Соціальна політика
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 05 Червень 2015 06:52

Субсидії для населення: робота на процес чи на результат?

Rate this item
(1 Vote)

На­пев­не, ви не по­чу­єте сьо­го­дні най­ак­ту­аль­ні­шої те­ми, ніж роз­мо­ви про оформ­лен­ня суб­си­дій на жит­ло­во-ко­му­наль­ні по­слу­ги. По це го­во­рять на ро­бо­ті, у чер­гах, у гро­мад­сько­му транс­пор­ті, зі зна­йо­ми­ми та вза­га­лі не­зна­йо­ми­ми людь­ми то­що. По­яс­нен­ня цьо­му є, адже те­пер жит­тя укра­їн­ців по­ді­ли­ло­ся на «до» і «піс­ля». Тоб­то до під­ви­щен­ня та­ри­фів на ко­му­наль­ні по­слу­ги та на іс­ну­ван­ня піс­ля то­го, як во­ни зрос­ли у кіль­ка ра­зів.
Шо­ко­ва те­ра­пія уря­ду ви­кли­ка­ла ве­ли­ку стур­бо­ва­ність у біль­шо­сті на­се­лен­ня, як тіль­ки на­дійш­ли пер­ші ра­хун­ки за по­слу­ги ко­му­наль­них служб. Як ви­хід уря­дов­ці про­по­ну­ють офор­млю­ва­ти суб­си­дії. Але чи вря­ту­ють во­ни укра­їн­ців від оста­точ­но­го зу­бо­жін­ня?

