Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Вересень 2016 10:39

Німецько-французькі дипломатичні зусилля

Rate this item
(0 votes)

14 ве­рес­ня 2016 ро­ку Ки­їв від­від­али мі­ністр за­кор­дон­них справ Ні­меч­чи­ни Франк-Валь­тер Штайн­ма­йєр та мі­ністр за­кор­дон­них справ Фран­ції Жан-Марк Ей­ро.

Після російських провокацій на початку серпня у Криму Кремль спробував «відмовитися» від посередницьких дипломатичних зусиль на Донбасі. Загострення там військовополітичної обстановки спричинило до висловлювань занепокоєння європейськими партнерами ситуацією. Але лише на саміті «великої двадцятки» у Гуанчжоу президент Франції Франсуа Олланд і канцлер ФРН Ангела Меркель на двосторонніх зустрічах переконали Володимира Путіна не блокувати їхніх подальших дипломатичних зусиль.
За два роки, які минули від часу підписання перших Мінських угод, на Донбасі не виконано жодної з дванадцятьох їхніх умов. Здавалося, сторони взялися за виконання «найпершої», тобто припинення вогню. Проте навіть недавня домовленість зробити це починаючи з 1 вересня вже неодноразово порушувалася бойовиками.

За фактом бачимо, що Росія продовжує надавати всебічну допомогу самопроголошеним «ДНР–ЛНР», їхні «керівники» невтомно погрожують Україні «вирішальним наступом», одночасно готуючись до фейкових «виборів».
За цих обставин ОБСЄ розробляє нові підходи до проведення переговорів у мінському форматі, реагуючи на те, що російська сторона не демонструє готовності насправді припинити вогонь у зоні конфлікту. Україна висловлює занепокоєння наміром властей невизнаних квазідержавних утворень провести «попередні вибори».
ФранкВальтер Штайнмайєр неодноразово натякав, що вихід із кризи дипломатичних зусиль полягає у поступах з обох конфліктуючих сторін. Правда, виникає запитання, навіть з точки зору міжнародного права чи правомірно «зрівнювати» у правах агресора і його жертву. Незважаючи на такий досить «дивний» методологічний підхід до переговорів за участі посередників, які їх ведуть, Україна, на превеликий жаль, не має іншої переговорної площадки.
Сподівання залучити до переговорного процесу Сполучені Штати та Велику Британію як країни, котрі підписували, так само як Франція, Росія й Китай, Будапештський меморандум про вивезення з території України радянської ядерної зброї, поки що навряд чи виправдаються.
Сполучені Штати Америки повністю зайняті президентською виборчою кампанією, тому адміністрація Барака Обами більше стурбована, як поліпшити свій імідж в історії, аніж чорновою роботою над урегулюванням українськоросійського конфлікту. Тим паче що Росія залишається спарингпартнером США на сирійському напрямку.
Натомість Велика Британія занурюється у важкий процес переговорів щодо умов свого виходу з Євросоюзу і не збирається до часу їхнього завершення концентрувати надмірну увагу на інших проблемах. Тому українській дипломатії доводиться мати справу з тим набором партнерів і ворогів, які вона має.
Приміром, київські переговори за участі головних німецького і французького дипломатів пройшли достатньо конструктивно. Формально сторони домовилися про розблокування залізничних шляхів для постачання енергетичного вугілля в Україну, що важливо, враховуючи дефіцит палива на енергогенеруючих об’єктах напередодні зимового періоду.
Планується прискорити переговори щодо обміну незаконно утриманими особами та полоненими. Україна продовжує наполягати на введенні в зону конфлікту, зокрема на лінію державного кордону з Росією, збройної місії ОБСЄ. З Кремля щодо цієї ідеї лунають діаметральні відповіді, що віддзеркалює невизначеність зі стратегічним питанням, що далі робити з українським Донбасом, маючи до того ж проблеми у Криму.
Путін спорадично «надсилає сигнали» щодо своєї підтримки то однієї, то іншої «ідей», будучи налаштованим на свою ідею фікс повернути «проросійський Донбас» до України, аби й надалі стримувати її поступ до НАТО та Євросоюзу. Заради реалізації цієї путінської мети поперемінно й використовуються тактичні засоби заморозки або розморозки конфлікту на Донбасі.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».