Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 26, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 07 Червень 2019 12:12

Ознайомчий візит до Брюселя

Rate this item
(0 votes)

4–5 червня 2019 року Президент України Володимир Зеленський побував із першим візитом у Брюсселі. Змістовно переговори у столиці Європи були зорієнтовані на підбиття проміжних підсумків попередніх років співробітництва України з ЄС і НАТО та накреслення перспективних завдань.

За умов дострокової парламентської виборчої кампанії в Україні та заклопотаності європейських політиків розподілом посад у новому складі Європейського парламенту та Європейської комісії обидві сторони переговорів були максимально прагматичні.

Євросоюз прогнозовано виявився неготовим вести мову про радикальний перегляд квотного принципу імпорту українських товарів.
Водночас оптимістична сторона переговорів стосується готовності сторін запобігти хаотичним процесам навколо українського зовнішнього боргу та його обслуговування.
Актуальною залишається проблема посередництва ЄС на переговорах щодо продовження після 1 січня 2020 року транзиту російського газу територією України.
На початок липня заплановано саміт Україна — Євросоюз, на якому ця змістовна розмова буде продовжена.
Переговори у штабквартирі НАТО підтвердили принципову політику Альянсу, спрямовану на військовотехнічну і політичну підтримку України.
Зачинателем цього курсу є ключовий партнер країн — членів НАТО Сполучені Штати Америки. Президент Дональд Трамп декларував намір збільшити фінансову допомогу України, кошти якої мають бути використані на технічну та управлінську модернізацію вітчизняних Збройних Сил.
На порядку денному також залишається питання погодження позицій усіх країн — членів НАТО щодо можливого надання Україні у грудні 2019 року Плану дій щодо набуття членства. Росія намагається спровокувати низку криз у країнах — членах НАТО, аби запобігти такому сценарію розвитку подій.
Але союзники по НАТО демонструють готовність не повторити помилки Бухарестського саміту НАТО 2007 року, коли Україні і Грузії було відмовлено в отриманні Плану дій щодо членства, що лише мотивувало Росію до агресивних дій.
Цього разу, здається, НАТО та Україна зробили правильні висновки і готові до конструктивної взаємодії.
Перший ознайомчий візит Президента України Володимира Зеленського до Брюсселя підтвердив незмінність європейського інтеграційного та євроатлантичного курсу України. Цей курс потребуватиме подальшого наповнення порядку денного конкретикою.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».