Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 11:40

Кров жителя Австралії врятувала життя 2,4 млн. немовлят

Rate this item
(0 votes)

Особлива кров мешканця Австралії допомогла запобігти багатьом хворобам і врятувати життя понад 2 мільйонам новонароджених дітей. Таку кров використовують для виробництва ліків, які здатні усувати проблеми, що загрожують життю немовлят.

Але у чому ж особливість крові цієї людини і як медпрепарат, виготовлений із неї, може врятувати немовлят?

Австралійцю Джеймсу Харрісону вже 81 рік. Він здавав кров протягом шістдесяти років, і кілька днів тому він в останній раз прийшов у пункт здачі крові, щоб зробити фінальне пожертвування.
У себе на батьківщині Джеймса часом називають людиною із золотою рукою, оскільки він здавав свою кров понад 1100 разів. За даними філії Червоного Хреста в Австралії, його кров допомогла вберегти життя майже 2,5 мільйона дітей.
Фахівці виявили в крові Харрісона рідкісне антитіло, що в основному застосовується для виготовлення анти-D-імуноглобуліну, який ще по-іншому називають Rh-імуноглобуліном.
Цей засіб призначають матерям, у яких було виявлено Rh-несумісність з їх плодом, тобто існує загроза, що імунна система вагітної жінки може атакувати і знищувати еритроцити плода.
Доктор Сайма Афтаб, який очолює медичний Центр з догляду за плодом при Дитячій лікарні Nicklaus (Майямі, США), заявив, що значну кількість еритроцитів у крові немовлят, у чиїх матерів було виявлено подібну несумісність, буде пошкоджено ще в утробі.
Rh-несумісність провокує у новонароджених серйозні ускладнення, серед яких — пошкодження головного мозку, жовтяниця і у деяких випадках — мертвонародження. Але терапія з використанням Rh-імуноглобуліну, який виробляється з плазми крові таких же особливих донорів, як і Харрісон, здатна знизити ризик виникнення цих ускладнень.
Доктор Афтаб додав, що відкриття цього антитіла є одним з найбільш важливих відкриттів минулого століття.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».