Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 17 Сiчень 2020 09:45

Іранський виклик міжнародній безпеці

Rate this item
(0 votes)

Початок січня позначився калейдоскопом подій, які розгорталися навколо Ірану. Спочатку у Багдаді безпілотний літак США ліквідував командувача спецпідрозділу «Стражів Ісламської революції» генерала Касема Сулеймані. Офіційні власті Ірану відповіли обстрілом американської військової бази в сусідньому Іраку.
На цьому тлі на вильоті з тегеранського аеропорту іранські сили протиповітряної оборони збили український пасажирський літак. Після цього знову сталася несподіванка, коли Іран визнав свою провину за трагедію.
Але такий дивний вихід із конфліктної ситуації не означає, що успішно розв’язані всі конфліктні питання. Навпаки, їхня кількість тільки збільшилася.
Головною ареною американсько-іранського протистояння став Ірак. Іракський парламент закликав вивести зі своєї території всі іноземні війська. У відповідь президент США Дональд Трамп зажадав компенсацій за збитки, яких Вашингтон зазнав в Іраку починаючи з березня 2003 року.

Одночасно союзники США почали виведення своїх військових контингентів із території Іраку. Крім того, Німеччина і Франція розкритикували пропозиції Трампа розширити сферу повноважень НАТО на весь Близький Схід.
Натомість Берлін і Париж закликають до збереження угоди 2015 року про іранську ядерну програму. Проте ключову роль у регіоні Перської затоки продовжують відігравати США.
Після ліквідації Сулеймані Вашингтон обрав тактику посилення тиску на Іран за допомогою економічних санкцій, аби спровокувати зміну правлячого режиму у Тегерані. Також санкції допомагають стримувати ірансько-китайську співпрацю.
Утім, Іран сподівається на швидку реалізацію домовленостей із Китаєм про переведення торгівлі іранськими енергетичними ресурсами без американських доларів.
Непевності ситуації в Перській затоці долала смерть султана Оману Кабуза бен Саїда. Оман та Іран контролюють Ормузьку протоку, якою здійснюється експорт нафти з еміратів Перської затоки на світовий ринок.
Однак поки що здається, що Дональд Трамп вирішив відкласти остаточне вирішення іранської проблеми до кращих часів. Адже не на часі провокувати серйозний збройний конфлікт, коли у лютому в США починаються попередні вибори кандидатів головних партій на президентські вибори.
Трамп обіцяв виборцям уникнути подальшого втягування Америки у заокеанські військові конфлікти і цьому не могли поки що сприяти навіть інтереси безпеки Ізраїлю. Трамп вважає, що, визнавши Єрусалим столицею Ізраїлю та визнавши належність Ізраїлю Голанських висот на кордоні із Сирією, він домігся безумовної підтримки американських виборців, орієнтованих на Ізраїль.
Не в останню чергу відкладанню збройного конфлікту у Перській затоці посприяв і фактор підготовки до виборів в Ірані та Ізраїлі. Спочатку у лютому іранці мають обрати новий склад парламенту. А у березні поточного року громадяни Ізраїлю повинні обрати депутатів кнесету.
Зважаючи на ці тенденції, сторони поки що вирішили, що компромісний мир краще за «добру» війну.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».