Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 09 Сiчень 2020 17:15

У Багдаді не все спокійно

Rate this item
(0 votes)

В арабських казках «Тисячі і однієї ночі» популярним було твердження про те, що у столиці халіфату Багдаді все спокійно. Але стабільність і спокій залишилися далеко позаду.

Ірак переживає найбільшу внутрішньополітичну кризу після усунення в 2003 році від влади Саддама Хусейна. Започаткований американцями процес демократизації відбувається суперечливо і створює конфлікти.
Останні 16 років країною керувала хистка коаліція у складі поміркованої шиїтської більшості, сунітської меншості і представників курдів. Але на іракських шиїтів дедалі більший вплив має Тегеран.
Іракські суніти були дискредитовані зв’язками з екстремістами «Ісламської держави Іраку і Леванту», а іракські курди взагалі розбудовують власні державні інститути.

Внаслідок тривалої громадянської війни були зруйновані чимало нафтових родовищ, головним чином поблизу міст Мосул і Кіркук. Падіння цін на нафту, а також регулярна системна корупція правлячих еліт Іраку радикально зменшили надходження до державного бюджету.
Президент США Дональд Трамп починаючи з 2017 року послідовно скорочував американську військову присутність в Іраку: левова частка відповідальності за безпеку була перекладена на «солдат удачі» з приватних військових компаній. Вони також мали виконувати функції військових радників в іракській національній армії.
Проте постійні релігійні суперечності між іракськими шиїтами і сунітами розколюють армію на ворожі конфесії. У підсумку за умов економічної кризи в країні склався дефіцит безпеки та дефіцит легітимної збройної сили, здатної стримати Ірак від сповзання у хаос.
Помітну роль у цих процесах відіграє сусідній Іран, який намагається в Іраку взяти реванш в американців. Іранська економіка потерпає від системних західних санкцій, тому підтримка іракської шиїтської більшості вважається у Тегерані способом нагадати про свої інтереси в регіоні.
У відповідь американці наприкінці минулого року нанесли за допомогою безпілотних літаків ракетнобомбовий удар по табору шиїтського незаконного збройного формування. Це стало приводом для штурму американського посольства в Багдаді.
Президент США Дональд Трамп звинуватив Іран у підбурюванні атаки на американське посольство в Багдаді. Головною метою чинної адміністрації є недопущення повторення історії зі знищенням американського консульства в лівійському місті Бенгазі навесні 2011 року.
У передвиборчій кампанії 2016 року Трамп дуже влучно використав тодішні помилки державного секретаря США Хілларі Клінтон, які вона зробила у Лівії. Натомість адміністрація президента Трампа збільшила кількість військових, які охороняють посольство.
На відміну від будівлі консульства в Бенгазі, американське посольство в Багдаді є справжньою фортецею, взяти яку силами «піхоти» неможливо.
Але ситуація є вкрай неприємною, тому на початку нового 2020 року стало відомо, що чинний державний секретар США Майк Помпео вимушений уважно стежити за розвитком ситуації. Тому під питанням опинилося його турне до України, Білорусі, Узбекистану і Кіпру, яке було заплановано на перший тиждень нового року.
Критики з Демократичної партії США вважають усю євразійську політику адміністрації Трампа помилковою. Провідні кандидати від Демократичної партії на посаду президента США Джо Байден, Майкл Блумберг, лідер демократичної більшості у палаті представників Ненсі Пелозі закидають чинному президенту непослідовність у захисті американських інтересів на Близькому Сході та надмірному зосередженні на торговельному конфлікті з Китаєм.
Зрештою, Трамп зацікавлений у стабілізації становища в Іраку, аби подальша дестабілізація в цій країні не вдарила по його передвиборчій кампанії. За цих обставин уже не до вироблення тривалої стратегії, коли потрібно заморозити іракську внутрішньополітичну кризу будьякими засобами, аби вона не перекреслила сподівання Трампа на переобрання на другий термін ще на початку виборчої кампанії у США.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».