Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Березень 2019 19:12

У добру путь, сержанте!

Rate this item
(1 Vote)

Взяв­ши курс на за­про­ва­джен­ня стан­дар­тів НАТО в ук­ра­їн­ській ар­мії, її коман­ду­ван­ня по­кла­дає ве­ли­кі на­дії на роль сер­жан­тів — най­ближ­чих до стро­ко­ви­ків і кон­трак­тни­ків коман­ди­рів. Са­ме від мо­лод­ших коман­ди­рів в ар­мі­ях Аль­ян­су за­ле­жить ду­же ба­га­то.

Вони не лише відмінні майстри своєї справи, але й досвідчені наставники і авторитетні вихователі рядового складу. Сержант в армії НАТО має беззаперечний авторитет як серед своїх підлеглих, так і в офіцерів. Тож підготовці сержантів там приділяють дуже велике значення.

Віднедавна і в українському війську почали готувати сержантів за новою методикою. Відмовившись від короткотермінових курсів підготовки в 3–6 місяців, як було раніше, і віддавши перевагу підготовці молодших командирів у спеціалізованих навчальних закладах. Зокрема, військових коледжах із підготовки сержантів.
Один із таких кілька років тому відкрили в Полтаві — військовий коледж сержантського складу Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, де готують молодших командирів для військ зв’язку.
28 лютого там урочисто вітали випускників — молодших сержантів, котрі поповнять лави вітчизняного війська. Разом із погонами кожен із 47 щасливчиків отримав і диплом молодшого спеціаліста за спеціальністю «Телекомунікація, комп’ютерні науки та радіотехніка». Вісім випускників отримали дипломи з відзнакою.
Випуск став видатною подією не тільки для самих винуватців свята та їхніх командирів і викладачів, а й для родичів. Останні ще зранку юрбилися біля КПП коледжу в очікуванні дозволу пройти на територію військової частини, де вже хвилювалися випускники стосовно церемонії вручення дипломів.
Більшість із батьків, рідних, знайомих і друзів новоспечених молодших сержантів приїхали майже з усієї України, щоб особисто привітати молодших командирів і розділити з ними радість заходу, який запам’ятається їм на все життя.
Урочиста церемонія вручення дипломів про закінчення коледжу проходила на великому плацу, куди винесли державний прапор, а на трибуну піднялися почесні гості — представники Полтавської ОДА, міської влади, ветерани Збройних Сил, учасники бойових дій, священики, громадські активісти тощо.
За командою випускники, яких вишикували окремо від решти курсантів, виходили до представників командування, які вручали їм дипломи. Погони молодших сержантів — із двома «личками» — випускникам дозволили пришити заздалегідь.
Заступник начальника коледжу з моральнопсихологічного забезпечення підполковник Андрій Назаренко розповів журналістам, що цей випуск — уже сьомий за історію коледжу. Його випускники вступають на військову службу за контрактом. За бажання можуть продовжити освіту у вищих навчальних закладах.
А служитимуть випускники Полтавського військового коледжу сержантського складу зможуть у будьякому роді військ. Приміром, повітряних, військовоморських силах, адже зв’язківці потрібні скрізь.
Продовжити навчання у вищому навчальному закладі мріє і випускниця коледжу молодший сержант Наталія Роспірко. Дівчина родом із Полтави, в обласному центрі закінчила одну із середніх шкіл і одразу вступила на навчання до коледжу.
Кореспонденту «ДУ» вона розповіла, що гордиться тим, що їй удалося попри труднощі військової служби опанувати «чоловічу» спеціальність і після 2,5 року навчання стати молодшим командиром.
Разом із нею на курсі вчилися ще п’ятеро дівчат. Усі вони успішно закінчили курс, склали випускні іспити і тепер чекають направлення до військових частин, де продовжать службу уже як підготовлені спеціалісти і молодші командири. Наталію, як і більшість випускників, прийшли привітати рідні і друзі.
Випускники урочистим маршем прокрокували повз трибуну та численних гостей, які скупчилися край плацу і уважно спостерігали за дійством вручення дипломів молодшим сержантам. Котрі, закінчивши військовий коледж, поповнили лави захисників України і присягнули не зрадити військовим традиціям і пам’ятати подвиг юних Героїв Крут, на честь яких названо їхній коледж. В добру путь, сержанте!

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ, м. Пол­та­ва
Фо­то ав­то­ра

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».