Здоров'я
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Травень 2018 11:42

Порушення біоритму викликає перепади настрою?

Rate this item
(0 votes)

Науковці з’ясували, що порушення біологічного ритму організму може провокувати ризик перепадів настрою. Біологічний годинник впливає на кожну клітину тіла організму. У процесі своєї роботи він також безперервно зазнає змін нарівні з клітинами тіла.
Учені в рамках дослідження, проведеного психіатричною лабораторією Ланцет, в якому взяла участь 91 тисяча осіб, установили, що порушення біологічного ритму пов’язані з розвитком депресії, біополярних розладів та іншими проблемами.

Фахівці з Глазго заявили про те, що різні суспільні упередження перешкоджають досягненню гармонії тіла з природними ритмами, що позначається на здоров’ї.
Незважаючи на те що у дослідженні не розглядалося використання мобільних гаджетів, за словами професора Деніела Смітта, одного з фахівців з Університету Глазго, багато людей можуть зазнавати труднощів при роботі із соціальними ЗМІ у нічний час доби.
Як зазначив фахівець, для нього нормою є припинення використання гаджетів після 22:00, адже людина еволюціонувала не для того, щоб не відриватися від екрана телефону — організму потрібен повноцінний сон.
Люди, які брали участь у дослідженні, протягом тижня могли спостерігати за роботою моніторів, що відображають зміни і порушення їх біологічного годинника.
Учасники, які були активними у нічний час і неактивними протягом дня, відрізнялися порушеннями біоритму. У них частіше спостерігалися з імовірністю 6–10% перепади настрою порівняно з іншими учасниками, які дотримувалися типового ритму життя і були активними вдень і неактивними вночі. Як зазначили психіатри, їм цікава стійкість результатів учасників.
Дослідження дозволило виявити підвищені ризики розвитку депресії, біполярних розладів, почуття самотності, відсутність щастя, погіршення реакції тіла і нестабільність настрою у людей із порушеною роботою біологічного годинника.
При цьому вчені ще не визначили, чи провокує порушення біологічного ритму психічні розлади або є лише одним з їх симптомів, що вимагає подальших досліджень.

Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».