Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 22 Березень 2019 11:34

Не бути стороннім

Rate this item
(0 votes)

Чимало театралів із нетерпінням чекають нових постановок Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка. Нещодавно тут на Камерній сцені ім. Сергія Данченка відомий український режисер Петро Ільченко поставив виставу «Сторонні серед нас» за п’єсою сучасного канадського драматурга Аарона Бушковськи.

Це — перше прочитання твору на українській сцені. Переклад із мови оригіналу здійснив Сергій Борщевський.
А. Бушковськи, до творчості якого нині звернулися франківці, написав понад 20 п’єс, більшість з яких були поставлені у США, Канаді та Європі, включаючи останню «Прощай, моє кохання», яка з успіхом іде у Ванкуверському театрі Arts Club. А його кіносценарії були неодноразово успішно реалізовані.

Сьогодні він працює над завершенням «Старовин» — розповіді про успішних професорів грецької літератури та про їхніх вродливих доньок, які приносять їм неприємності. Короткометражний фільм Аарона «Алея» номінували на п’ять нагород Лео, ця стрічка отримала Драматичну премію Національного інституту Екрана.
У творчому доробку митця дві збірки поезій «Марс для віршів» та «Ед і Мабель збираються на Місяць», останню номінували на нагороду «Книжкова премія». Його драми «Сторонні серед нас», «Розумник та інші п’єси», «Мій Чорнобиль» побачили світ у Видавництві канадських драматургів.
Першою прозовою книжкою стала збірка оповідань «Винищувач», які опублікували 2005 року. А перший роман «Штора для Роя» побачив світ у серпні 2014 року. Це — чорна комедія про театральний світ Ванкувера, яка отримала вражаючі відгуки від критиків і кілька разів висувалася на престижні відзнаки.
Вже сама назва пропонованої нині українському глядачеві вистави — «Сторонні серед нас» є певною мірою символічною і розкриває головну ідею твору: у швидкоплинності нашого, такого прагматичного життя часто-густо проходимо повз своїх ближніх, не чуємо один одного. У нас немає часу, а інколи й бажання зупинитися. Багато хто з нас, не помічаючи того, поступово байдужіє, а потім перетворюється на стороннього.
У виставі представлено різні покоління. У кожного з персонажів є своя правда. Кожен зосереджений на власних проблемах у житті, що сповнене амбіціями, і так триває роками. Саме ці нез’ясовані, незручні, делікатні родинні теми та непорозуміння не дають людям можливості зробити крок назустріч одне одному.
Таким чином, зникають поняття милосердя, доброти, і, врешті-решт, зникає вічна категорія Любові. Людина перестає бути людиною і йде на неймовірні за своєю жорстокістю вчинки: спочатку зраджує найрідніших їй людей, наступним кроком є приниження гідності та методичне, щоденне моральне вбивство.
Для постановочної групи на чолі з режисером-постановником Петром Ільченком не важливо, в якій країні відбуваються події. Насамперед вони намагалися показати, настільки важливо, щоб людина не почувалася самотньою і ніхто з нас ніколи не опинився сам на сам серед ночі, просто неба, на зупинці... Як головні герої Габріель та Майкл, які волею долі віднайшли потрібні слова, аби почути і зрозуміти один одного.
У виставі задіяне ціле сузір’я талановитих акторів різних поколінь. Серед них — народні артисти України Ірина Дорошенко, Олег Шаварський, Володимир Нечепоренко; заслужені артисти Вадим Полікарпов, Олексій Паламаренко, Зінаїда Цесаренко, Наталія Перчевська, актори театру Віра Зінєвіч та Ірина Мельник, а також легендарна Галина Яблонська, яка служить у театрі з 1951 року. До речі, пані Галина не лише створила яскравий образ Габріель, а ще й стала асистентом режисера-постановника.
Велика робота проведена художником-постановником та художником по костюмах Анною Духовичною. Створений нею відеоряд допомагає краще зрозуміти переживання героїв. Так само як і твір Г. Ф. Генделя Dignare у виконанні дитячого хору «Дзвіночок».

Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».