Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Червень 2015 04:06

Африканський союз: непевні перспективи

Rate this item
(0 votes)

У Йоганнесбурзі днями завершився ювілейний 50-й саміт Африканського союзу. Насправді нумерація цих африканських зустрічей виглядає дивною, адже саміт 1965 року проводила інша організація, яка називалася Організацією африканської єдності. Створена на хвилі деколонізації, ця організація за задумом її засновників мала слугувати зміцненню солідарності між африканськими країнами, сприяти їхньому соціально-економічному розвитку.


У 2002 році тодішній лідер Лівії Муаммар Каддафі запропонував замінити Організацію африканської єдності на Африканський союз без зміни кола держав-членів. Утім, саме фінансування цієї нової організації від лівійського диктатора стало справжнім живильним бальзамом для Африканського союзу. Правда, це щастя для африканської бюрократії було недовгим: у 2011 році лівійський золотий дощ припинився.
Лідерство в Африканському союзі перебрала на себе Південно-Африканська Республіка. Звичайно, її можливості для фінансування діяльності організації не є такими амбіційними, як у Лівії часів Каддафі, але Африканський союз на плаву вдалося зберегти. Цей факт виглядає дивом на тлі масштабу проблем, з якими в умовах світової фінансової кризи зіштовхнулися держави Чорного континенту. Міжнародні засоби масової інформації зафіксували лише одну з цих проблем — спробу арешту за звинуваченнями у військових злочинах під час війни Судану за провінцію Дарфур суданського президента Омара Башира. Зрештою, він вільно залишив Йоганнесбург.
Не так просто, як виявилося, розібратися з іншими африканськими проблемами. Найбільш нагальною з них залишається проблема безпеки: економічні негаразди максимально загострили відносини між мусульманськими та християнськими громадами у деяких африканських державах. У Єгипті лише правління військових, які влаштували переслідування ісламістів із партії «Брати-мусульмани», рятує християнську громаду коптів, натомість у Нігерії протистояння між християнами і мусульманами вже перейшло у стадію громадянської війни. Напруженими залишаються відносини між Суданом та новою незалежною державою Дарфур.
Найбільше занепокоєння викликають амбіції ісламістів у Лівії, які планують створити свою «Ісламську державу» не лише на території Лівії та інших країн Північної Африки, а й поширюють свої амбіції на всі без винятку ісламські держави Африки. На цьому тлі надто сумними виглядають не лише минулі сторінки в історії африканської єдності, а і її майбутнє.
Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».