Хоккей
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Березень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Травень 2016 15:30

«Червону машину» зупинили фіни

Rate this item
(0 votes)

У Ро­сії за­вер­шив­ся чем­піо­нат сві­ту з хо­кею, на який гос­по­да­рі піс­ля про­ва­лу на по­пе­ред­ній сві­то­вій пер­шо­сті по­кла­да­ли осо­бли­ві на­дії. То­рік у Че­хії ро­сі­яни за­пам’­ята­ли­ся на­віть не про­гра­шем у фі­на­лі ка­над­цям (1:6) — для будь-якої ін­шої коман­ди сріб­ні на­го­ро­ди на та­ко­му тур­ні­рі вва­жа­ли­ся б успі­хом.

Запам’яталася, як у кінематографічного Штірліца, «остання фраза» — скандальний вихід із льоду під час церемонії нагородження, небажання спостерігати за тріумфом суперника, який того разу виявився сильнішим.
У Санкт-Петербурзі й Москві такого не сталося, та й принципової зустрічі з родоначальниками хокею не відбулося. Першість світу в його нинішньому форматі з участю 16 збірних розділяється на дві нерівнозначні частини. Перша — це груповий турнір, в якому в одне коло беруть участь по вісім команд.

Друга, значно коротша за часом, але найголовніша — плей-оф, що триває три ігрових дні, але фактично означає рестарт змагання.
На першій стадії у російської команди все було гаразд — за винятком стартової поразки від чехів (0:3), яку можна було списати на незіграність, хвилювання на початку турніру, відсутність багатьох зірок, що на той момент ще перебували в складі своїх команд у заокеанській Національній хокейній лізі.
Далі «червона машина» (так росіян називають за аналогією зі збірною СРСР) перемогла команди Казахстану (6:4), Латвії (4:0), Данії (10:1), Швейцарії (5:1), Норвегії (3:0) та Швеції (4:1).
На груповій стадії в Москві краще за росіян зіграли лише чехи, які попри несподівану поразку від данців (1:2) набрали 18 очок. Крім господарів, чехи впоралися і з іншим фаворитом групи А — збірною Швеції (4:2).
Тож у підсумку з московської групи до наступної стадії потрапили чехи, росіяни, шведи та данці. За бортом плей-оф опинилися норвежці, швейцарці, латвійці, а казахстанці взагалі стали останніми й наступного року приїдуть до Києва, де збірна України прийматиме турнір першого дивізіону світового хокею.
У групі В, яка змагалася в Санкт-Петербурзі, всі сім матчів, у тому числі й у канадців (4:0), виграли фіни. Родоначальники хокею стали другими, на третьому місці опинилися німці, а четверте місце несподівано важко здобула команда США.
Поза змаганням уже після групової стадії опинилися збірні Словаччини, Білорусі та Франції, а угорці повернуться до другої ліги чемпіонату світу й так само, як команда Казахстану, у квітні 2017 року змагатимуться за повернення до елітарного дивізіону в столиці України.
Рестарт чемпіонату одразу дав зрозуміти, яка група була сильнішою. З московського октету змагання продовжили тільки росіяни, але ж і суперник у них був зручний — збірна Німеччини. «Червона машина» несподівано пропустила першою, але згодом упевнено «розкатала» німецьку команду — 4:1. В усіх інших зустрічах перемогли «петербурзькі» колективи.
Особливо показовою стала перемога четвертої команди групи В — збірної США — над переможцями московської групи чехами. Основний час того матчу завершився внічию 1:1, закинутих шайб не приніс і овертайм, а в серії булітів відзначився голом Остон Меттьюз.
В інших чвертьфіналах фіни перемогли данців (5:1), а канадці — шведів. В останньому протистоянні несподіваним став хіба що рахунок — 6:0 на користь фаворитів.
У першому півфіналі зустрілися команди Росії та Фінляндії. Дев’ять років тому чемпіонат світу відбувався також у Москві, і тоді фіни перейшли дорогу господарям. У 2016 році історія повторилася, хоча для «червоної машини» все розпочиналося вдало — з гола Сергія Широкова вже на 3-й хвилині й виграного першого періоду.
Після першої перерви градус гри зріс: почастішали зупинки, стало більше сутичок, а в багатьох із них брав участь Лео Комаров — народжений у СРСР (точніше, в Естонській РСР) карел, який виріс як хокеїст саме у Фінляндії. Тільки-но гра зупинялася, помічники головних арбітрів, немов охоронці, обступали Комарова, щоб і він ні з ким не зчепився, і його ніхто не чіпав.
Градус гри зростав, а рахунок у грі для господарів погіршувався: Юссі Йокінен і двічі Себастьян Ахо під час гри в нерівних складах підштовхнули збірну Росії до краю прірви — 3:1. Третій період бажаної зміни в результаті не приніс, і збірна Росії вирушила до малого фіналу.
Очікуваним суперником у ньому були американці, оскільки від чинних чемпіонів світу не чекали іншого результату, крім перемоги. Так воно, зрештою, і вийшло, але виграш у принциповому північноамериканському протистоянні легким для канадців не став.
Фаворити виграли перший період (2:0), але впродовж якихось семи хвилин другого періоду американці не лише вирівняли становище, а й вийшли вперед — 3:2. «Кленові листки» оговталися ще до кінця 20-хвилинки, зрівнявши рахунок, а в третьому періоді вже на старті закинули четверту шайбу, яка стала останньою в матчі, вирішальною — 4:3.
Останній ігровий день сюрпризів не приніс — росіяни розгромили погано мотивованих у зустрічі за третє місце американців з рахунком 7:2 (вже на екваторі другого періоду результат був 4:0), а канадці виявилися сильнішими за фінів. Коннор Макдевід відкрив рахунок на 12-й хвилині, а ще одну шайбу канадці закинули вже в порожні ворота за секунду до закінчення основного часу гри — кидком із середини майданчика відзначився Метт Дюшейн.
Таким чином, канадці стали чемпіонами світу вдруге поспіль, срібні нагороди отримали фіни, а росіянам довелося задовольнитися бронзовими.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО та Антон ШУЛЬГА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».