Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Вересень 2016 02:44

США, Китай і Росія

Rate this item
(0 votes)

Ки­тай­сько-ро­сій­ські від­но­си­ни ста­ли ближ­чи­ми, і це від­бу­ло­ся швид­ше, ніж очі­ку­ва­лось. Со­юз цих дер­жав, яких об’­єд­нує не­га­ти­візм до США, став пред­ме­том ана­лі­зу у ре­дак­цій­ній стат­ті од­нієї з най­впли­во­ві­ших га­зет сві­ту «Фай­нен­шел Таймс» (FT).

«Помилкове прочитання Заходом китайсько-радянського розколу у 50-х і на початку 60-х років — одна з найбільших поразок розвідувальних служб під час холодної війни», — пише британська газета, зауваживши, що якби Сполучені Штати реально оцінили масштаб розбіжностей між Китаєм і СРСР, то могли б раніше використати їх для своїх цілей.
«Нині існує небезпека, що США та їхні союзники роблять помилку в інший бік», — попереджає FT. Найбільш шановані західні коментатори відкидають можливість, що Китай і Росія коли-небудь можуть створити альянс. На думку газети, «багато навіть китайських і російських експертів вважають, що історична недовіра між двома країнами занадто велика», щоб міг утворитись союз.

«Але китайсько-російські відносини стали набагато ближчими», — читаємо у статті. На думку FT, це сталося набагато швидше, ніж прогнозувалось. «Повноцінний альянс на основі антагонізму до американського світового порядку є можливим, якщо вже не став реальністю», — зазначає газета.
Видання нагадує, що минулого тижня у Південно-Китайському морі відбулися восьмиденні маневри китайського і російського ВМФ. Це найбільша в історії подібна операція військових флотів обох держав.
FT зазначає, що ознаки солідарності між країнами відбуваються через два місяці після оголошення вироку Арбітражним судом у Гаазі, який у рамках розгляду позову, внесеного Філіппінами, визнав безпідставними претензії Китаю до трактування значної частини Південно-Китайського моря як суто його економічної зони. Москва у цій справі дуже підтримувала позицію Китаю, який не збирається виконувати це рішення.
«Пекін традиційно уникав формальних союзів, а його близькими міжнародними партнерами в останні роки були тільки Пакистан і Північна Корея», — читаємо у редакційній статті. «Але, як пише FT, нинішній китайський президент Сі Цзіньпін веде більш рішучу закордонну політику, ніж будь-який з його попередників за останні сорок років, і є сигнали, що Китай прихильніше дивиться на концепцію формальних альянсів». Газета повідомляє, що президенти обох держав — Сі і Путін від 2013 року зустрілись уже 17 разів.
«Крім спільного негативного ставлення до американського «втручання» в їхні справи, Китай і Росія є подібними між собою в багатьох аспектах — від авторитарних політичних систем до симпатії до державного капіталізму», — читаємо у статті.
Однак FT застерігає, що альянс обох країн «несе ризик, особливо для Росії. Москва побоюється, що цим союзом налаштує проти себе інших потенційних союзників у регіоні». Росія також стурбована демографічним дисбалансом на Далекому Сході, де густонаселені китайські провінції межують з «величезними незаселеними російськими територіями». Також «Путіна дуже турбує думка про те, що Росія може бути (у цьому альянсі) молодшим партнером», — пише газета.
FT підкреслює, що «у Пекіні продовжує жити пам’ять про конфлікт 60-х років на кордоні з Маньчжурією та патерналістське ставлення Москви до братських комуністичних держав у совєтські часи».
«Але, здається, обидві сторони хочуть вийти за межі питань, які розділяють їх, і зосередитися на тому, що об’єднує: ворожість до супердержави, яка, на їхню думку, йде до свого падіння», — читаємо в редакційній статті.
Газета оцінює, що «Вашингтон і його союзники не можуть повторити помилок часів холодної війни, припустивши, що китайсько-російські відносини раз і назавжди встановлені і легковажать ризик виникнення антизахідного союзу. Водночас це не повинно зупинити Сполучені Штати перед співпрацею з Росією і Китаєм у відповідних галузях, наприклад, кліматичних змін чи сирійського конфлікту».
«Це вимагає чуйності» і «забезпечення Сполученими Штатами підтримки своїх союзників у Східній Європі і в Азії», — підбиває підсумок «Файненшел Таймс».
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».