Україна і світ
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Травень 2016 10:26

Тактична відповідь на гібридну агресію

Rate this item
(0 votes)

11 травня 2016 року в Берліні відбулася чергова зустріч міністрів закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, Франції Жана-Марка Ейро, України Павла Клімкіна та Росії Сергія Лаврова. Порядок денний цього раунду переговорів залишається традиційним і стосується відсутності прогресу в процесі реалізації Мінських угод.
Одні експерти вважають, що їх неможливо Україні виконати в принципі, зберігши свою незалежність і суб’єктність у міжнародних відносинах. Інші зауважують, що альтернативою зазначеним угодам є лише відновлення бойових дій з усіма ризиками для європейської системи безпеки.

Аби зруйнувати єдність НАТО, Росія наполягає на створенні утопічної позаблокової системи колективної безпеки, яка має максимально звільнити їй руки для подальшого «збирання земель». Водночас зазначена берлінська зустріч важлива як етап моніторингу реального стану справ із відповідальністю за зрив Мінських угод. Адже російська сторона та її «підопічні» досі не дотримуються навіть перших пунктів угод про загальне припинення вогню та обмін військовополоненими за принципом усіх на усіх.
Натомість росіяни намагаються зробити ключовим питання проведення «виборів» на тимчасово окупованих територіях, аби зрештою «вмонтувати» їх до складу України. Така тактика Кремля також зрозуміла, бо дає можливість схилити Україну до проекту «федералізації» та «нейтрального статусу» у міжнародних відносинах, тобто фактично повернути її до російської сфери впливу.
Зважаючи на ці тенденції, Сполучені Штати намагаються доповнити німецько-французькі дипломатичні зусилля на українському напрямку військово-політичними ініціативами. Невипадково весна 2016 року закінчується рекордною кількістю різноманітних військових маневрів, які відбуваються від країн Балтії до Кавказу.
Як заявив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр, на зустрічі міністрів закордонних справ у Берліні у «нормандському форматі» досягнуто істотного поступу в питаннях безпеки на Донбасі, та загальний її результат у найкращому разі неоднозначний.
За його словами, четверо голів МЗС — Німеччини, України, Росії і Франції — узгодили низку конкретних заходів, серед яких розведення військових підрозділів уздовж лінії контакту і створення там демілітаризованих зон чи припинення військових навчань неподалік лінії контакту. Виконання цих заходів має проконтролювати Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні.
Але, сказав Штайнмайєр, крім цього поступу в питанні безпеки, зустріч не принесла прориву в політичному процесі, тобто в питанні місцевих виборів на окупованих частинах Донбасу і умов для проведення цих виборів.

Андрій МАРТИНОВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».