Процес пішов
Очевидно, таки зрозумівши, що нові тарифи справді поставлять на межу виживання більшість українців і неминуче спричинять соціальне невдоволення політикою керманичів країни, в уряді перейнялися темою субсидій. Вони, на думку посадовців, мають компенсувати підвищення тарифів і заспокоїти навіть затятих скептиків, котрі вже заговорили про неможливість вижити в Україні, де раз у раз експериментують на її громадянах. Причому на найбідніших та соціально незахищених прошарках населення.
Аби до болючого подорожчання тарифів не додати ще й виснажливих черг за оформленням субсидій та збирання сили-силенної довідок, громадськість заспокоювали, що процес оформлення допомоги спрощено далі нікуди. Соціальні служби розгорнули широку рекламну кампанію щодо користі від субсидій та всіляко демонстрували свою готовність впоратися з навалою людей, котрі потягнуться за субсидіями.
Чи виправдалися сподівання стосовно того, що субсидії стали ефективною панацеєю від бідності, та прогнози чиновників щодо збільшення в рази кількості тих, хто прийде за субсидіями? Наприкінці травня це аналізували на спеціально скликаній колегії в Полтавській облдержадміністрації. В принципі Полтавщина не вирізняється поміж інших регіонів якимись особливостями з нарахування та виплати субсидій. Так само, як і в інших областях, тут чекали масового збільшення охочих отримати соціальну допомогу.
Якщо до шокової терапії субсидії через бідність оформили близько 69 тисяч полтавських сімей, то, за підрахунками соціальних служб, після початку дії нових тарифів на житлово-комунальні послуги таких виявиться до 400 тисяч. А це вже серйозно, бо практично майже кожна родина мала б звернутися по допомогу від держави. Навіть сам по собі цей факт про щось красномовно свідчить...
Утім, як дійшли висновку учасники колегії, соціального колапсу не сталося: по субсидії поки звернулося значно менше полтавських родин, ніж прогнозували. Хоча готувалися до розвитку найгіршого варіанта. Так, за інформацією начальника департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмили Корнієнко, якщо торік на виплату субсидій було спрямовано 50 млн грн, то цього року суму збільшено в десять разів — до 507 млн грн.
Але поки ці гроші ще не знайшли тих, хто їх потребує. Однак процес пішов. Повільно, але впевнено. Якщо станом на 5 травня 2015 року органи соціального захисту Полтавщини прийняли 14 тисяч заяв про надання субсидій, то на кінець травня по субсидії звернулися вже 38 тисяч сімей.
Найбільше заяв надійшло з Лубен, Полтави, Кременчука, Карлівського, Кобеляцького та Пирятинського районів. Якщо врахувати 69 тисяч сімей, які вже користувалися торік субсидіями і їм допомогу надаватимуть і надалі, та додати до них ще вищезгадані 38 тисяч сімей, то виходить, що в області станом на 10 липня, як планують у службах соцзахисту, субсидії отримують 107 тисяч родин. Багато, але не настільки, як прогнозували.
Цікаво, що в сільських районах по субсидії звертаються менше сімей, ніж у містах. Приміром, у Козельщинському, Шишацькому та Оржицькому районах кількість охочих скористатися правом на субсидії не перевищує кількох сотень тамтешніх жителів.
Л. Корнієнко вважає, що пік звернень по субсидії припаде на початок опалювального сезону, коли полтавці платитимуть за спожитий у відчутній кількості газ за новими розцінками. Особливо це боляче вдарить по кишені сільських жителів, які опалюють газом власні оселі. Але ще раніше — 1 липня 2015 року в управліннях соціального захисту населення області очікують справжньої навали тих, хто бажає отримати субсидії. Директор департаменту пояснила, що це пов’язано зі вступом у дію Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року.
«За цими змінами пільги, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг, надають за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, — поінформувала Л. Корнієнко. — Тобто 1710 гривень. На Полтавщині нині проживають 177 тисяч людей, котрі мають право на таку пільгу. Але з 1 липня 2015 року більшість із них втратить право на пільгу, яку надаватимуть лише учасникам бойових дій, інвалідам війни та учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС...»
На жаль, більшість полтавців, не обізнані з тонкощами вітчизняного законодавства, і ще достеменно не знають, що їх чекає через місяць. Коли грім гряне, майже всі вони підуть по субсидії, прогнозує директор департаменту праці та соціального захисту населення. От тому до 10 липня на Полтавщині кількість отримувачів субсидій одразу помітно зросте.
І все ж чому полтавці ще не квапляться оформлювати субсидії? Причин чимало, вважають місцеві оглядачі. Одна з них — розхожа думка про те, що овчинка не варта вичинки. Тобто не слід гаяти час у принизливих чергах біля дверей чиновницьких кабінетів, аби у підсумку отримати сміхотворну компенсацію від держави.
Так це чи ні, можна дізнатися, очевидно, в кожному окремому випадку. Але приклади розміру субсидій для різних сімей та власників житла, які 23 березня 2015 року на сторінках одного з місцевих інтернет-видань навела Л. Корнієнко, говорять на користь скептиків. Так, за інформацією директора департаменту, субсидії можуть бути надані в таких межах:
однокімнатна квартира, в якій проживає одна особа з доходом 3000 грн на місяць,— субсидія 15 грн;
двокімнатна квартира, 2 особи. Дохід сім’ї — 4920 грн, на одну особу — 2460 грн, субсидія — 15 грн;
трикімнатна квартира, 4 особи, дохід сім’ї — 9700 грн, на одну особу — 2400 грн, субсидія — 15 грн;
приватний будинок, 2 особи, дохід сім’ї — 8000 грн, на одну особу — 4000 грн, субсидія — 15 грн;
квартира з індивідуальним опаленням, 2 особи, дохід сім’ї — 4980 грн, на одну особу — 2490 грн, субсидія — 15 грн.
«Однак якщо дохід сім’ї нижчий, ніж у наведених прикладах, то розмір субсидії відповідно буде більший», — підкреслила Л. Корнієнко.


