Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Сiчень 2020 17:24

Націоналізм прем'єра викликав заворушення

Rate this item
(0 votes)

Імміграційна політика прем’єра Індії Нарендри Моді викликала масштабні заворушення. У сутичках із поліцією загинули за останній час понад 20 осіб, а тисячі заарештовано. У багатьох містах установлено надзвичайний стан, заборону зібрань, обмежено доступ до суспільних мереж в Інтернеті.

Такими є наслідки ухвалення закону, який дає право на індійське громадянство нелегальним мігрантам із релігійних меншин Пакистану, Бангладеш і Афганістану.
«Ми прийняли цей закон, щоб допомогти переслідуваним і зневаженим», — переконує прем’єр Індії Нарендра Моді. Проблема лише в тому, що більшість іммігрантів, які прибувають в Індію, — це мусульмани, а їх амністія і право на громадянство не стосується. Зате вони підлягають депортації.

Натомість нове регулювання відразу назвали антимусульманським. Але не представники майже 200-мільйонної мусульманської спільноти Індії вибігли на вулиці, протестуючи проти нового закону. Більшість виступає проти порушення новим законодавством світських принципів держави, які передбачають рівне ставлення до громадян незалежно від віросповідання.
Уже п’ять років Індією керує індуїстська і націоналістична партія «Бхаратія Джаната» (Bharatiya Janata Party), яку очолює Нарендра Моді. Націоналістична ідеологія BJP має значну підтримку серед індуїстської більшості суспільства.
Чисельно величезна мусульманська меншість вбачає у BJP ворожу організацію, яка поблажливо ставиться до діяльності ортодоксальних радикалів, у тому числі до нападів на мечеті і мусульманську спільноту.
Не кажучи вже про зміну традиційних мусульманських назв на індуїстські, як, наприклад, міста Аллахабад на Праджаградж чи спотворення історії панування мусульманської династії Великих Моголів, потомків Чингізхана і Тамерлана.
На завершених у травні цього року парламентських виборах BJP легко перемогла Індійський національний конгрес — партію династії Ганді. Це сталося на хвилі патріотичного піднесення після чергового індійсько-пакистанського конфлікту у розділеному тимчасовим кордоном Кашмірі.
Це розпочалось у лютому з терористичного замаху самогубця на індійський військовий конвой, тоді загинуло 49 військовиків. Відповідальність за теракт узяла на себе мусульманська організація «Армія Мухаммеда» (JeM), яка діє у Пакистані.
У відповідь індійська авіація увійшла у повітряний простір сусідньої країни, бомбардуючи ймовірний табір JeM. Під час одного з нальотів було збито індійський винищувач. Пілот урятувався, але потрапив у руки пакистанців. Потім його віддали Індії і він став там національним героєм.
У травні виборча кампанія завершилася другою поспіль перемогою націоналістів. Якщо конфлікт у Кашмірі можна використати для цілей внутрішньої політики у Пакистані, де править армія, то в Індії це не так очевидно.
Врешті, Моді не вдалося повторити свій парламентський успіх на місцевих виборах, переконує генерал Діпак Сінга з Делійського аналітичного центру Observer Research Foundation.
Також популярності прем’єру і його партії не додало скасування у серпні минулого року 370-ї статті Конституції: вона гарантувала значну автономію індійській частині Кашміру. Її частиною був також запис про набуття нерухомості прибулим населенням, тобто на практиці індійцями, які визнають індуїзм. Єдиний індійський штат, де більшість становлять мусульмани, нині управляється безпосередньо з Делі.
На поліпшення рейтингів індуїстського уряду BJP не вплинув навіть вирок Верховного Суду у справі величезного значення як індуїстських націоналістів, так й індійських мусульман.
Справа стосується власності землі у місцевості Айодхья у штаті Уттар-Прадеш, де індуїстські релігійні екстремісти дощенту зруйнували ще у 1992 році мечеть, збудовану на межі ХV і ХVІ століть у часи Бабура — першого володаря з династії Великих Моголів.
Націоналісти аргументували, що він збудований на руїнах індуїстської святині, ніби на місці народження бога Рами — втілення Вішну. Тоді це викликало хвилю релігійних заворушень не тільки в Айодхья, а й у багатьох інших місцях в Індії.
Загинуло щонайменше дві тисячі осіб, не рахуючи жертв погромів, які відбувалися навіть через багато років після руйнування мечеті.
Оперуючи частково археологічними експертизами, Верховний Суд визнав у листопаді минулого року, що мечеть дійсно була збудована на місці давньої святині, отже, земельна ділянка належить індуїстській спільноті. Мусульмани мають взамін отримати ділянку в іншій частині міста.
На оголошення вироку в Айодхья було стягнено численні підрозділи поліції в очікуванні бурхливих протестів мусульман. Але нічого не сталося, мусульмани сприйняли рішення спокійно.
«Це не закон про громадянство релігійних меншин, які шукають захисту і спокою в Індії, і навіть не рішення стосовно мусульманської спільноти визначать майбутнє BJP і прем’єра Нарендра Моді, а економічні питання», — вважає відомий аналітик Резаул Хасан Ласкар із «Хіндустан Таймс».
Після багатьох років вражаючого розвитку Індії тепер їй загрожує економічна стагнація, яка може стати причиною серйозних соціальних заворушень.

Петро ПЕТРІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».