Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 11:32

Вірменська криза триває

Rate this item
(0 votes)

1 травня Національні збори Вірменії не підтримали кандидатури Нікола Пашиняна на посаду прем’єр-міністра країни. За нього проголосували 45 депутатів, проти — 55. Пашинян закликав своїх прихильників блокувати дороги та аеропорт Єревана.
Виконуючий обов’язки прем’єр-міністра Вірменії Карен Карапетян до останнього моменту початку роботи парламенту констатував відсутність компромісного рішення з опозицією щодо кандидатури можливого прем’єр-міністра і складу уряду.

Правляча Республіканська партія Вірменії закликала опозицію погодитися на проведення дострокових парламентських виборів. Натомість лідер вуличних протестів Нікол Пашинян наполягав на капітуляції парламентської більшості та призначенні головою уряду саме його.
«Народ не може випустити перемогу з рук, а те, що відбувається в кабінетах і залах, уже неважливо. Пріоритетним є те, що відбувається на вулиці, і неважливо, хто буде при владі.
Не буде колишніх відносин між владою і народом, а участь школярів — це гарантія, що традиції будуть зберігатися. Ми продовжуватимемо тиск до зміни влади», — сказав він в інтерв’ю радіостанції «Свобода», повідомляє «Кавказ Online».
При цьому він зазначив, що готовий до всіх можливих сценаріїв розвитку ситуації і для всіх варіантів має свої рішення.
До самого засідання парламенту 1 травня публічно не були представлені точки зору впливової Вірменської церкви і не менш впливової вірменської діаспори.
Вірменська церква закликає владу та опозицію не нагнітати напруги та уникати зіткнень заради збереження національної єдності. Впливова у Франції і США вірменська діаспора натякала на намір привести до влади саме Пашиняна.
Але чималенькою є вірменська діаспора і в Росії. Саме вона закликає владу і опозицію діяти виключно у правовому полі, бо радикалізація конфлікту загрожує відновленням збройного конфлікту з Азербайджаном.
У підсумку Нікол Пашинян запропонував, аби його обрали прем’єр-міністром «перехідного» уряду, який повинен керувати Вірменією до проведення позачергових виборів. Зрештою, тільки виборчі процедури є демократично законним способом приходу до влади.
Поглиблення політичної кризи загрожує дестабілізацією економічного становища. За останні 10 років Вірменія стрімко втрачала індустріальний потенціал та перетворилася на бідну, переважно аграрну, країну.
Кожного року збільшується кількість трудових емігрантів із Вірменії, головним чином до Росії. Ця трудова діаспора в Росії вважає правлячу Республіканську партію гарантом тісних вірменсько-російських відносин.
Утім, у певної частини вірменського суспільства об’єктивно посилились опозиційні настрої, зважаючи на гучні політичні скандали останнього часу. Адже у квітні 2016 року так звана чотириденна війна Вірменії та Азербайджану у Нагірному Карабаху виявила жахливі факти корупції та крадіжок на постачанні вірменської армії.
Ці факти, оприлюднені опозиціонерами, тільки підігрівають настрої протесту.
В цій ситуації важко розраховувати на правовий вихід із внутрішньополітичної кризи. Так само важко прогнозувати, які політичні сили у разі проведення позачергових виборів отримають мандат народної довіри.
Національні збори Вірменії зберуться 8 травня для повторного голосування.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».