білоруссю, Угорщиною, нічиї — з Італією та Францією. Лідери цієї збірної грають у чемпіонатах Німеччини, Франції, Бельгії.
«Синьо-жовтим» довелося протистояти не тільки кваліфікованому та мотивованому супернику, але й швидко і якісно відновитися після виснажливої гри в Лісабоні.
В історії збірної України є безліч прикладів у відбіркових турнірах, коли після успішної першої гри вона провалювала другий матч. Як правило, українська команда мала спустошений вигляд як фізично, так і морально.
Шевченко зробив п’ять замін порівняно з матчем у Португалії, і не всі вони спрацювали. Якщо Циганков став одним із кращих у матчі, то від Мораеса і Безуса ми чекали більшого. Фланги українського наступу не запропонували нічого надскладного для захисників Люксембургу.
Крайні захисники Бутко і Миколенко обмежилися підіграшем. А Коноплянка хоч і дуже старався, але грав шаблонно і втратив дві чудові нагоди забити з перспективних штрафних.
Усі простенькі спроби пробитися крізь центр застрягали в ногах захисту Люксембургу. Малиновському, Зінченку і Мораесу не вистачало простору і взаєморозуміння. Пас від Зінченка пройшов лише одного разу, саме він і став гольовою передачею Циганкову.
Наші нападники Мораес і Яремчук часто-густо не отримували м’яч. Вони або невдало займали позиції, або просто програвали боротьбу.
У підсумку збірна України все одно перемогла, дотиснувши суперника в кінці гри. Певною мірою нам допоміг характер команди і рішення Шевченка грати фактично у два форварди. Мораес і Яремчук тиснули на захист до останніх секунд і так вийшло, що вони змусили господарів помилитись у вирішальний момент.
Автогол півзахисника господарів Родрігеса на останній хвилині гри приніс нам три очки. І хоч «синьо-жовтих» є за що критикувати в цьому поєдинку, віддамо належне господарям.
Легко в Люксембурзі нікому не буде. Це — мисляча і зіграна команда, яка вміє грати в пас, пресингувати і створювати моменти. Ті ж португальці та серби ще матимуть із ними великі проблеми і не факт, що зможуть перемогти. Тому стримано радіймо і робимо висновки.
Найприємніше у всій цій ситуації — 3 очки. Так, збірна України — не машина, не монстр, який розчавлює команди на зразок Люксембургу. У нас достатньо посередніх за європейськими стандартами гравців, які не здатні на голому класі влаштовувати розгроми середнякам.
Але Україна виграла, вміло використавши усі ресурси і подолавши усі обставини. І саме тому ця перемога така цінна.
* * *
Головний тренер збірної України з футболу Андрій Шевченко поділився враженнями від перемоги над збірною Люксембургу (2:1) в матчі відбору на Євро-2020.
Андрій Шевченко на післяматчевій прес-конференції, зокрема, зазначив, що не чекав настільки важкого поєдинку, але команда боролася до кінця і заслужила перемогу.
 «Найголовніше сьогодні — результат. Також величезне спасибі вболівальникам, які прийшли підтримати нашу команду. Їхня присутність допомогла хлопцям боротися до кінця. У підсумку Циганков заробив штрафний, після якого ми вийшли вперед. Так, був автогол, але везіння потрібно заслужити.
Хочу зробити великий комплімент Люксембургу. На передматчевій прес-конференції я сказав, що ця збірна вміє грати у футбол. Сьогодні суперник продемонстрував відмінні фізичні дані. Команда була готова, бігла до кінця.
У неї є непогані швидкі гравці, які створили нам великі проблеми. Були дві речі, що вплинули на гру. Ми програли дуже багато єдиноборств і підборів. У цьому плані команда не дуже добре себе показала.
Ми готувалися до двох складних матчів. Березень — завжди важкий місяць для українських команд. Звісно, я не чекав настільки важкого другого поєдинку. Було допущено багато помилок, хлопці якоюсь мірою загубили структуру гри.
Але вони вірили в себе до кінця й боролися, нехай комусь і не вистачало сил. Не можу висувати їм претензії щодо бажання. Нам пощастило, і ми виграли цей матч», — цитує Шевченка прес-служба Федерації футболу України.

Святослав ВАСИЛИК,
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».