Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Червень 2019 12:19

Євросоюз: між оптимістами й скептиками

Rate this item
(0 votes)

Глави держав і урядів країн — членів Євросоюзу проаналізували на спеціальній зустрічі результати обрання нового складу Європейського парламенту 9-го скликання. Ці вибори не просто відкрили нову каденцію європейської політики 2019–2024 років, а й вимагають серйозних кадрових змін на верхніх щаблях європейської бюрократії.
Політичний розклад сил у Європейському парламенті помітно змінився. Правоцентристська Європейська народна партія, яка на національному рівні країн — членів ЄС складається переважно з християнсько-демократичних партій, втратила близько шести десятків мандатів. Соціалісти, ліберали і соціал-демократи, які останні 12 років були коаліційними партнерами Європейської народної партії, також недорахувалися депутатських мандатів.

Натомість впевнено збільшили свою присутність в Європейському парламенті екологічні зелені партії. Але найбільшу кількість нових депутатів провели до Європейського парламенту ультраправі популісти, представлені у Великій Британії Найджелом Фараджем, в Італії — Маттео Сальвіні, у Франції — Марін Ле Пен.
Однак останні так і не отримали можливості блокувати рішення Європейського парламенту, якщо вони не влаштовуватимуть європейських скептиків. Проблеми для європейських оптимістів можуть виникати лише тоді, якщо вони будуть конфліктувати між собою. Перші такі конфлікти вже можна спостерігати з приводу розподілу ключових посад у виконавчій владі Євросоюзу.
Президент Франції Емманюель Макрон виступив проти призначення головою Європейської комісії німця Манфреда Вебера. Компромісною фігурою може бути голландець Лео Тімерманс. Але все вирішуватиметься на першій сесії Європейського парламенту, коли остаточно стане зрозуміла політична розстановка сил.
Загалом на кону залишається близько тисячі ключових посад у структурах виконавчої влади Євросоюзу. Тому кадрові рішення, скоріше за все, прийматимуть з урахуванням національних квот і за «компромісним пакетним принципом». Принаймні поки що це дозволяє зробити домінуюча в Євросоюзі політична культура компромісу між цінностями та інтересами.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».