Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Субота, 02 Березень 2019 19:12

Мариуполь готується до фестивалю

Rate this item
(0 votes)

Квіт­не­вий Ма­рі­уполь цьо­го ро­ку зно­ву пе­ре­тво­рить­ся на май­дан­чик для про­ве­ден­ня Між­на­род­но­го фес­ти­ва­лю су­час­но­го мис­тец­тва Го­голь­Fest. Ми­ну­ло­го ро­ку він уже при­ймав чис­лен­них гос­тей цьо­го мас­штаб­но­го дій­ства і цьо­го­річ від­чув не­пе­ре­бор­ну не­об­хід­ність за­крі­пи­ти до­свід.

«ГогольFest-2019 пройде в аналогічному форматі, що й торік, але будуть деякі зміни та сюрпризи», — розповів директор Фестивалю Максим Демський, коли ми зустрілися з ним на одній із локацій, де будуть проходити мультикультурні заходи і де вже зараз активізувалися підготовчі роботи.
Він утаємничив нас у деякі приємні несподіванки, але про всі задумані спецподії не розказав. Тримає інтригу. Знаємо лишень, що маріупольці й гості міста побачать дещо незвичайне — оперу в декораціях Азовського судноремонтного заводу.
На жаль, вхід туди буде обмеженим, бо ця локація фізично не здатна прийняти багато людей, але організатори подбали, щоб віртуально захід змогли відвідати всі охочі — буде вестися онлайн-трансляція на головну сцену в міському саду.
Люди, які не потраплять до середини, зможуть спостерігати за подією на led-екранах із хорошим звуком. Проект розробляється безпосередньо під цей Фестиваль і є технологічно унікальним.
«Для нас це — великий виклик. Нічого подібного точно не було ні в місті, ні в Україні, а можливо, навіть у світі. Впевнений, багато людей приїде до Маріуполя, щоб побачити це унікальне явище», — переконаний Демський.
Цього року команда вперше підготувала для маріупольців та гостей міста освітню програму у креативному просторі «Вежа» та запланувала візуальну програму «Школи сучасного мистецтва» Вікторії Бурлаки.
До всіх проектів «Startup ГогольFest» у Маріуполі будуть залучені різні соціальні групи людей, що, за задумом організаторів, має перетворити Фестиваль на цікавий соціальний експеримент. «За допомогою культури ми можемо окреслити ідею, яка зможе об’єднати суспільство», — вважають його організатори.
У цьому році загальна тривалість дійства збільшиться на один день — Фестиваль пройде з 26 квітня по 1 травня. До проекту залучено вісім країн світу, проте можливо, що майже половина всього контенту становитиме саме міжнародний контент.
Команда працює над тим, щоб Фестиваль органічно вписався у міжнародний контекст, тому планує залучити до співпраці деякі потужні фестивальні мережі з усього світу.
«Мета ГогольFest — зробити Маріуполь місцем зустрічі міжнародних та вітчизняних творчих сил і ми вже йдемо по цьому шляху», — зауважив куратор театральної програми Андрій Палатний.
«Щоб привезти в Маріуполь артистів із Британії — це цілий перформанс, адже логістична складова є важким викликом для організації Фестивалю, — жартує Палатний, — а ми хочемо, щоб наш Фестиваль з’явився на карті міжнародного ком’юніті. Участь серйозних міжнародних партнерів, можливо, стане приводом для залучення інвестицій до Маріуполя та запустить інфраструктурні зміни».
«Ми з колегами вже зустрілися з міською владою, з департаментами та представниками бізнес-організацій і дійшли єдиної згоди: цей проект потрібен місту — і він буде. Наразі спілкуємося та перебуваємо в безперервному процесі формування ідей, сенсів і мрій, щоб створювати наше спільне майбутнє», — розповів він.

Станіслав ІВАНОВ, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».