Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 12 Червень 2015 11:37

КАВА ПРОДОВЖУЄ ЖИТТЯ

Rate this item
(0 votes)

Одна-дві філіжанки кави на день знижують ризик смерті більш ніж на 15 відсотків у людей середнього та похилого віку. Про це йдеться у доповіді, опублікованій Національним онкологічним центром Японії.
Фахівці провели масштабне дослідження, в якому взяли участь понад 90 тисяч людей у віці від 40 до 69 років. Респондентам пропонувалося заповнити анкети, що стосуються їхнього щоденного раціону. Співробітники онкологічного центру порівняли отриману інформацію з даними про смертність протягом останніх 19 років і дійшли висновку, що у тих, хто щодня випиває 1–2 чашки кави, ризик померти найближчим часом знижується на 15%. При цьому серед людей, котрі випивають по 3–4 чашки на добу, цей показник зменшується на 24 відсотки.


Такі ж властивості має і зелений чай. Його регулярне споживання (понад 5 чашок на день) знижує ризик передчасного летального результату в чоловіків на 13, а в жінок — на 17 відсотків. За словами професора Токійського університету Манамі Іноуе, «механізм позитивного впливу кави і зеленого чаю на організм ще до кінця не вивчений, однак, ймовірніше, велику роль тут відіграє кофеїн, який міститься в обох напоях».


ВІК БАТЬКА ВПЛИВАЄ НА РИЗИК РОЗВИТКУ РАКУ КРОВІ У ДИТИНИ?

Нове дослідження пов’язує вік батька при народженні дитини з підвищеним ризиком розвитку раку крові у малюка. Ризик особливо високий, якщо батькові більш як 35 років, а малюк — єдина дитина в родині. Результати дослідження були опубліковані в American Journal of Epidemiology.
Науковці проаналізували дані понад 138 тисяч людей, серед яких у 2523 був виявлений рак крові в період між 1992—2009 рр. Виявилося, що стійкий зв’язок спостерігався в тих людей, чиї батьки на момент народження дитини мали вік понад 35 років, при цьому якщо у випробовуваних не було рідних братів і сестер.
Отже, у дітей, чиї батьки мали вік понад 35 років на момент їх народження, ризик був на 63 відсотки вищим, ніж у тих, чиї батьки були молодшими, ніж 25 років. Радує той факт, що дослідники не виявили подібного зв’язку щодо віку матері.
Незважаючи на отримані дані, фахівці вважають за необхідне продовжити дослідження з вивчення зв’язку між віком батька і ризиком розвитку раку крові у дитини, а також планують виявити точні причини такої тенденції.


ХАРЧУЙСЯ ПРАВИЛЬНО ТА ВІДВІДУЙ СПОРТЗАЛ — ГЕРАКЛОМ СТАНЕШ ТИ, ЯК В ЮНОСТІ БАЖАВ

Нове дослідження, проведене англійськими вченими з університету Саутгемптона, засвідчило, що поєднання правильного харчування з фізичними вправами дозволяє запобігти втраті м’язової маси, особливо у літньому віці.
Фахівці пояснили, що у віці від 40 до 80 років відбувається втрата м’язової тканини від 30 до 50 відсотків. Такі зміни призводять до більшої вразливості кісткової тканини і зниження здатності виконувати повсякденні завдання. Виявилося, щоб уникнути цього, потрібно збалансувати харчування і мати достатній рівень фізичної активності.
Професор Шон Робінсон, який очолює дослідження, зазначив, що погане харчування і низький рівень фізичної активності дуже поширені у літньому віці. Необхідно, щоб люди знали, наскільки важливо зберігати рівень фізичної активності, дотримуватися правильної дієти, щоб отримувати необхідну кількість вітамінів та інших корисних речовин у похилому віці.
Учені планують продовжити дослідження, отримати більш повні дані з цієї теми і визначити переваги правильного раціону харчування, вітамінних добавок і фізкультури для літніх людей.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».