Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 11:35

Румунські корупційні скандали

Rate this item
(0 votes)

Президент Румунії Клаус Йоханніс зажадав відставки прем’єр-міністра Віоріки Данчилє на підставі втрати довіри. Так безславно може завершитися прем’єрська кар’єра першої у політичній історії Румунії жінки — голови уряду.
Протистояння між президентом і урядом Румунії триває не один і не два роки. Приводом для цього є боротьба різних фракцій румунської політичної еліти з приводу оцінок ступеня ефективності роботи антикорупційного відомства країни.

Керує Національним антикорупційним директоратом 45-річня етнічна угорка Лаура Кодрута Ковечі, яка встигла радикально почистити румунську політичну еліту від корумпованих політиків. Але внаслідок цього нажила собі багатьох відвертих ворогів.
Час від часу парламентські партії намагаються обмежити повноваження антикорупційного відомства. Президент Клаус Йоханніс ці зусилля перекреслює. Європейський Союз залишається на боці антикорупційного відомства. Маючи за собою підтримку Євросоюзу, Йоханніс кожного разу нейтралізує спроби підпорядкувати антикорупційне відомство парламенту.
Проти цього виступає також Європейська комісія, яка вважає, що широкі повноваження і незалежний статус антикорупційних органів Румунії є єдиним інструментом чистки «авгієвих стаєнь» системно корумпованої румунської політики.
Після вступу Румунії до ЄС 2007 року розпочалося втілення в життя антикорупційного проекту, що дало можливість мінімізувати зловживання, але до остаточної перемоги над цим злом ще далеко. За останні п’ять років румунські парламентарі здійснили декілька спроб амністувати засуджених за корупційні злочини колег-політиків.
У 2017 році чергова така спроба вивела на вулиці румунських міст сотні тисяч обурених громадян країни. Тож антикорупційна боротьба має в Румунії потужну суспільну підтримку, що залишає надію на успіх.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».