Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Вересень 2016 02:07

Мільярди з українських кишень

Rate this item
(0 votes)

Укра­їн­ці спе­ці­аль­но при­їжд­жа­ють у По­льщу на за­ку­пів­лі. За пер­шу по­ло­ви­ну ни­ніш­ньо­го ро­ку во­ни за­ли­ши­ли в Поль­щі 2 міль­яр­ди зло­тих, або при­близ­но 12 міль­яр­дів гри­вень.

Українські автобусні фірми організовують спеціальні рейси для закупівлі різноманітних товарів. Власник однієї невеликої львівської фірми зазначає, що кожної суботи відправляє автобус у Перемишль, кожний другий вихідний — у Жешув і, трохи рідше, — у Краків.
Найбільш популярні поїздки за товарами у Львові, адже в автомобільній черзі треба чекати 6–8 годин, натомість автобуси їздять окремою смугою. Маріуш Сідор з жешувської фірми Медіа Клуб організовує виїзди на вихідні зі Львова до Жешува і розказує, що його клієнтами є, головно, представники середнього класу та студенти. Середній вік пасажирів українського автобуса — це 40+.

За словами власника львівської фірми, один автобус із 45–50 пасажирами залишає у Польщі 20–25 тисяч злотих, або 120–130 тисяч гривень.
Що українці купують у Польщі? Ліки, бо вони в Польщі дешевші, ніж в Україні. А якщо навіть не дешевші, то не підробки. Електроніку, бо у Польщі, якщо відняти ПДВ, вона набагато дешевша, ніж в Україні. Харчові продукти — українці купують сири, м’ясо, йогурти, каву, побутову хімію. Багато людей їдуть у Польщу, коли з’являються сезонні знижки. Головна причина, за словами українських шопінг-туристів, — це якість продуктів і ціна.
Маріуш Сідор зазначає: «Українці шукають у польських магазинах і супермаркетах брендовий одяг — він дешевший, ніж в Україні. У середньому пасажири мого автобуса витрачають у Польщі 700 злотих».
Шопінг-туристи, які користуються організованими поїздками, — це не єдина група українців, які витрачають у Польщі свої гроші. Дуже багато (особливо, хто проживає поблизу кордону), приїжджають на власних автомобілях або переходять кордон на пішому переході у Медиці. Саме поблизу цього переходу діє єдиний у Польщі 24-годинний магазин мережі «Бєдронка». Неподалік кордонного переходу в Корчовій розростається торговий центр, який виник для обслуговування українців. Клієнтами великих маркетів і торгової галереї «Санова» у Перемишлі також є, переважно, наші співвітчизники.
Українці, які відвідують галерею «Мілленніум Хол» у Жешуві, шукають сезонних знижок, але у магазині брендового одягу MaxMara можуть витратити до кількох тисяч злотих. Є серед наших громадян постійні клієнти, які роблять регулярні закупки, — вони витрачають по кілька тисяч злотих, і не тільки на одяг для слабкої статі, а й на одяг для чоловіків. Це, здебільшого, мешканці Львова. Судячи по витратах грошей, це заможні люди (ті, хто з меншими грошима, купують у Zara, H&M).
Про суми грошей, витрачених у Польщі українцями посередньо, свідчать документи Tax Free, які дозволяють повертати податок на додану вартість (ПДВ). Щоб шопінг-турист отримав повернення ПДВ, він мусить бути громадянином країни, яка не є членом Євросоюзу, а вартість товарів, куплених на одному чеку, мусить бути більшою, ніж 300 злотих.
Податок (ПДВ) українці забирають під час чергового візиту у Польщі за посередництвом спеціальних фірм або у магазинах, де купували товар. Це переважно великі торгові мережі, які, повертаючи ПДВ, заохочують клієнтів до чергових покупок.
Документи Tax Free підтверджують, що останніми роками найкраще продаються: побутова хімія, будівельні матеріали, продукти харчування, включно з фруктами та овочами, м’ясо і копченості, гігієнічні засоби, а також побутова електроніка, запчастини до автомобілів, зокрема шини.
Подорожні з деклараціями Tax Free можуть реєструвати їх через Інтернет, користуватися окремими смугами митного контролю, а на переході в Медиці біля Перемишля митники підготували додаткові робочі місця, на яких контроль товарів, які вивозяться з Польщі, здійснюється першочергово.
З Україною межують два польські воєводства. У минулому році на пунктах контролю на території Підкарпатського воєводства українці подали 1,5 мільйона документів Tax Free. Вартість товарів, перевезених на основі цих документів, становила понад 2 мільярди злотих. На переходах з Україною у Люблінському воєводстві у 2015 році зареєстровано понад 1,2 мільйона документів Tax Free на 1,5 млрд доларів.
Усе вказує на те, що в цьому році українці витратять ще більше грошей. «За перше півріччя нинішнього року ми прийняли 808 тисяч документів від громадян України, а вартість вивезених товарів перевищила 1,1 мільярда злотих», — інформує Едита Хабовська, речниця Митної палати у Перемишлі, яка має дані всього Підкарпатського воєводства.
Митний відділ у Бялей Подляскєй (дані для Люблінського воєводства) зареєстрував у І півріччі цього року майже 700 тисяч документів Tax Free на квоту понад 808 мільйонів злотих.
Величезний ріст торгового обороту видно на прикладі Медики: на цьому переході щоденно оформляють 18 тисяч осіб. У минулому році за період від січня до липня митники прийняли 270 тисяч документів Tax Free на товари вартістю 400 мільйонів доларів. За аналогічний період цього року прийнято 350 тисяч документів, а вивезені товари коштували 575 мільйонів злотих.
Те, що на закупівлі до Польщі приїжджають не тільки мешканці прикордонної зони, підтверджують митники. «Коли у липні через саміт НАТО і світові дні молоді було припинено малий прикордонний рух, то було оформлено лише на 30% менше документів у Tax Free», — додає Едита Хабовська.
Євген ПЕТРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».