Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Вересень 2016 12:56

Від опери до рок-коломийки

Rate this item
(0 votes)

З кож­ним ро­ком час ле­тить усе швид­ше. На­че зов­сім не­що­дав­но роз­по­чи­нав свою ді­яль­ність Мис­тець­ко-кон­церт­ний центр іме­ні Іва­на Коз­лов­сько­го На­ціо­наль­ної опе­ре­ти Ук­раї­ни, а дня­ми цей осе­ре­док куль­ту­ри від­крив уже свій чет­вер­тий се­зон.

Чимало гостей завітали до Центру, аби привітати його з новим творчим стартом.
«У вашому Центрі відчувається тісний зв’язок глядачів і артистів. Ви несете лише позитив і добро», — наголосив заступник міністра культури України Ростислав Карандєєв.
«Україна має багато великих талантів, серед яких одне з провідних місць належить Івану Козловському. Саме завдяки цим геніям ми будуємо міст між народами. Маємо пишатися, що належимо до такого талановитого народу», — зазначив художній керівник Національної оперети України, народний артист України Богдан Струтинський.

Того вечора відбувся галаконцерт «Музична скринька Івана Козловського» за участю солістів Національної оперети, Національної опери України та київських музичних театрів і колективів. Вела концерт режисер Центру Козловського, заслужений діяч мистецтв України Тетяна Зозуля. Як завжди, вона розповіла дуже багато цікавого з творчої біографії Івана Семеновича.
«Іван Козловський усе своє життя популяризував українську культуру і український фольклор. Йти по життю йому допомагали любов до рідної землі та віра. Митець — єдиний серед народних артистів СРСР ніколи не приховував, що вірить у Бога», — підкреслила пані Тетяна.
Програма концерту представила різні пласти національної та світової музичної культури. Розпочався вечір із надзвичайно актуальної у нас час пісенної мелодії «Де злагода в сімействі» на музику М. Лисенка та слова І. Котляревського у виконанні самого Івана Козловського (архівний запис).
Долучитися до шедеврів оперного мистецтва допомогли лауреат міжнародних конкурсів Сергій Андрощук (арія Індійського гостя з опери М. РимськогоКорсакова «Садко»), соліст Київського муніципального театру опери і балету для дітей та юнацтва Данило Матвієнко (арія Султана з опери С. ГулакаАртемовського «Запорожець за Дунаєм») та заслужена артистка України Катерина Стращенко (арія Тоски з опери «Тоска» Дж. Пуччіні та арія Лауретти з опери Дж. Пуччіні «Джанні Скіккі»).
Красу української пісні тонко передали заслужена артистка України Тамара Ходакова («Якби мені черевички» — музика М. Скорика, вірші Т. Шевченка) та зовсім юна солістка вокальної студії «Нота» Агата Ткачова («Обернись навколо» — музика і слова О. Кудряшової).
Глядачі мали змогу переглянути сцени з музичної вистави «Серце лебедя», створеної за щоденниками балерини Анни Павлової, у виконанні солістки Національної оперети України Ганни Коваль та Олі Криль з Театру хореографічних мініатюр Ганни Лащенко.
Здійснити подорож дитячими світами допомогла солістка Зразкового театрустудії мюзиклу «ОКей» Хелін Коньяр, яка запропонувала послухати фрагмент з мюзиклу «Король Лев». Учасники цього ж театру майстерно виконали кілька фрагментів з мюзиклу «Коти».
Познайомила із самобутньою культурою одного зі східних народів солістка фольклорноінструментального ансамблю Чень Миняо (Китай), яка представила українським глядачам «Танець народу і».
«Молитва за Україну» — так назвав добірку віршів Ліни Костенко та Василя Симоненка Володимир Талашко. Кожен поетичний рядок у виконанні майстра слова — це вболівання за долю українського народу і в той же час віра в непереможність його духу. «Такі генії, як Іван Козловський, після своєї фізичної смерті продовжують жити у серці України, серцях кожного з нас», — наголосив пан Володимир.
А на закінчення концерту народна артистка України Наталія Павловська (цимбали) та заслужений артист України Олександр Бублієнко (гітара) підняли всім настрій, виконавши шалені рокколомийки.
Едуард ОВЧАРЕНКО

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».