Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Травень 2015 20:53

Фахівці визначили оптимальний проміжок між вагітностями

Rate this item
(0 votes)

Під час нового дослідження американські науковці встановили, що найбільш оптимальний інтервал між вагітностями — не менше як півтора року, повідомляє портал mail.ru із посиланням на Daily Mail.
Фахівці попереджають, що короткий інтервал між вагітностями загрожує високою ймовірністю передчасних пологів. Крім того, діти від таких вагітностей частіше народжуються хоча й доношеними, але з дуже низькою вагою для свого гестаційного віку, тобто проведеного дитиною часу в утробі матері. А такі показники пов’язані з високим ризиком проблем у розумовому розвитку в подальшому.
Крім того, невеликий інтервал між вагітностями негативно позначається на організмі жінки.

Як правило, материнський організм ще не встиг повністю відновитися після попередньої вагітності, і до нової жінка ще ні фізично, ні емоційно не готова. Особливо становище ускладнюється, якщо чергова вагітність настала в період післяпологової депресії. Вчені встановили, що короткі інтервали між вагітностями пов’язані з підвищеним ризиком материнської смертності і небезпечних ускладнень, таких, як гіпертонія, кровотечі, анемія.

Однак відкладання народження дитини більш ніж на п’ять років після попередніх пологів може бути не корисним для здоров’я матері та дитини. Справа в тому, що за цей проміжок часу в жінки можуть з’явитися пов’язані з віком проблеми зі здоров’ям, що негативно позначиться на перебігу вагітності.
Експерти зазначили, що ці рекомендації є загальними, і оптимальний проміжок між вагітностями в кожної жінки свій. Головне, щоб вона була психологічно і фізично готова до цієї події. Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров’я вважає: щоб материнський організм повністю відновився і підготувався, між вагітностями має минути не менше, ніж два роки.


УЧЕНІ СТВОРИЛИ ПЛАСТИР ДЛЯ ВАКЦИНАЦІЇ ВІД КОРУ

Американські вчені з Технологічного інституту Джорджії і Центру з контролю та профілактики захворювань США презентували громадськості новий пластир з мікроголками, який містить вакцину від кору, пише «Ремедіум».
Експерти вважають, що їх розробка набагато спростить процедуру вакцинації, оскільки для її проведення не потрібні особливі навички, а також пластир не потребує спеціального температурного режиму для зберігання і перевезення.
Пластир невеличкий за розміром — лише квадратний сантиметр. На своїй поверхні він містить 100 конічних мікроголок, створених з твердого полімеру. Усередині голок — вакцина. Коли пластир притискається до шкіри, голки проникають у верхні шари шкірного покриву і розчиняються, виділяючи вакцину.
Тести на тваринах показали, що вакцинація за допомогою пластиру дає стійку імунну відповідь і не викликає побічних реакцій. Клінічні випробування на людях мають стартувати у 2017 році. Якщо пластир добре себе зарекомендує, то щеплення дітям, особливо у віддалених регіонах, значно спростяться. Крім того, пластирі не можуть бути повторно використані, як це нерідко відбувається зі шприцами.
Успішні клінічні випробування допоможуть зробити революцію у вакцинації, оскільки в такий пластир можна помістити практично будьяку вакцину. Що стосується кору, то вакцинація проти цього захворювання є надзвичайно важливою. Щорічно на кір заражуються близько 20 мільйонів осіб. Щоб усе населення було захищеним, слід прищепити 95 відсотків людей. Але, зазвичай, охоплення населення планети не перевищує 85 відсотків.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».