Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 09 Вересень 2016 14:10

Порожня каса і вибори

Rate this item
(0 votes)

Ро­сі­яни не от­ри­ма­ють га­ран­то­ва­но­го за­ко­ном під­ви­щен­ня пен­сій, бо каз­на ви­яви­ла­ся по­рож­ньою. 
На це по­ві­дом­лен­ня з ос­тра­хом очі­ку­ва­ли 43 міль­йо­ни ро­сій­ських пен­сіо­не­рів, од­нак на­при­кін­ці серп­ня прем’­єр Дмит­ро Мед­ве­дєв оста­точ­но ві­ді­брав у них на­дію: очі­ку­ва­но­го, дру­го­го в цьо­му ро­ці, під­ви­щен­ня пен­сій не бу­де.

Відмова від індексації означає, що реальна вартість і так скромних пенсій знижується вперше після приходу до влади нинішнього президента у 1999 році.
Закон гарантував пенсіонерам, що кожного року, в лютому, пенсія мала збільшитися на такий самий відсоток, на який у попередньому році підвищилися ціни. І це вдавалось. Навіть сім років тому, коли Росія потрапила у глибоку кризу, пенсії зростали швидше, ніж ціни, але тоді держава мала рекордні резерви, накопичені під час нафтового буму.

У минулому році офіційна інфляція становила 12,9%, але в лютому 2016 року пенсії підняли лише на 4%. Уряд обіцяв, що в першому півріччі йому вдасться знайти ресурси, та це могло бути пов’язано лише зі збільшенням надходжень від продажу нафти — із серпня пенсії мали бути збільшені на «заборговані» 8,9%.
Ці сподівання не виправдалися. Середня ціна барелі російської нафти «юралс» із січня до червня становила 38 доларів; уряд планував, що вона буде на 12 доларів більшою.
За цей час до пенсійного фонду надійшло лише 90% грошей, запланованих на перше півріччя. Як виявилося, працюючі росіяни заробляють менше, ніж сподівався уряд, отже, їхні внески у пенсійний фонд виявилися меншими від очікуваних.
У результаті Медведєв на засіданні уряду розчарував пенсіонерів, оголосивши: «Нині держава не має ресурсів, достатніх для проведення індексації пенсій». Натомість він і потішив пенсіонерів, пообіцявши, в разі, якщо уряд знайде в бюджеті резерви, виплатити кожному з них допомогу в сумі 5 тисяч рублів. Що буде, коли він не знайде резервів, глава уряду не пояснив.
Політики путінської «партії влади» «Единая Россия» і телебачення кинулися пояснювати народу, що «зниження — це підвищення». Депутат Ольга Баталіна підрахувала, що одноразові 5 тисяч рублів дадуть пенсіонерам більше, ніж чесна індексація, яка принесе їм лише тисячу рублів щомісяця.
Натомість незалежні експерти, яких на телебачення не пускають, презентують прості підрахунки і доводять, що влада не виконує обіцянок і б’є пенсіонерів по кишені. Нині середня пенсія в Росії становить 13,1 тисячі рублів. Якби в лютому її підвищили, як зазначено в законі, — тобто не на 4%, а на 12,9% — вона зросла б до 14,3 тисячі рублів. До кінця року пересічний пенсіонер отримав би на 13,2 тисячі більше, отже — набагато більше, ніж гіпотетична одноразова допомога.
Навіть більше, ці обіцяні тепер 5 тисяч не враховуватимуть при підрахунку пенсії в наступному році, коли влада, як стверджує, підніме її щонайменше настільки, наскільки виростуть ціни у 2016 році. Але, зрозуміло, якщо знайдуться гроші...
Та на це надії мало: російські резервні фонди близькі до вичерпання. Як стверджують окремі експерти, те, що держава має у своїй казні, практично вже все розподілено.
Доходи держави в першому півріччі виявилися на 12% нижчими від надходжень у перші шість місяців, також дуже худого, 2015 року. Дефіцит бюджету нині становить 4% ВВП — це стільки, скільки становлять швидко зростаючі витрати на армію. Суми, потрібні на січневу допомогу для пенсіонерів, мав би дати оголошений продаж недавно націоналізованої фірми «Башнефть». Але Кремль скасував торги, бо не в змозі помирити близьких до Путіна олігархів, які вели суперечку навколо цього ласого шматка власності.
Те, що «фінансова ковдра» Росії стає дедалі меншою, показує не тільки ситуація з відмовою індексації пенсій. Множаться місцеві акції людей, які протестують проти зниження життєвого рівня. У Ростовській області понад 60 гірників проводять голодування від імені 2 тисяч працівників шахт, вимагаючи виплати заборгованої зарплати за півроку. Вони навіть погрожували в День шахтаря 29 серпня «влаштувати майдан». А з Краснодарського краю тракторами спробувала дістатися до Москви група фермерів. У Білокам’яній страйкували працівники метро. Складною є ситуація в Самарській області, де вимагають виплати заборгованої зарплати працівники колись потужного АвтоВАЗу.
Місцева влада поки справляється з протестами, як уміє. Селян затримав ОМОН і пояснив, що їхати в Москву не потрібно. А губернатор Самарської області Микола Мєркушкін відіслав протестувальників до посла США, бо це «Америка винна, що нема грошей».
Ефект фінансових перипетій і викликаного ними соціального напруження може бути значно серйознішим. У московських медіа дедалі частіше говорять про прискорення президентських виборів. Згідно з виборчим календарем, вони мають відбутися навесні 2018 року, і Володимир Путін, ймовірно, після них розпочне свою нову шестирічну каденцію.
Але за два роки Росія не буде вже мати жодних резервів. Ситуація може значно погіршитися, тому Кремль може прискорити вибори — щоб провести їх за рік до терміну, допоки не закінчилися гроші.
Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».