Культура
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 11:06

«Щедрик», Ван Гог та спеціальна гостя з італії. Путівник по «книжковому арсеналу» від «Нора-друк»

Rate this item
(0 votes)

АНОНС НОВИНОК ВІД ВИДАВНИЦТВА «НОРА-ДРУК», ЩО ВЖЕ 
З 30 ТРАВНЯ БУДУТЬ ПРЕДСТАВЛЕНІ НА КНИЖКОВОМУ ФЕСТИВАЛІ

Українське книговидавництво розвивається потужно і якісно, кожен рік відкриваючи нових авторів та радуючи цінителів хорошої літератури свіжими книгами від письменників, імена яких уже добре відомі.

Що запропонує на VІІI Міжнародному фестивалі «Книжковий Арсенал» своїм читачам видавництво «Нора-Друк», Укрінформу розповів його співзасновник Микола Кравченко.
«Серед книжкових новинок, що вийшли друком до початку «Книжкового Арсеналу», слід у першу чергу відзначити новий роман Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка», — розповів Кравченко.

Ще в кінці 2017-го письменниця оголосила, що завершила текст, незвичний для неї за змістом — історію про драматичну долю реальної історичної особи — Миколи Леонтовича, автора знаменитого «Щедрика», композитора, чиї твори відомі в цілому світі, але ім’я знають лише фахівці-музикознавці.
Авторка роману «Прилетіла ластівочка» запрошує читача дізнатися правду про знамениту мелодію і висуває свою версію загадкового вбивства геніального українського композитора.
За словами Кравченка, цікавою новинкою видавництва «Нора-Друк» є другий роман відомої італійської письменниці та кіносценаристки Франчески Меландрі, що в перекладі українською має назву «Вище від моря».
Він готувався до «Книжкового Арсеналу», адже письменниця буде спеціальною зарубіжною гостею фестивалю і 3 червня — лише один день — матиме можливість спілкуватися з публікою біля стенду Італійського інституту видавництва.
Слід зазначити, що короткий термін її перебування в Україні зумовлений щільною програмою промоційних заходів Меландрі в Італії, оскільки її нова книжка потрапила в короткий список найпрестижнішої національної літературної премії Стрега (Premio Strega).
За словами видавця, бувають книжки, які пишуться під конкретну подію. Якраз таким виданням і є роман Марини Гримич «Ажнабія на червоній машині».
Після успішного дебюту українського стенду на Міжнародному книжковому ярмарку в Бейруті в грудні минулого року Асоціація арабських видавців прийняла пропозицію взяти участь у «Книжковому Арсеналі» і організувати там свою програму заходів.
Одразу з’явилась ідея, що було б доречно презентувати одночасно книжку про життя українців на арабському Сході, й Марина Гримич, з одного боку — як науковець може дослідити факти, а з іншого боку — як письменник може придумати цікаву історію і викласти їх у формі художнього твору.
Чи вдалося їй це — вирішувати читачам, але, за першими відгуками з місця подій, щонайменше читачок цей роман уже зачепив.
Дуже цікавим, на думку Кравченка, є роман «Київські канікули» Наталі Тисовської, оскільки тема локалізації подій, що відбуваються у творах художньої літератури, тобто прив’язка їх до реальних географічних об’єктів та соціального середовища, завжди цікава читачеві.
Адже він може ходити тими вулицями, де щось трапляється з героями романів, заходити в магазини, бібліотеки, готелі й інші локації, як кажуть у кіно, і відчувати себе, звісно, не учасником подій, але сприймати їх як реальність, яка відбулася «тут і зараз».
Наталі Тисовській у «Київських канікулах» удалося закрутити фабулу гостросюжетного роману в пізнаваних локаціях центра Києва, і якщо вона й далі продовжить писати в такому ж стилі, то незабаром можна буде організовувати літературні екскурсії столицею за її творами, вважає видавець.
Співзасновник видавництва «Нора-Друк» висловив спостереження, що історію практично кожної української родини можна дослідити і викласти у вигляді драматичної саги на тлі глобальних соціальних експериментів та подій, що змінюють хід історії.
А от Олені Захарченко у романі «Третя кабінка» справді вдалося це зробити майстерно і талановито, дослідивши архівні документи спецслужб щодо своїх родичів та записавши спогади очевидців.
У кожній західній літературі (американській, французькій, італійській...) такі романи завжди є мейнстрімом і регулярно відзначаються національними і міжнародними літературними преміями, друкуються чималими накладами і, що важливо, екранізуються як для великого екрана, так і для телебачення. Чи буде так у нас, поживемо — побачимо, говорить він.
Видавництво «Нора-Друк» продовжує серію біографій відомих людей — «не політиків». Цього разу ми маємо можливість прочитати і подивитися життєвий шлях всесвітньо відомого художника Вінсента Ван Гога у текстовій та графічній версії швейцарського дослідника і письменника Фредеріка Пажака.
Практично кожен епізод біографії Ван Гога Пажак проілюстрував оригінальним малюнком і книжку можна спокійно позиціонувати навіть як графічний роман.
У життєписі «Ван Гог. Іскріння» автор переповідає самотній шлях видатного художника — з рідної Голландії до французького містечка Овер-сюр-Уаз. Ця писана і мальована біографія наголошує на маловідомих та хибно витлумачених епізодах із життя Ван Гога, повідомив Кравченко.

Любов БАЗІВ, Укрінфрм

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».