Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Березень 2019 11:41

Британці йдуть без слів «до побачення»

Rate this item
(0 votes)

Уряд Те­ре­зи Мей на­ма­гає­ть­ся мо­ти­ву­ва­ти Єв­ро­со­юз до від­нов­лен­ня пе­ре­го­во­рів що­до змі­ни умов ви­хо­ду Бри­та­нії з ЄС. У мі­ру на­бли­жен­ня до да­ти 29 бе­рез­ня 2019 ро­ку ви­хід без Уго­ди стає де­да­лі більш імо­вір­ним.

Аби уникнути чергової порції критики, британський прем’єр-міністр анонсувала можливість повторного голосування з приводу ратифікації Угоди про вихід з ЄС не раніше 12 березня. Фактично від способу вирішення цієї проблеми залежить як найближче політичне майбутнє нинішнього уряду консерваторів, так і стан британської економіки.

Лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін пропонує Євросоюзу досягнути нової угоди, за якою Британія залишалася б у зоні вільної торгівлі з ЄС та брала участь в оборонних проектах ЄС. Адже жорсткий варіант виходу загрожує торгівлі, робочим місцям і навіть продовольчій безпеці Британії.
Політичні реалісти зазначають, що сценарій «виходу без угоди» загрожує й національній безпеці: адже у такому випадку політична еліта Шотландії декларує готовність провести повторний референдум щодо незалежності.
Попередній референдум 2015 року, на думку прихильників незалежності Шотландії, завершився невдачею для самостійників через погрози з Брюсселя і Лондона у випадку проголошення незалежності Шотландії її виключенням з ЄС.
Не дивно, що на референдумі 23 червня 2016 року більшість шотландців проголосувала проти виходу Великої Британії з ЄС, але доля народного волевиявлення була вирішена консервативними європейськими скептиками «глибинної» Британії. Тепер позиція Шотландії ближче до точки зору лейбористів, які пропонують «піти, не сказавши до побачення», аніж до позиції уряду Терези Мей.
Прихильники ідеї залишити Британію в ЄС звертають увагу на те, що Брексіт ставить під загрозу й зовнішню безпеку. Днями поблизу спірної з Іспанією території Гібралтара стався фактично відкритий конфлікт між іспанськими та британськими кораблями.
На ці події реагує Європейський Союз. Офіційно ЄС виступає проти повторних переговорів із Британією, але не виключає можливості перегляду тексту Угоди про Брексіт у м’якому варіанті. Правда, цей варіант заперечує Тереза Мей. Отже, менше двох тижнів залишилося британським елітам, аби остаточно визначитись із варіантом Брексіту.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».