Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Середа Квiтень 24, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 24 Сiчень 2020 11:46

Давоське попередження про рецесію

Rate this item
(0 votes)

Після того як із 2017 року американський президент Дональд Трамп ігнорував Давоський економічний саміт, його статусний рівень нівелювався. Останні три форуми перетворилися на професійну площадку для дебатів економістів та представників великого глобального бізнесу.

Але цього року, демонструючи нехтування процедурою імпічменту, Трамп прибув у Давос. Він також привіз із собою добру звістку про тактичну торговельну угоду США і Китаю.
Днями було досягнуто компроміс між Вашингтоном і Пекіном щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності, про додаткові закупівлі китайцями американських товарів у штатах, які надійно підтримують переобрання Дональда Трампа на другий президентський термін.

Однак чимало аналітиків вважають, що цю американсько-китайську торговельну угоду неможливо вважати стратегічним компромісом. Адже потужним фактором невизначеності залишаються американські президентські вибори, які мають відбутися 3 листопада 2020 року.
Демократи поки що обережно ставляться до нормалізації торговельних відносин із Китаєм у повному обсязі, оскільки впродовж останніх трьох років нові робочі місця в американській індустрії створювалися за рахунок торговельної війни з Китаєм.
У свою чергу, Трамп не приховує, що у випадку переобрання на другий президентський термін він має намір «дотиснути» Китай. Тому нинішню торговельну угоду аналітики розглядають як тактичне перемир’я, а не вирішення всіх двосторонніх суперечок.
Масштаб китайсько-американського торговельного протистояння негативно впливає на прогнози зростання світової економіки. Більшість аналітиків переконана, що політична непевність у США провокує негативні очікування щодо темпів зростання світової економіки.
Власне, ці міркування стали домінуючими під час обговорень у Давосі. До недавнього скандалу з прослуховуванням Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука планувалося, що він разом із Президентом України Володимиром Зеленським відвідає 22–23 січня 2020 року Давоський економічний форум.
Головною темою, яку просуває українська делегація, є відкриття ринку торгівлі землею сільськогосподарського призначення. Утім, негативні очікування щодо темпів розвитку глобальної економіки створюють не дуже оптимістичні очікування іноземних інвесторів щодо української економіки.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».