Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 11:44

Реальний спосіб зберегти гостроту мозку в старості

Rate this item
(0 votes)

У недавньому інтерв’ю для зарубіжних ЗМІ професор психології Північно-Східного університету в Бостоні Ліза Фельдман Барретт дала кілька порад літнім людям для збереження пізнавальних навичок якомога довше.
Вона запевняє, що людям слід регулярно вивчати щось нове, навіть якщо воно перестане подобатись або набридне, все одно треба продовжувати розумові зусилля для його освоєння. Цей рівень напруги якраз і пов’язаний зі збільшенням роботи мозку, а в підсумку когнітивні навички будуть покращені.

Її поради засновані на вивченні осіб віком понад 65 років, чиї пізнавальні навички залишилися настільки ж гострими, як у 25-річних людей. Барретт вважає, що таких людей похилого віку відрізняє здатність використовувати неприємні почуття з користю для себе.
Наприклад, небажання продовжувати якусь роботу ці люди розцінюють як виклик або сигнал продовжувати рух, а не як заклик зупинитись і відпочити. Вони виявляють настирність і в результаті виявляються переможцями.
Єдиним способом підтримки молодості є тренінг когнітивних навичок. Той же аргумент був висунутий щодо фізичного старіння, адже, незважаючи ні на що, продовження занять — це спосіб поліпшити серцево-судинну функцію і схуднути.
Поліпшення роботи мозку і фізичного стану в цілому викликають почуття задоволеності своїм життям, що також дає додатковий шанс на його тривалість.
Це, на жаль, відчувають не всі люди. Тому завжди шукайте нову справу і продовжуйте її опановувати, незважаючи на розчарування і втрату її привабливості. Ці зусилля над собою дозволять зберегти ваш мозок активним і в солідні роки.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».