Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Березень 2019 12:33

Що потрібно їсти, щоб стати щасливим?

Rate this item
(0 votes)

Ми всі помічали, що їда не завжди докучливий обов’язковий процес з поповнення запасів енергії в організмі для виконання нудних зобов’язань по життю.
Часом таке в рот потрапить, що ні про що більше і думати не хочеться, крім як про те, щоб аби так ось завжди. Одне слово, що потрібно їсти, щоб стати щасливим? Чи існують чарівні продукти, харчуючись якими можна значно поліпшити свій настрій і наповнити тіло гормонами щастя?
Отже, що потрібно їсти, щоб стати щасливим? Про це ми розпитали фахівця — лікаря-дієтолога Ольгу Василівну БРУНОВУ.

— На думку дієтологів, такі щасливі продукти існують. Вони сприяють виробленню в організмі гормонів щастя — серотоніну, ендорфінів та інших.
— Що ж це за диво-продукти?
— Почнемо з найпростіших, щоденних, можна сказати, продуктів. Ось візьмемо хоча б сир. Він зустрічається практично в кожному рейтингу щасливих продуктів. Учені ставлять його на перше місце, оскільки амінокислоти триптофан і L-фенілаланін — це те, що потрібно для мозку, щоб виробити гормони задоволення — ендорфіни.
Особливо гормонореактивними є сир рокфор і тофу. Єдиний мінус сиру — це його жирність, тому сильно не варто налягати.
Тепер — горіхи. Вони сприяють виробленню як ендорфінів, так і серотоніну. Крім того, вони дуже поживні. Фахівці радять їх як харчування для мозку. Волоські горіхи навіть виглядають як півкулі нашого мозку. Горіхи легко зберігати і можна носити із собою.
Тому наступного разу, перш ніж потягнутися за цукеркою, згадайте про горіхи. Дуже корисно їсти горіхи вранці. Додайте їх у мюслі, залийте йогуртом і щасливий сніданок готовий!
— Ви згадали зовсім необов’язкові цукерки, так що й шоколад не те, що необхідне для щастя?
— Ну ось уже й ні! Шоколад — це не карамелька якась, а справжнє джерело щастя. Ми любимо шоколад, тому що він допомагає виробленню ендорфінів. Вони зменшують біль, діючи як природний анальгетик, допомагають упоратися зі страхами. Ендорфіни піднімають настрій, стаючи джерелом життєвої енергії. В організмі рівень ендорфінів підвищується, якщо ми балуємо себе шоколадом або їмо жирну їжу.
Найбільш ефективним і безпечним із точки зору поглинання калорій є гіркий шоколад, тому що він містить найбільшу кількість какао. Інші види шоколаду швидко піднімають настрій, але мінус такого настрою в тому, що він так само швидко падає і нам хочеться ще плиточку. 30 г гіркого шоколаду досить для більш довгострокового ефекту.
— Помічено, що у багатьох після того, як попоїдять м’ясо, настрій поліпшується...
— У м’ясі містяться вітаміни групи B, багато потрібних людині поживних речовин. М’ясо сприяє виробленню серотоніну — гормону, дуже важливого для гарного настрою. Напевне тому м’ясоїдів набагато більше, ніж вегетаріанців. Учені все ж схиляються більше до пташиного м’яса, бо ж воно менш жирне. Особливо багато важливого білка і потрібних амінокислот міститься у м’ясі курчати та індички.
— А що ще із загальнодоступних продуктів підійде для підняття настрою?
— Щоб бути щасливим, потрібно їсти зелень. Петрушка, кріп та інші салати, зелені овочі та фрукти — стануть у пригоді вам, якщо ви серйозно вирішили стати щасливою людиною. В них величезна кількість вітамінів і амінокислот, необхідних для гарного обміну речовин і правильного вироблення гормонів.
А ще — макарони. Не дивуйтеся! Макарони роблять щасливими. А якщо їсти правильні макарони — твердих сортів пшениці — і не заливати їх жирними соусами, то від них і не погладшаєш. У таких макаронів низький глікемічний індекс. Вони не піднімають рівня цукру в крові, але дуже бадьорять. Тепер ви розумієте, чому італійці — такий життєрадісний народ!
— Чи можна зробити себе щасливим насильно? Тобто вживати продукти, які не викликають харчового захоплення?
— Про смаки, звичайно, не сперечаються, але багато хто, приміром, не дуже любить жувати моркву, але ж вона — справжня вітамінна бомба. Морква стимулює обмін речовин, у тому числі в мозку. Тому, якщо потрібно щось вивчити або запам’ятати складні цифри, з’їжте тарілочку тертої моркви з олією або зі сметаною (як відомо, корисний каротин добре засвоюється тільки з жирами).
Також не всі обожнюють банани, але вони, до речі, поряд із м’ясом — рекордсмени за вмістом вітамінів групи В. Вони відповідальні за наш імунітет і — як наслідок — за гарне самопочуття, блискуче волосся і здорову шкіру.
— А як щодо «їж ананаси, рябчиків жуй», хоч наостанок візьми покайфуй?
— Чиста правда. Про кайф від м’яса, зокрема пташиного, ми вже говорили. А ось ананас — це не тільки палітра незабутніх смакових відчуттів. Ці екзотичні фрукти сприяють виробленню серотоніну. Щоб синтезувати серотонін, організму, крім усього іншого, необхідна амінокислота — триптофан. Вона теж присутня у бананах й ананасах.
Згодиться для щастя, звичайно ж, ізюм. Усі корисні властивості родзинок дісталися йому у спадок від винограду, але за рахунок меншої маси, концентрація мікроелементів і вітамінів у ньому набагато вища. Унікальне поєднання органічних кислот із великим вмістом вітамінів і фруктози дає дивовижні результати. Нікотинова кислота гасить дратівливість і регулює роботу нервових клітин. А фруктоза і глюкоза живлять організм.
Тепер ви знаєте, що потрібно їсти, щоб стати щасливим. Не забувайте й про інші продукти, особливо багаті на вітаміни. Дієтологи також одностайні у тому, що дуже важливою є естетична складова їжі. Потрібно вміти приготувати і подати красиво, тоді і буде смачно та солодко.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».