Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 31 Сiчень 2020 13:07

Діагностика україно-американських відносин

Rate this item
(0 votes)

30 січня 2020 року Київ відвідав державний секретар США Майк Помпео. Спочатку візит був запланований на першу декаду січня, але тоді Вашингтон був вимушений перенести дату візиту, зважаючи на кризу на Близькому Сході, яка загострилася внаслідок ліквідації керівника іранської зовнішньої розвідки Касема Сулеймані.

Однак упродовж останніх трьох тижнів ситуація була стабілізована, що дало можливість Державному департаменту нарешті реалізувати турне Помпео країнами пострадянського простору. Крім Києва, він планує відвідати також Мінськ.

На порядку денному українсько-американських відносин присутні декілька важливих тем. Насамперед візит державного секретаря США відбувається на тлі проведення в сенаті процедури імпічменту президенту США Дональду Трампу.
Напередодні візиту близькі до демократів телеканали показали запис обіду за участю Дональда Трампа і свідків обвинувачення заради імпічменту Лева Парнаса та Ігоря Фрумана як юристів адвоката президента Рудольфа Джуліані.
Учасники обіду обговорювали питання Трампа щодо здатності України продовжувати протидіяти Росії без американської допомоги.
Контекст цього питання стосується тиску Трампа на українську сторону з вимогою розслідування діяльності в Україні віце-президента Джозефа Байдена. Демократи сподіваються додатковими свідченнями розколоти єдність республіканців та довести до успішного завершення процедуру імпічменту.
Але поки що Республіканська партія демонструє прихильність до свого лідера Трампа. Україна намагається максимально дистанціюватися від теми імпічменту, аби не повторювати помилок президентської кампанії у США 2016 року, коли кандидат демократів був однозначно підтриманий українськими елітами.
Цікаво, що адміністрація президента Дональда Трампа починаючи з 2017 року помітно просунулася вперед порівняно з адміністрацією президента Барака Обами у питанні надання американської військової допомоги Україні. Саме адміністрація президента Трампа надала Україні летальну зброю. Одночасно вдалося зберегти консенсус демократів і республіканців щодо підтримки України.
 Проте варто бачити важливий нюанс, який стосується балансу сил у новому світовому безпорядку. Між собою конкурують дві протилежні стратегії. Одна стратегія спрямована на стримування Росії, а інша вимагає забезпечення неможливості створення системного російсько-китайського союзу.
 Проблема у тому, що відкритим є питання ступеня послаблення Росії, яким на пострадянському просторі може скористатися всупереч інтересам США Китай.
Власне, нинішнє турне пострадянським простором державного секретаря США Майка Помпео обумовлено потребою вироблення чіткого розуміння регіональних тенденцій. Ці тенденції за умов загострення внутрішньополітичної боротьби під час президентської виборчої кампанії в США стають усе більш непрогнозованими.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».