Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Вересень 2016 01:22

Виборча кампанія в США напередодні дебатів

Rate this item
(0 votes)

Ве­ре­сень у прак­ти­ці пре­зи­дент­ських пе­ре­го­нів у США тра­ди­цій­но за­ли­шає­ть­ся ви­зна­чаль­ним. Са­ме в цьо­му мі­ся­ці за ві­сім тиж­нів до го­ло­су­ван­ня в дру­гий вів­то­рок піс­ля пер­шо­го по­не­діл­ка лис­то­па­да ви­зна­чає­ть­ся фа­во­рит пе­ре­го­нів. 
Але цьо­го ра­зу, здає­ть­ся, фа­во­ри­ти пре­зи­дент­ських пе­ре­го­нів, нав­па­ки, де­мон­стру­ють мак­си­маль­но близь­кі ре­зуль­та­ти своєї під­трим­ки.

Цьогорічною несподіванкою стала тема стану здоров’я Гілларі Клінтон. На церемонії з приводу вшанування п’ятнадцятої річниці терористичних атак на США 11 вересня 2001 року Гілларі Клінтон стало погано, і вона дочасно залишила церемонію. Оперативно відреагувати на це її виборча кампанія не спромоглася.
У підсумку розпочалися спекуляції на тему драматичного погіршення стану здоров’я, що нібито ставить під питання взагалі спроможність 69-річної Гілларі Клінтон, у разі обрання, витримувати стреси президентської посади.

Попри оголошення про повернення Гілларі Клінтон після вилікуваної пневмонії до виборчої кампанії вже 16 вересня, американська преса почала спекулювати на темі можливої заміни її кандидатури на нинішнього віце-президента Джозефа Байдена або Берні Сандерса, який програв їй процедуру висунення на номінацію від Демократичної партії. Усі забули, що для такої гіпотетичної заміни потрібна заява офіційно обраного кандидата партії.
Цікаво, що 70-річний Дональд Трамп під час хвороби Гілларі Клінтон утримувався від недоречних коментарів, що посприяло фактичному зрівнянню їхніх показників популярності. Поки що найгірше для Гілларі Клінтон те, що такий «баланс» досягнутий командою республіканців у ключових штатах, які мають найбільшу кількість зареєстрованих виборців.
Зважаючи на це, демократам доведеться за вісім тижнів до дня голосування максимально інтенсифікувати виборчу кампанію, аби 8 листопада 2016 року не знадобився «фотофініш» при підбитті підсумків голосування за нового Президента США.
Наразі обидва кандидати готуються до вирішального випробування, яким, безумовно, стануть передвиборчі телевізійні дебати. Вони є, насамперед, нагодою поборотися за голоси тих виборців, які ще не визначились із тим, за кого голосуватимуть. Частка таких «нейтралів» досі залишається досить високою, що вносить додатковий елемент невизначеності результату голосування.
Уже наступного понеділка, 26 вересня 2016 року, заплановані перші прямі телевізійні дебати Гілларі Клінтон і Дональда Трампа. Готуючись до них, Дональд Трамп ініціює низку популістських пропозицій. Зокрема, він обіцяє компенсувати податки родинам американців середнього класу, які мають дітей.
Спробою перевести провідні теми телевізійних дебатів у площину соціального популізму Трамп намагається переключити увагу виборців із недоречностей попередньої частини своїх передвиборчих виступів на проблеми їхнього соціального самопочуття. Опозиційному кандидату це завжди дає можливість бити по правлячій адміністрації та бумерангом потрапляти в кандидата від правлячої партії.
Тепер від таланту політичних технологів Гілларі Клінтон залежить її належна підготовка до цих непростих телевізійних дебатів, які є обов’язковими для кандидатів. Це дає можливість виборцям більш детально ознайомитись із програмами кандидатів, адже питання, наскільки добре інформовані виборці перед тим, як зробити свій вибір, залишається ключовим для ефективних демократичних процедур.
Якщо до дня голосування більше не буде якихось несподіванок зі станом здоров’я провідних кандидатів, то можна очікувати на продовження цікавої політичної боротьби, за результатом якої знервовано стежить увесь світ.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».