Яким буде результат?
Проте керівництво області, схоже, цікавить не стільки розмір субсидій, як наявність або відсутність черг під час їхнього отримання та факти невдоволення роботою чиновників. Очевидно, що така увага до процесу оформлення субсидій викликана передусім запевненням урядовців про спрощену систему оформлення субсидій, яка мала звести до мінімуму особисту участь в оформленні документів тих, хто претендує на субсидії. У цьому сенсі, звітують чиновники, на Полтавщині начебто все гаразд: черг у звичному розумінні в управліннях праці вже немає. Про це доповіли з трибуни колегії ОДА голови Котелевської, Машівської та Козельщинської райдержадміністрацій.
Правда, як зізналася кореспонденту «ДУ» начальник управління соціального захисту населення Київського району Полтави Наталія Кобищан, без черг таки не обійшлося. На початку квітня управління буквально штурмували пенсіонери. За її словами, щодня до управління зверталися по 300–400 жителів району з питань оформлення субсидій. На жаль, задекларована спрощена система оформлення субсидій виявилася у житті доволі складною для літніх людей.
«Далеко не всі полтавці, які приходили до нас особисто, розібралися у механізмі заповнення заяви про призначення субсидії та декларацій про доходи і витрати, — констатувала Н. Кобищан. — Запитання у людей, приміром, викликає незнання того, що указувати в графі «реєстраційний номер облікової картки платника податків». Полтавці губляться, коли доходить черга заповнювати цей пункт. Насправді там мається на увазі ідентифікаційний код, який мають усі жителі України, крім тих, хто з релігійних питань відмовився його отримати. Чому б просто цього не написати, щоб не вводити в оману людей хитромудрими словосполученнями...»
Не виправдалися надії працівників управлінь соціального захисту й щодо того, що люди відправлятимуть документи для отримання субсидій поштою. За інформацією Н. Кобищан, із майже дев’яти тисяч уже отриманих заяв на субсидії поштою до управління надійшло лише біля двох тисяч. Решту полтавці воліли приносити і здавати фахівцям власноруч.
«Напевне, ще позначаються стереотипи щодо ненадійності поштових відправлень,— каже керівник управління, — та бажання підстрахуватися: прийти особисто до управління, щоб здати документи...»
І це, за спостереженням начальника управління, виявляється незайвим, адже у відправлених поштою заявах та деклараціях попри їхні спрощені форми спеціалісти управління все ж виявляють чимало помилок. Приміром, дехто з громадян замість прізвища, ім’я та по батькові пише лише ініціали. Деякі, як вже було сказано, не знають, де взяти реєстраційний номер облікової картки платника податків, і цю графу взагалі не заповнюють тощо.
Щодо можливості самостійного обрахування розміру субсидії громадянами (про нескладність таких розрахунків запевняли фахівці. — Авт.), то Н. Кобищан не приховує, що простій людині зробити це дуже складно. Навіть якщо зайти на сайт Мінсоцполітики, де є покрокова методика нарахування субсидій. Насправді іноді з цим питанням важко розібратися і спеціалісту, визнає начальник районного управління соцзахисту. Тому не дивно, що полтавці не ризикують із власними розрахунками і приходять до управління особисто. Там до цього підготувалися виходячи з досвіду оформлення субсидій у попередні роки.
Для допомоги відвідувачам у районному управлінні вже створено додатково 15 посад зі статусом громадських робіт, на які прийняли спеціалістів, котрі можуть надати кваліфіковану допомогу в оформленні документів громадянами та відповісти на всі їхні запитання щодо оформлення субсидій. Їх направляють до управління з центру зайнятості населення. Також протягом робочого дня в управлінні чергують кілька штатних фахівців, які видають документи про оформлення субсидій.
На сьогодні в Київському районі Полтави прийнято заяв на оформлення субсидій майже від дев’яти тисяч городян. Це в рази більше, ніж у більшості сільських районів області. З чим це пов’язано?
«Насамперед із тим, що в районах більшість полтавців проживають у власних будинках і питання отримання субсидій постане перед ними з початком опалювального сезону, — говорить Н. Кобищан. — Міським жителям, які проживають у багатоповерхівках і котрі користуються централізованим опаленням та іншими житлово-комунальними послугами, оформлення субсидій на житлово-комунальні послуги актуально цілий рік...»
...Полтавська область, як повідомили на колегії ОДА, — один із регіонів України, де процес надання субсидій добре організований. Про це повідомив голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Головко. Очільник регіону навіть подякував усім, хто займається оформленням субсидій:
«Дякую всім, хто брав у цьому участь. Роботу проводили в скорочені терміни. Дякую особисто директору департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації, всім головам райдержадміністрацій. Так тримати далі! На сьогодні ми — одна з найкращих областей в організації процесу щодо надання субсидій», — сказав В. Головко.
Отже, така оцінка з вуст керманича регіону свідчить про добре налагоджений на Полтавщині процес оформлення субсидій. Чи матеріалізується він у результат, який врятує від крайнього зубожіння тисячі полтавських родин, стане зрозуміло пізніше...
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».