Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Сiчень 2020 13:11

Спроба реанімації близькосхідного мирного процесу

Rate this item
(0 votes)

Виборчі кампанії в США та Ізраїлі набирають обертів. Позачергові вибори до кнесету Ізраїлю відбудуться вже у березні. Саме цей час буде визначальним для виборів попередніх кандидатів від Демократичної і Республіканської партій. Помітним контекстом також є завершення у сенаті процедури імпічменту Трампу.

На цьому тлі прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відвідав Вашингтон. Ізраїльські ліві звинувачують Нетаньяху у надмірній зацикленості на Трампі. Їхні симпатії концентруються на потенційному кандидаті від Демократичної партії Берні Сандерсі.

Проте основна боротьба за право балотуватись у листопаді ще попереду. У свою чергу, Дональд Трамп, якому опоненти закидають надмірну зацикленість на однобічних перевагах для Ізраїлю, символом чого стало визнання Єрусалима столицею Ізраїлю та визнання належності Ізраїлю сирійських Голанських висот.
За цих обставин, готуючись до виборів, Трамп і Нетаньяху зацікавлені збалансувати різновекторні звинувачення та спробувати привернути увагу до близькосхідного мирного процесу. Йдеться про спробу реанімувати теперішній план, запропонований відразу після визнання Сполученими Штатами Америки Єрусалима столицею тільки Ізраїлю.
Тоді було запропоновано палестинцям масштабний план фінансової допомоги в обмін на визнання існуючої реальності та остаточний мир з Ізраїлем. Правда, цей план піддається критиці з різних сторін.
Ізраїльські праві вважають, що самої фінансової допомоги палестинцям недостатньо, аби гарантувати мир і безпеку для євреїв. Палестинці взагалі радикально негативно налаштовані проти цього плану. Причому у цьому негативізмі об’єднані як поміркований президент Палестинської автономії Махмуд Аббас, так і радикальний рух «ХАМАС», який виступає проти влади Аббаса.
Сумнівно перспектива реалізації запропонованого мирного плану виглядає з точки зору політичних перспектив Нетаньяху. Йому вже двічі не вдавалося сформувати правлячі коаліції після парламентських виборів не в останню чергу через різне бачення перспектив мирного процесу з палестинцями.
Ситуація ускладнюється внаслідок того, що всі великі держави вже фактично воюють на Близькому Сході. Більш консолідованими є американська та ізраїльська позиції щодо конфронтації з Іраном.
Для Трампа безпека Ізраїлю залишається ключовою. За цих обставин здається, що на Близькому Сході триває час побудови мурів, а не мостів.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».