Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 03:31

Японський вимір азійської безпеки

Rate this item
(0 votes)

Днями в Токіо відбувся щорічний саміт Євросоюз — Японія. Головною темою цьогорічного саміту стало укладання Угоди про створення зони вільної торгівлі між Японією та кранами Євросоюзу і Угоди про стратегічне партнерство. Саміти Японія — ЄС відбуваються з 1995 року, але до роботи над цими документами сторони приступили у квітні 2013 року.

Японія наполягає на скасуванні високих європейських митних бар’єрів на імпорт японських автомобілів та електроніки. ЄС вимагає спрощення умов на отримання європейськими компаніями державних замовлень в Японії. У такому разі на третину може збільшитись європейський експорт до цієї країни.


На саміті також ішлося про співробітництво у сфері космосу, інноваційних розробок, енергетики і електроніки. Крім суто економічних питань, ЄС і Японія обговорили проблеми кліматичних змін на планеті, протистояння терористичним загрозам та ситуацію в Україні, Сирії, Іраку та на Корейському півострові. Саміт підтвердив єдність Євросоюзу і Японії щодо виконання Мінських домовленостей про врегулювання ситуації на Донбасі.
Одночасно з токійською зустріччю у Сінгапурі проходив міжнародний форум, присвячений проблемам безпеки в Азії. Обидва ці саміти пройшли під акомпанемент досить серйозного американсько-китайського військово-політичного протистояння навколо архіпелагу Спратлі.
Ця група островів наближена до територіальних вод В’єтнаму, Брунею, Малайзії, Філіппін, але на згадані острови претендує й Китай. Архіпелаг Спратлі не просто багатий на нафту й газ, а ще й розташований на перехресті торговельних морських шляхів з Європи в Азію і з Азії до Африки і Австралії. Тому контроль над цим архіпелагом є стратегічно важливим передусім для Китаю та його проекту розбудови азійської сфери впливу.
На початку травня китайці розпочали масштабні будівельні роботи з укріплення одного з островів архіпелагу Спратлі, що викликало бурхливу реакцію у Вашингтоні. Міністр оборони США Ештон Картер, виступаючи на сінгапурській конференції з питань безпеки, звинуватив Китай у навмисній дестабілізації становища в Азії.
У відповідь міністерство оборони Китаю презентувало нову концепцію національної оборони, яка передбачає застосування тактики «активної оборони на віддалених рубежах». Це є справжнім викликом насамперед для американсько-японського військово-політичного союзу. Тож не дивно, що Японія намагається заручитися підтримкою своїх позицій не лише з боку США, а й Євросоюзу та Індії.
Такий підхід поки що забезпечує військово-політичну рівновагу в Азії, але вона є асиметричною і нестабільною, адже кожен геополітичний гравець у регіоні не просто не довіряє іншим гравцям, а й вважає їх прямою загрозою власним національним інтересам. Зазначений стан справ максимально ускладнює можливість вироблення прийнятних для всіх азійських держав правил гри та створення ефективної системи колективної безпеки.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».